StoryEditor

Je určené na lov Rusov. Na utajenej základni odhalili najrýchlejšie plavidlo v Čiernom mori

01.08.2023, 11:12
Autor:
ČTKČTK

Námorné drony, ktoré doteraz ukrajinská armáda držala v tajnosti, umožňujú podľa CNN krajine bez reálnej námornej flotily na mori útočiť aj vykonávať výzvedné operácie proti Rusku.

Jedným z najnovších prírastkov v ukrajinskom zbrojnom arzenáli sú diaľkovo ovládané plavidlá určené na útoky na ruské sily v Čiernom mori.

Na svojom webe o tom informuje americká televízia CNN, ktorej reportér námorné drony videl na provizórnej utajenej ukrajinskej vojenskej základni pri bližšie nešpecifikovanom jazere.

Bezpilotné plavidlá môžu plávať až 800 kilometrov ďaleko, vybavené sú zhruba 300 kilogramami výbušniny.

image

Západ už na Ukrajine prekročil červenú líniu. Rusi kladú pasce: falošné zákopy aj dvojité míny (rozhovor)

Ovládače v čiernom kufríku

Sivo sfarbená loď na dĺžku meria niečo málo cez päť metrov a tvarom pripomína o niečo širšie kanoe. Najnovšia verzia plavidla vyvinutého na Ukrajine váži až 100 kilogramov a dosiahne rýchlosť až 80 kilometrov za hodinu.

Riadené sú z čierneho kufríka, ktorý po otvorení odhalí niekoľko obrazoviek, nespočetné množstvo spínačov, joysticky aj tlačidlá zakryté krytkami, na ktorých sú nápisy ako "odpáliť".

Drony, ktoré doteraz ukrajinská armáda držala v tajnosti, umožňujú podľa CNN krajine bez reálnej námornej flotily na mori útočiť aj vykonávať výzvedné operácie proti Rusku, ktoré má pri ukrajinských brehoch výraznú početnú i zbrojnú prevahu.

image

Ukrajina hlási dobytie ďalších území. Kyjev plytvá zdrojmi, tvrdí Moskva

Za útokmi je Ukrajina

Ukrajina námorné drony podľa CNN použila okrem iného pri júlovom útoku na Krymský most, ktorý postavilo Rusko ako spojnicu medzi svojou pevninou a anektovaným Krymským polostrovom.

Moskva z útoku podobne ako v prípade explózie na rovnakom moste vlani v októbri obvinila Ukrajinu. K októbrovému útoku sa minulý týždeň prihlásila ukrajinská tajná služba SBU, k zásahu z polovice júla sa Kyjev nevyjadril.

Ukrajinské zdroje CNN potvrdili, že sa bezpilotné plavidlá podieľali na najmenej dvoch útokoch - okrem toho nedávneho na Krymský most aj na údere v krymskom prístave Sevastopoľ z vlaňajšieho októbra.

01 - Modified: 2024-05-09 14:31:19 - Feat.: - Title: Metsolová navštívila Kyjev na Deň Európy, vyzvala na zvýšenie podpory pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-05-09 13:07:26 - Feat.: - Title: Nový ukrajinský rekord: Aby zasiahol rafinériu, urazil dron 1500 kilometrov 03 - Modified: 2024-05-09 12:30:13 - Feat.: - Title: Bývalý veliteľ Zalužnyj skončil v ukrajinskej armáde. Bude veľvyslancom v Londýne 04 - Modified: 2024-05-09 11:55:26 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dva sklady paliva na juhu Ruska, hlási ukrajinská SBU 05 - Modified: 2024-05-09 11:11:03 - Feat.: - Title: Všetky ukrajinské vodné elektrárne sú vážne poškodené, hlási štátna energetická spoločnosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 16:40