Vojaci z Wagnerovej skupiny. FOTO: Reuters
StoryEditor

Krajiny na východnom krídle NATO posilňujú bezpečnosť pri hraniciach kvôli wagnerovcom

02.08.2023, 20:59
Autor:
ČTKČTK

Varšava a pobaltské štáty obvinili bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, ktorý je najbližším spojencom Ruska, že migrantov využil ako hybridnú zbraň, pričom cieľom bolo vyvolať nestabilitu na Západe.

Krajiny NATO, ktoré sa nachádzajú na východnom krídle Severoatlantickej aliancie, čoraz viac znepokojuje prítomnosť žoldnierov ruskej Wagnerovej skupiny v Bielorusku. Napísala to dnes agentúra AP, podľa ktorej Poľsko, Litva a Lotyšsko informovali o tom, že vysielajú ďalších vojakov a techniku k hraniciam s Bieloruskom.

Trojica krajín je v pohotovosti už od roku 2021, keď k ich hraniciam začalo cez bieloruské územie prúdiť množstvo utečencov a migrantov z Blízkeho východu, Afganistanu alebo Afriky, odkiaľ utekajú pred chudobou alebo ozbrojenými konfliktmi.

Hybridná zbraň

Varšava a pobaltské štáty obvinili bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, ktorý je najbližším spojencom Ruska, že migrantov využil ako hybridnú zbraň, pričom cieľom bolo vyvolať nestabilitu na Západe.

Po tom, ako po krátkej vzbure v Rusku začali nedávno do Bieloruska prichádzať jednotky Wagnerovej skupiny, obavy vzrástli, píše AP. Varšava už pred časom oznámila, že presúva k hranici s Bieloruskom ďalšie vojenské sily.

Cez víkend poľský premiér Mateusz Morawiecki vyhlásil, že približne 100 wagnerovcov sa približuje k hraniciam s Poľskom, konkrétne k oblasti známej ako suwalský koridor. To je strategický pás krajiny pozdĺž poľsko-litovskej hranice, ktorý sa nachádza súčasne medzi Bieloruskom a ruskou enklávou Kaliningrad, a preto má pre NATO význam ako spojnica s Pobaltím.

image

„Preč s Francúzskom, nech žije Putin.“ Prečo sa Rusko zameralo na Afriku?

"Situácia sa teraz stáva ešte nebezpečnejšou," povedal Morawiecki novinárom. "Je to dozaista krok k ďalšiemu hybridnému útoku na poľské územie," poznamenal. K obavám prispel utorkový incident, keď dva bieloruské vrtuľníky počas cvičenia v malej výške narušili poľský vzdušný priestor. Poľské ministerstvo obrany oznámilo, že k hraniciam vysiela ďalších vojakov, a o incidente informovalo NATO, ktoré dnes uviedlo, že situáciu monitoruje.

"NATO pozorne sleduje situáciu pozdĺž svojich východných hraníc, vrátane včerajšieho (utorkového) incidentu, keď dva bieloruské vojenské vrtuľníky krátko prenikli do poľského vzdušného priestoru," uviedol predstaviteľ NATO pod podmienkou anonymity.

Bezpečnosť aliancie

"Sme v tejto záležitosti v úzkom kontakte s poľskými úradmi a budeme aj naďalej robiť všetko, čo je nevyhnutné, aby sme zabezpečili bezpečnosť celého územia aliancie," podotkol.

Šéf lotyšskej štátnej pohraničnej stráže Guntis Pujáts dnes lotyšským médiám povedal, že v reakcii na zvýšené bezpečnostné riziká začala pohraničná stráž cvičiť špeciálnu zásahovú jednotku. Litovský prezident Gitanas Nauséda tento týždeň vyhlásil, že pre Wagnerovu skupinu by bolo lákavé využívať svoju prítomnosť v blízkosti litovských hraníc "na rôzne provokácie". "Myslím, že hrozba je vážna," povedal v pondelok Nauséda.

image

Bol to žart, vraví Lukašenko o jeho výrokoch o exkurzii wagnerovcov do Poľska

Iní naznačujú, že by sa schopnosti ruských žoldnierov nemali preceňovať, píše AP a spomína ako príklad predsedu výboru pre národnú bezpečnosť a obranu v litovskom parlamente Laurynasa Kasčiúnasa. Podľa poslanca wagnerovci v súčasnosti v Bielorusku nepredstavujú konvenčnú vojenskú hrozbu. Či sa to v budúcnosti zmení, bude záležať od "ďalších scenárov, spôsobu ich vyzbrojenia a rozkazov".

Vyvolávanie strachu

V Poľsku niektorí kritici vyčítajú vláde, že hrozbu preceňuje, aby sa pred jesennými parlamentnými voľbami prezentovala ako tvrdá v oblasti bezpečnosti. Opozičný líder Donald Tusk obvinil vládnucu stranu Právo a spravodlivosť, že wagnerovcov využíva na predvolebné vyvolávanie strachu. Strana to poprela, píše AP.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová tento týždeň uviedla, že Spojené štáty vnímajú Wagnerovu skupinu ako hrozbu. "Videli sme ich zhubné snahy na africkom kontinente.

Takže rozhodne sa obávame, že táto skupina na príkaz ruskej vlády - pretože nepôsobí nezávisle od ruskej vlády - je hrozbou pre nás všetkých, "uviedla s poznámkou, že akýkoľvek útok wagnerovcov by bol považovaný za útok ruskej vlády.

image

Propaganda Rusom vytvára ideálny svet, kde víťazia a oslobodzujú. Ani vzdelaní si nechcú pripustiť pravdu

Bieloruský servis Rádia Slobodná Európa/Rádio Sloboda medzitým s odvolaním sa na satelitné snímky upozornil, že blízko bieloruskej obce Cel v centrálnej časti Bieloruska, kde sa usadili wagnerovci, vznikajú vojenské opevnenia. Snímky spoločnosti Planet Labs zachytávajú zrejme budovanie zákopov na cvičisku Repišča.

Bieloruské ministerstvo obrany nedávno uviedlo, že tam plánuje vojenské cvičenie, na ktorom sa zúčastní Wagnerova skupina. Tá medzičasom zverejnila video, kde zachytáva výstavbu opevneného lesného tábora, "uviedla stanica.

01 - Modified: 2023-08-02 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: „Preč s Francúzskom, nech žije Putin.“ Prečo sa Rusko zameralo na Afriku? 02 - Modified: 2023-08-02 08:39:29 - Feat.: 1 - Title: Poliaci zúria, Varšava informovala NATO, že bieloruské vrtuľníky narušili hranicu. Účelová lož, reaguje Minsk 03 - Modified: 2023-08-02 07:09:13 - Feat.: 1 - Title: Bol to žart, vraví Lukašenko o jeho výrokoch o exkurzii wagnerovcov do Poľska 04 - Modified: 2023-08-06 17:33:31 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina chce dosiahnuť kaskádovitý kolaps frontu. Na čo naráža ich protiofenzíva?
01 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 02 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 03 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:19