Zaplavené ulice v meste Ravne na Koroškem na severe Slovinska neďaleko hraníc s Rakúskom. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Slovinsko dnes postihli prudké lejaky a obrovské záplavy, zahynuli traja ľudia

04.08.2023, 19:08
Autor:
TASRTASR

Slovinská agentúra životného prostredia zvýšila výstrahu pred zlým počasím na najvyšší stupeň.

Slovinsko v piatok postihli prudké lejaky a obrovské záplavy. Voda zatopila budovy, ničila cesty a mosty, pričom zomreli najmenej traja ľudia. Informuje o tom agentúra AP.

Slovinská agentúra životného prostredia (ARSO) zvýšila výstrahu pred zlým počasím na najvyšší stupeň. Na severe, severozápade a v stredných častiach krajiny za posledných 24 hodín napršalo mesačné množstvo zrážok.

Vo štvrtok večer zomrela Slovinka v meste Kamnik v strednej časti krajiny a dvaja holandskí občania prišli o život v horskej oblasti neďaleko mesta Kranj.

"Smrť v Kamniku zrejme spôsobili záplavy, úmrtia v horách pravdepodobne úder blesku," povedala policajná predstaviteľka Maja Adlešičová Ciperleová.

"Vyzývam všetkých, ktorí nemajú naliehavé povinnosti mimo domu, aby von nevychádzali a ani nikde nejazdili autom," apeloval minister obrany Marjan Šarec. 

Na fotografiách z postihnutých miest sú zatopené autá, popraskané cesty a zaplavené celé dediny. Vidno tiež na nich záchranárov vynášajúcich deti z materskej školy a vrtuľníky zachraňujúce ľudí zo striech zaplavených domov.

Prezidentka Nataša Pircová Musarová vyzvala občanov, aby "udržiavali kontakt s inými ľuďmi, pomáhali si navzájom a starali sa o starších a zraniteľných, ktorí potrebujú našu podporu".

Premiér Robert Golob pre záplavy ukončil dovolenku.

Úrady v Slovinsku v piatok zatvorili úsek hlavnej diaľnice a snažili sa nasmerovať tranzitnú dopravu do susedného Talianska alebo Rakúska. Štátna diaľničná agentúra DARS uviedla, že "všetci uviaznutí vodiči a ich pasažieri majú čakať na pohotovostné tímy a dodržiavať ich pokyny".

 

01 - Modified: 2024-04-12 09:39:22 - Feat.: - Title: Rusko vyhostí diplomata zo slovinského veľvyslanectva v Moskve 02 - Modified: 2024-04-07 12:14:41 - Feat.: - Title: Slovinská prezidentka blahoželá Pellegrinimu: Teším sa na prácu s ním na silnejšej Európskej únii a NATO 03 - Modified: 2024-03-26 20:49:17 - Feat.: - Title: Scholz na návšteve Slovinska podporil rýchly vstup krajín západného Balkánu do Európskej únie 04 - Modified: 2024-03-21 14:23:11 - Feat.: - Title: Slovinsko vyhostí ruského diplomata, Moskva chystá odpoveď 05 - Modified: 2024-03-18 12:49:38 - Feat.: - Title: Slovinsko poskytne milión eur na českú iniciatívu dodávok munície pre Kyjev
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:45