StoryEditor

Veľký požiar pri Kerčskom moste, na ruský tanker pri Kryme udreli ukrajinské drony so 450 kilami TNT

05.08.2023, 07:13
05.08.2023, 12:20
Autor:
ČTKČTKdttdtt

Zasiahnutý tanker SIG, ktorý dodával letecké palivo z Krymu do Sýrie, bol zaradený na sankčné zoznamy USA.

Námorný dron v noci na sobotu zasiahol ruský tanker plávajúci v blízkosti Kerčského prielivu medzi Krymom a Ruskom. Stroj je poškodený a nemôže samostatne ďalej plávať. V saudskoarabskej Džidde sa v sobotu stretnú zástupcovia štyridsiatich krajín, aby rokovali o základných princípoch mierového plánu pre Ukrajinu. Rusko, ktoré na svojho suseda zaútočilo, pozvané nebolo.

Agentúra Reuters informovala o explóziách, ktoré bolo počuť blízko Krymského mosta, ktorý spája anektovaný Krym s pevninským Ruskom. Zrejme súviseli s útokom na tanker. Most poškodený nie je, prevádzka na ňom bola však prerušená.

image

Ukrajina udrela na kľúčový ruský prístav. Video ukazuje vážne poškodenú veľkú výsadkovú loď

Agentúra Ukrinform uviedla, že bol zasiahnutý tanker SIG, ktorý dodával letecké palivo z Krymu do Sýrie, za čo bol zaradený na sankčné zoznamy USA. Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie ukazujúce poškodenie plavidla, ktoré bolo sčasti zatopené, a to vrátane strojovne. Podľa doterajších informácií nebol nikto na palube lode zranený.

Agentúra TASS uvádza, že k tankeru priplávali dva remorkéry, ktoré sa do oblasti presunuli z ruského čiernomorského prístavu Novorossijsk, kde Ukrajina podľa svojho vyhlásenia v noci na piatok zasiahla ruskú výsadkovú loď triedy 775 Olenegorskij Gorňak. Kremeľ z útoku na tanker obvinil Ukrajinu. Tá sa k nemu zatiaľ nevyjadrila.

Britské ministerstvo obrany v sobotu ráno uviedlo, že zasiahnutie plavidla Olenegorskij Gorňak je pre Čiernomorskú flotilu „významnou ranou“. "Loď takmer určite utrpela zásadné škody a predstavuje najväčšie vážne poškodené alebo zničené ruské námorné plavidlo od potopenia krížnika Moskva dňa 13. apríla 2022," konštatovalo ministerstvo.

Predčasné mierové rokovania v Džidde

Zástupcovia zhruba štyroch desiatok krajín budú v sobotu v saudskoarbaskej Džidde rokovať o základných princípoch mierového plánu pre Ukrajinu. Oficiálnym cieľom dvojdňovej konferencie je okrem iného zapojenie krajín „globálneho juhu“ do rozhovorov s Kyjevom.

Účasť potvrdili napríklad zástupcovia Číny, ktorá sa profiluje ako významný partner Moskvy, a tiež India, ktorá k vojne na Ukrajine zachováva neutrálny postoj.

Kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského tento týždeň uviedla, že diplomati, experti a poradcovia hláv štátov sa cez víkend stretnú, aby prerokovali Zelenského desaťbodový mierový plán pre Ukrajinu a dohodli sa na termíne, mieste konania a agende mierového summitu. Podľa Zelenského by sa vrcholná schôdzka mohla uskutočniť na jeseň.

Česko bude v Džidde zastupovať námestník ministra zahraničných vecí Ján Marian. Ponúkne českú pomoc pri realizácii mierového plánu najmä v oblasti jadrovej bezpečnosti a pri stíhaní ruských vojnových zločinov.

Zima bude pre Ukrajinu tvrdá

Ukrajinská Národná komisia pre štátnu reguláciu vo sfére energetiky v piatok varovala, že nadchádzajúca zima bude pre Ukrajincov veľmi tvrdá. Doposiaľ sa brániacej sa krajine pred ruskou agresiou podarilo opraviť iba zlomok poničenej energetickej infraštruktúry.

Šéf komisie Kosťantyn Uščalovskyj v ukrajinskom parlamente varoval, že zatiaľ bolo obnovených iba 1,6 percenta poškodených zariadení na výrobu tepelnej energie. 

image

"SBU vrátila úder ruskému agresorovi". Zelenskyj sa poďakoval ukrajinskej tajnej službe za útok na loď

Ruské útoky podľa neho napáchali na teplárňach a tepelných elektrárňach škody za takmer 18 miliárd korún. Následné opravy sa ale zatiaľ vykonali iba za 288 miliónov korún.

Uščalovkskyj okrem toho povedal, že ďalšie škody vo výške 5,7 miliardy korún utrpela aj prenosová sústava štátneho distribútora elektriny Ukrenerho.

Rusko podnikalo intenzívne vzdušné útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru najmä vlani na jeseň a počas zimy. Následné poškodenia pôsobili rozsiahle výpadky dodávok tepla a vody. Od októbra do februára podľa Uniana Ukrajina prišla o 44 percent kapacít na výrobu jadrovej energie a zhruba 75 percent kapacít tepelných elektrární.

Zásadná rana, myslí si Londýn o výsadkovej lodi

Ukrajinská tajná služba SBU o deň skôr uviedla, že v noci na piatok pri operácii pri ruskom čiernomorskom prístave Novorossijsk zasiahla ruskú výsadkovú loď triedy 775 Olenegorskij Gorňak, ktorej vážne porušila trup a plavidlo preto nemôže vykonávať bojové úlohy.

O útoku dvoch ukrajinských námorných dronov na novorossijskú námornú základňu predtým informovalo ruské ministerstvo obrany, o škodách sa však nezmienilo a tvrdilo, že sa ukrajinský útok podarilo odvrátiť.

Britské ministerstvo obrany ale v sobotu ráno uviedlo , že zasiahnutie plavidla Olenegorskij Gorňak je pre Čiernomorskú flotilu "významnou ranou".

"Loď takmer určite utrpela zásadné škody a je najväčším ruským plavidlom vážne poškodeným alebo zničeným od potopenia krížnika Moskva 13. apríla 2022," konštatovalo ministerstvo s odkazom na skazu ruskej vlajkovej lode.

Výsadkové plavidlo podľa Londýna patrí k Severnej flotile, avšak tú čiernomorskú posilnilo po ruskej invázii na Ukrajinu a často zabezpečovalo vojenskú alebo civilnú prepravu medzi Ruskom a Krymom.

Strety v Čiernom mori nabrali na intenzite po tom, čo Moskva v júli nepredĺžila takzvané obilné dohody. Tie umožňovali vývoz ukrajinských potravín cez Čierne more. Rusko v poslednom čase zintenzívnilo útoky na ukrajinské čiernomorské prístavy. Tento týždeň zaútočilo na ukrajinský prístav Izmajil na Dunaji, kde zničilo tamojšie sklady obilia.

01 - Modified: 2023-08-04 21:56:06 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinské tanky sú „hladné“ po diesli. No Slovensko znížilo dodávky pre Kyjev na minimum 02 - Modified: 2023-08-04 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Os Varšava - Kyjev sa otriasa. Čo potápa dôležité spojenectvo? 03 - Modified: 2023-08-04 20:56:29 - Feat.: 1 - Title: Na novej známke Kremeľ strúhajú na strúhadle s otvormi v tvare F-16
01 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 02 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom 03 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady 04 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 05 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 12:37