Loď ruskej čiernomorskej flotily Olenegorskij Gorňak kotví v prístave na základni Novorossijsk na juhu Ruska. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Civilné plavidlá majú zákaz vstupu. Kyjev označil vody ruských prístavov za zóny vojenského ohrozenia

05.08.2023, 16:14
Autor:
ČTKČTK

S rastúcimi námornými schopnosťami Kyjeva sa Čierne more stáva čoraz dôležitejším bojiskom vo vojne.

Ukrajina označila vody šiestich ruských prístavov v Čiernom mori za zóny "vojenského ohrozenia", informovali dnes ukrajinské médiá. Týka sa to podľa nich prístavov Anapa, Novorossijsk, Gelendžik, Tuapsa, Soči a Tamaň, ktoré sa všetky nachádzajú v Krasnodarskom kraji. Prakticky to znamená zákaz vstupu civilných plavidiel, píše agentúra Unian a dodáva, že Rusko uzavrelo námornú plavbu do ukrajinských prístavov s podobným varovaním na začiatku svojej invázie.

Výstraha sa podľa médií objavila na základe informácií ukrajinského námorníctva v piatok na webe národnej hydrografickej služby, ktorá sa podľa svojich webových stránok venuje hydrografickým a navigačným službám na zabezpečenie bezpečnosti plavby na mori či riekach.

Varovania

Spravodajský portál Ukrajinska pravda v tejto súvislosti pripomína nedávne varovania, ktoré vydalo najprv Rusko a o deň neskôr aj Ukrajina. Moskva v polovici júla pozastavila svoju účasť na takzvaných obilných dohodách a následne oznámila, že bude považovať za potenciálnych dopravcov vojenského nákladu lode smerujúce do ukrajinských čiernomorských prístavov.

Kyjev o deň neskôr reagoval zrkadlovo a oznámil, že od 21. júla môžu byť plavidlá plávajúce do ruských alebo do Rusy okupovaných ukrajinských prístavov v Čiernom mori považované za lode s vojenským nákladom.

Následne nabrali na intenzite strety v Čiernom mori. Rusko v poslednom čase zintenzívnilo útoky na ukrajinské čiernomorské prístavy, tento týždeň zaútočilo na ukrajinský prístav Izmajil na Dunaji, kde podľa ukrajinských predstaviteľov zničilo tamojšie sklady obilia.

Tento piatok potom médiá informovali o útoku námorných dronov na ruský čiernomorský prístav Novorossijsk, ktorý podľa nich zasiahol a vážne poškodil ruskú výsadkovú loď Oleněgorskij Gorňak.

K zodpovednosti sa prihlásila ukrajinská tajná služba SBU. Ruské ministerstvo obrany naopak tvrdilo, že sa ukrajinský útok podarilo odvrátiť.

Poškodený tanker

Dnes ďalšie bezpilotné plavidlo zasiahlo a poškodilo pri Kerčskom prielive ruský tanker, na ktorý USA predtým uvalili sankcie. Podľa ukrajinských spravodajských zdrojov agentúry Interfax-Ukrajina, ukrajinskej redakcie BBC alebo agentúr Reuters a AP stojí za útokom ukrajinská tajná služba SBU a námorníctvo.

Tanker prevážal palivo pre ruskú armádu, uviedli zdroje. Kyjev sa zatiaľ oficiálne k útoku nevyjadril. Ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na ruské úrady píše, že tanker napadla ukrajinská strana a utrpel trhlinu v oblasti strojovne, palivo neuniklo a plavidlo zostáva na hladine.

image

Veľký požiar pri Kerčskom moste, na ruský tanker pri Kryme udreli ukrajinské drony so 450 kilami TNT

Ukrajina, ktorá sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej agresii, bežne útoky na ruské alebo okupované územie nekomentuje.

SBU v piatok však pripomenula, že útok na Novorossijsk nie je prvou úspešnou operáciou tajných služieb za použitia námorných dronov - dielom tajnej služby podľa nej bol aj úder v krymskom prístave Sevastopol vlani v októbri či nedávne poškodenie Krymského mosta spájajúceho ruskú pevninu s anektovaným polostrovom Krym.

Námorné schopnosti

S rastúcimi námornými schopnosťami Kyjeva sa Čierne more stáva čoraz dôležitejším bojiskom vo vojne, poznamenala agentúra AP. Agentúra Bloomberg označila útok na tanker za prvý prípad, keď ukrajinské sily zaútočili na plavidlo prevážajúce komodity v Čiernom mori.

image

Erdogan povedal Putinovi, že stojí o obnovenie čiernomorských dohôd

Ukazuje to na novú fázu konfliktu odkedy Rusko odstúpilo od obilných dohôd a pokúsilo sa ochromiť schopnosť Ukrajiny vyvážať potraviny, píše Bloomberg, podľa ktorého je preprava surovín cez kľúčovú námornú trasu čoraz viac ohrozená.

Podľa Mykola Beleskova z ukrajinského Národného inštitútu pre strategické štúdiá sa Ukrajina snaží čeliť snahám Ruska o kontrolu dopravy v Čiernom mori. "Ukrajina by mala vytvoriť symetriu rizík, aby bolo možné prísť do Moskvy a povedať: ‘Ak chcete obchodovať z Novorossijska, dovoľte nám prepravovať obilie z Odesy a ďalších prístavov‘," povedal Bloombergu Beleskov.

01 - Modified: 2023-08-05 12:49:32 - Feat.: 1 - Title: Rusko tvrdí, že obsadilo obec na východe Ukrajiny. Kyjev hlási stupňujúce sa útoky 02 - Modified: 2023-08-05 10:20:32 - Feat.: 1 - Title: Veľký požiar pri Kerčskom moste, na ruský tanker pri Kryme udreli ukrajinské drony so 450 kilami TNT 03 - Modified: 2023-08-05 09:00:00 - Feat.: 1 - Title: Náklady na vojenský personál v Rusku sú nízke
01 - Modified: 2024-05-08 12:59:00 - Feat.: - Title: Čína zablahoželala Putinovi k inaugurácii do prezidentského úradu 02 - Modified: 2024-05-08 12:26:52 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že jeho sily dobyli ďalšie dve dediny na Ukrajine 03 - Modified: 2024-05-08 11:57:54 - Feat.: - Title: Český prezident Pavel: Rusko v Európe rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová 04 - Modified: 2024-05-08 11:28:36 - Feat.: - Title: Rusko "nemôže" vyšetrovať zabitie novinára AFP v roku 2023 na Ukrajine, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2024-05-08 09:49:21 - Feat.: - Title: Francúzsko dostalo varovanie z Kremľa: Ak pošlete vojakov na Ukrajinu, budeme na nich cieliť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 15:46