AndriJ Jermak. FOTO: Reuters
StoryEditor

V saudskoarabskej Džidde sa konajú rokovania o ukončení vojny na Ukrajine, hľadajú diplomatickú cestu

05.08.2023, 19:38
Autor:
TASRTASR

Ukrajinskú delegáciu na rozhovoroch, prebiehajúcich v prístavnom meste Džidda pri Červenom mori, vedie šéf vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

V saudskoarabskej Džidde sa v sobotu popoludní začali rokovania, ktorých cieľom je nájsť "politické a diplomatické" cesty k ukončeniu vojny na Ukrajine. Na schôdzke sa zúčastňujú predstavitelia takmer 40 krajín sveta, medzi ktorými však nie je Rusko.

Ukrajinskú delegáciu na rozhovoroch, prebiehajúcich v prístavnom meste Džidda pri Červenom mori, vedie šéf vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Ten vopred pripustil, že rokovania - vzhľadom na široké spektrum zúčastnených krajín - budú zrejme náročné.

Zjednotenie okolo Ukrajiny

"Predpovedám, že diskusia (v Džidde) nebude ľahká, ale pravda je na našej strane... Našou úlohou je zjednotiť celý svet okolo Ukrajiny," vyjadril sa Jermak v piatkovom interview.

Podľa programu rokovaní, do ktorého mala možnosť nahliadnuť agentúra AFP, schôdzka v Džidde odštartovala trojhodinovým blokom, v rámci ktorého mali jednotlivé delegácie prezentovať svoje pozície. Potom mala nasledovať dvojhodinová neverejná diskusia a napokon večera.

image

Rusko tvrdí, že obsadilo obec na východe Ukrajiny. Kyjev hlási stupňujúce sa útoky

Prezidentská kancelária v Kyjeve tento týždeň vyhlásila, že stretnutie v Džidde by sa malo venovať desaťbodovému plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý počíta s úplným stiahnutím ruských vojsk z územia Ukrajiny. Vyzýva tiež na obnovenie Ukrajiny v jej pôvodných hraniciach vrátane polostrova Krym, ktorý Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo v roku 2014.

Mierové rokovania

Rusko opakovane podmieňuje prípadné mierové rokovania tým, že Ukrajina musí uznať "novú územnú realitu", teda okupáciu ukrajinských území ruskými vojskami.

Podobné neformálne rozhovory o ukončení vojny na Ukrajine sa uskutočnili už v júni v dánskej Kodani. Po ich skončení nebolo zverejnené žiadne oficiálne vyhlásenie.

Takéto vyhlásenie, ani žiaden výrazný posun, sa neočakáva ani tento raz, uviedol Washington. Schôdza v Džidde má však podľa neho poskytnúť priestor, aby sa do diskusií o mierovom urovnaní vojny na Ukrajine zapojilo širšie spektrum krajín sveta, predovšetkým členovia skupiny BRICS.

image

Os Varšava - Kyjev sa otriasa. Čo potápa dôležité spojenectvo?

Okrem Ruska sa na rokovaniach v Džidde zúčastňujú všetky krajiny tohto päťčlenného zoskupenia: Brazília, Čína, India aj Juhoafrická republika. Poradca brazílskeho prezidenta sa do rozhovorov zapojil len prostredníctvom videospojenia. Rusko uviedlo, že bude priebeh schôdzky v Džidde monitorovať.

Spojené štáty na stretnutí podľa amerických zdrojov zastupuje poradca prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan,

Saudská Arábia, najväčší svetový vývozca ropy, udržiava vzťahy so Západom aj s Ruskom a snaží sa zaujať pozíciu mediátora v snahách o ukončenie vojny na Ukrajine.

01 - Modified: 2023-08-01 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Podporu Kyjevu zháňa aj Rijád. Saudi sa stavajú do úlohy mierotvorcov 02 - Modified: 2023-06-03 11:43:05 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina by potrebovala 50 systémov Patriot, ale má len dva, povedal Zelenskyj. Má prisľúbené tri ďalšie 03 - Modified: 2023-06-01 09:41:01 - Feat.: 1 - Title: Kyjev straší kórejský scenár. Tlačí svoj mierový plán, aby vojna nezamrzla
01 - Modified: 2024-05-08 09:49:21 - Feat.: - Title: Francúzsko dostalo varovanie z Kremľa: Ak pošlete vojakov na Ukrajinu, budeme na nich cieliť 02 - Modified: 2024-05-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Lietadlá F-16 budeme považovať za nosiče jadrových zbraní, varovalo Rusko 03 - Modified: 2024-05-07 11:41:53 - Feat.: - Title: Ukrajinská SBU odhalila ruských agentov, ktorí chystali atentát na Zelenského 04 - Modified: 2024-05-07 10:04:24 - Feat.: - Title: Parlament neprijal uznesenie na opätovné odsúdenie ruskej vojny na Ukrajine 05 - Modified: 2024-05-07 12:00:12 - Feat.: - Title: Krymský most vypadol, ukázali satelitné snímky. Ukrajina sa musí zamerať na nové ciele, tvrdí odborník
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 12:12