Izraelská polícia kontroluje miesto podozrivého zo streleckého útoku v Tel Avive. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Tel Avive Palestínčan vážne zranil policajta, demonštrácie pokračujú

05.08.2023, 19:58
Autor:
ČTKČTK

V Tel Avive sa začali opäť stretávať davy demonštrantov, ktorí sa chystajú 31. týždeň v rade opäť protestovať proti vláde Benjamina Netanjahua.

V centre Tel Avivu dnes útočník vážne zranil policajta, kým ho druhý policajt zastrelil. Informujú o tom miestne médiá, podľa ktorých bol útočníkom mladý Palestínčan, zrejme z mesta Džanín na okupovanom Západnom brehu. Incident sa stal deň po tom, čo pri stretoch židovských osadníkov na Západnom brehu s obyvateľmi palestínskej dediny zomrel 19-ročný Palestínčan.

Podľa denníka Haarec policajta v Tel Avive dnes navečer postrelili po tom, čo spolu s kolegom oslovil podozrivého muža. Ten nereagoval na ich výzvu, aby sa zastavil, a namiesto toho na nich neskôr vystrelil. Druhý policajt ho potom dopadol po krátkej honičke a postrelil ho.

Davy demonštrantov

V Tel Avive sa medzitým už začali opäť stretávať davy demonštrantov, ktorí sa chystajú 31. týždeň v rade opäť protestovať proti vláde Benjamina Netanjahua.

Organizátori manifestácie podľa portálu The Times of Israel zaželali zranenému policajtovi uzdravenie a uviedli, že demonštráciu kvôli tomu rušiť nebudú. Policajný komisár Kobi Šabtaj večer ubezpečil, že manifestácie sa konať môžu a že polícia posilní jednotky, aby zabezpečila pokojnú a bezpečnú demonštráciu.

image

Tisíce Izraelčanov opäť protestovali proti vládnej reforme súdnictva

Masové demonštrácie sa v Izraeli začali konať v januári kvôli návrhu súdnej reformy, ktorá obmedzí právomoci najvyššieho súdu v prospech vlády a ktorú kritizujú široké vrstvy spoločnosti. K zastaveniu jej schvaľovania márne vyzýval prezident Jicchak Herzog, nepomohli ani vyhrážky desiatky tisíc rezervistov armády, že nenastúpia službu.

Kompromis

O kompromis s opozíciou sa bez úspechu snažil aj minister obrany Joav Gallant, napriek tomu minulý mesiac prešiel prvý kľúčový zákon reformy, obmedzujúci právomoc najvyššieho súdu. Na schválenie tohto zákona podala mimovládna organizácia Hnutie za kvalitnú vládu sťažnosť na Najvyšší súd, ktorý sa ňou bude zaoberať v septembri.

Koaličná vláda, ktorá je v úrade od decembra a v ktorej sú aj krajne pravicové a ultraortodoxné strany, tiež zhoršila napätie na Západnom brehu, okupovanom Izraelom od roku 1967.

image

Izraelčania opäť protestovali proti vládnemu návrhu justičnej reformy

Niektorí ministri totiž otvorene podporujú rozširovanie židovských osád na tomto území, ktoré sa podľa skorších mierových zmlúv malo stať súčasťou palestínskeho štátu. Rozširovanie osád považuje aj veľká časť medzinárodného spoločenstva za nelegálne.

Rétorika niektorých ministrov prispela zrejme aj k tohtoročným útokom židovských osadníkov na palestínske dediny. Jednu z takýchto udalostí z konca februára, keď osadníci zapaľovali autá i domy, označil aj miestny izraelský armádny veliteľ za pogrom.

Útoky boli reakciou na násilie palestínskych radikálov, ktoré po takýchto akciách osadníkov ďalej roztočilo špirálu izraelsko-palestínskeho konfliktu.

01 - Modified: 2023-07-30 05:20:38 - Feat.: 1 - Title: Tisíce Izraelčanov opäť protestovali proti vládnej reforme súdnictva 02 - Modified: 2023-07-29 20:18:22 - Feat.: 1 - Title: Chceme späť demokraciu. Desaťtisíce Izraelčanov opäť protestujú proti kontroverznej reforme 03 - Modified: 2023-07-27 21:34:03 - Feat.: 1 - Title: Izraelčania opäť protestovali proti vládnemu návrhu justičnej reformy
01 - Modified: 2024-05-01 13:13:03 - Feat.: - Title: Polícia zasahovala proti demonštrantom na viacerých univerzitách v USA 02 - Modified: 2024-04-30 09:28:33 - Feat.: - Title: Zástupcovia hnutí Hamas a Fatah rokovali v Pekingu o zmierení 03 - Modified: 2024-04-30 13:03:13 - Feat.: - Title: Kolumbijská univerzita zavrela kampus, podmienečne vylučuje protestujúcich 04 - Modified: 2024-04-29 14:19:57 - Feat.: - Title: Niektoré krajiny Európskej únie by mohli uznať palestínsky štát do konca mája, povedal Borrell 05 - Modified: 2024-04-29 06:05:30 - Feat.: - Title: Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 17:13