Šéfka bieloruskej exilovej opozície Sviatlana Cichanovská. FOTO: REUTERS
StoryEditor

V Poľsku sa zišla bieloruská opozícia, chce špeciálne pasy pre občanov v exile

06.08.2023, 18:54
Autor:
ČTKČTK

Cichanovska vyhlásila, že bieloruská opozícia chce presadiť vydávanie alternatívnych bieloruských pasov a je pripravená pre nich získať medzinárodné uznanie.

Odporcovia bieloruského režimu a jeho autoritárskeho vodcu Alexandra Lukašenka sa dnes zišli v poľskej metropole Varšave, aby demonštrovali svoju jednotu a prediskutovali budúce plány, vrátane vydávania zvláštnych cestovných pasov, ktoré by mohli používať Bielorusi žijúci v exile. Informovala o tom agentúra Reuters.

Tretie výročie

Stretnutie za účasti opozičnej vodkyne Svjatlany Cichanovskej sa konalo krátko pred tretím výročím prezidentských volieb, ktorých víťazom bol oficiálne vyhlásený Lukašenko a ktoré bieloruská opozícia a Západ označili za sfalšované. Nespokojnosť s voľbami vyvolala v krajine obrovské demonštrácie, bezpečnostné zložky ale protesty brutálne potlačili.

image

V hre je zavretie hraníc a úplná izolácia Lukašenkovho režimu. Poľsko a Litva reagujú na hrozby z Bieloruska

Niekdajšia opozičná kandidátka na prezidentku Cichanovská vlani v auguste na konferencii vo Vilniuse ohlásila vytvorenie dočasnej exilovej vlády, ktorá otvorila vo viac ako 20 krajinách sveta svoje zastúpenia a informačné centrá. Cichanovska uviedla, že bieloruská opozícia chce presadiť vydávanie alternatívnych bieloruských pasov a je pripravená pre nich získať medzinárodné uznanie.

Nové Bielorusko

Vo svojom dnešnom prejave k niekoľkým stovkám aktivistov vo varšavskom hoteli Cichanovská vyzvala opozíciu k jednote a k podpore hnutia "Nové Bielorusko".

image

Líderka bieloruskej opozície Cichanovská dostala anonymnú správu o smrti svojho väzneného manžela

"Posledné tri roky nás, bohužiaľ, naučili byť pripravení na najhoršie," vyhlásila opozičná vodkyňa. "Kvôli politike bieloruského režimu sme si museli zvyknúť na to, že naše mierumilovné Bielorusko je dnes označované za agresorskú krajinu - a stavané na rovnakú úroveň ako Rusko," dodala.

Opozícia podľa Cichanovskej teraz okrem iného organizuje iniciatívy na podporu divadelných predstavení, vydávanie kníh a vzdelávanie v bieloruštine. "Umožňuje nám to zachovať si identitu a odovzdávať naše národné hodnoty novej generácii Bielorusov," povedala.

01 - Modified: 2024-04-30 18:54:44 - Feat.: - Title: Poľsko nebude chrániť Ukrajincov, ktorí sa vyhýbajú odvodu do armády, vyhlásil minister Szejna 02 - Modified: 2024-04-30 17:56:20 - Feat.: - Title: Zlo postavíme pred spravodlivosť. Poľské orgány vyšetrujú zneužívanie moci za bývalej vlády, ohlásil Tusk 03 - Modified: 2024-04-30 12:05:31 - Feat.: - Title: Poľská prokuratúra vyšetruje Orlen kvôli prevodu peňazí na švajčiarsku divíziu, zaoberá sa aj znižovaním cien 04 - Modified: 2024-04-30 11:43:41 - Feat.: - Title: Poľsko 20 rokov po vstupe do EÚ nepovažuje prijatie eura za opodstatnené 05 - Modified: 2024-04-30 10:51:50 - Feat.: - Title: Poľsko sa stáva silnou krajinou, zodpovednou za obranu celej Európy, vyhlásil Tusk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 13:56