Lesné požiare rozdúchané vetrom vzdialeného hurikánu zdevastovali mesto Lahaina na Maui. FOTO: Reuters/Mason Jarvi
StoryEditor

Ľudia utekali do oceánu. Požiare na Havaji si vyžiadali najmenej šesť mŕtvych, hasiči s ohňom ďalej bojujú

09.08.2023, 23:28
Autor:
ČTKČTK

Oheň prinútil k evakuácii stovky ľudí, z ktorých niektorí pred živlom utekali do oceánu. Plamene poničili časť historickej Lahainy na západe.

Na druhom najväčšom havajskom ostrove Maui sa šíria lesné požiare, ktoré si vyžiadali najmenej šesť mŕtvych a dve desiatky zranených, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na starostu mesta Lahaina Richarda Bissena.

Oheň prinútil k evakuácii stovky ľudí, z ktorých niektorí pred živlom utekali do oceánu. Plamene poničili časť historickej Lahainy na západe, horí ale tiež v hornatom strede ostrova a na susednom "Veľkom ostrove" Havaj. Médiá informujú o ľuďoch s popáleninami a "apokalyptických" scénach.

Záchranné operácie

"S ľútosťou musím oznámiť, že tesne pred tým, ako sme sa ujali slova, bolo potvrdených šesť mŕtvych," povedal Bissen na tlačovej konferencii dnes po desiatej hodine ráno miestneho času (22:00 nášho času). Zdôraznil, že bilancia obetí je zatiaľ iba provizórna, pretože na ostrove pokračujú záchranné operácie.

Problémy s požiarmi sa na Havajských ostrovoch zdramatizovali v utorok, keď viceguvernérka Sylvia Lukeová vyhlásila stav núdze a mobilizovala národnú gardu. Na Maui odvtedy zostáva bez prúdu asi 15-tisíc odberateľov, teda zhruba desatina populácie.

image

Pri požiari zariadenia pre mentálne postihnutých vo Francúzsku zomrelo 11 ľudí

Prácu hasičov sťažuje silný vietor s nárazmi s rýchlosťou až okolo sto kilometrov za hodinu, kvôli ktorému nemôžu vzlietnuť hasiace vrtuľníky. Vietor ale tiež poráža stromy a elektrické vedenia, cez ktoré sa hasiči ťažko dostávajú na miesta požiaru aj po zemi, informovala agentúra AP.

Najdramatickejšie zábery dnes prichádzali z letoviska Lahaina, kde zrejme plamene zničili desiatky obytných domov a podnikov. Videá v amerických médiách ukazovali dym a oheň aj v zastavaných oblastiach, presný rozsah škôd a evakuácií v trinásťtisícovom meste však nebol ihneď jasný. Záchranári neďaleko mesta vytiahli z oceánu 12 ľudí, ktorí boli v úprku pred plameňmi a dymom nútení vliezť do vody.

Uzatvorené cesty

"Nechoďte do mesta Lahaina," vyhlásilo vedenie tunajšieho okresu tesne predtým, ako v oblasti uzavrelo cesty pre všetkých okrem krízových pracovníkov. S plameňmi medzitým hasiči bojovali tiež v centrálnej časti ostrova. Na najväčšom letisku na ostrove podľa úradov uviazlo asi 1800 cestujúcich.

Nemocnice na Maui sa medzitým plnili ľuďmi s popáleninami a otravou dymom, lekári ich však musia nechať letecky prevážať na iné ostrovy, keďže na Maui nedisponujú vybavením na liečbu vážnych popálenín.

image

Vedci: Extrémne klimatické zmeny v Antarktíde sú prakticky isté. Čoskoro to môžeme pocítiť všetci

"Potýkame sa tiež s problémami ohľadom prepravy. Nefungujú telefóny, mobily ani tiesňové volania. Z okresu Maui sa nejde dovolať do západnej Lahainy," popísala televízii CNN Lukeová. Satelitné telefóny sú podľa nej teraz jediným spoľahlivým spôsobom komunikácie.

Na susednom ostrove Havaj medzitým federálne úrady vyhlásili stav prírodnej katastrofy, ktorý umožní uvoľniť prostriedky pre ohrozenú dedinu s asi 200 domami a 500 ľuďmi. Oheň sa tam v tej chvíli šíril nekontrolovane a spálil najmenej 243 hektárov vegetácie, píše AP.

Silný vietor

Za silný vietor podľa Národnej meteorologickej služby čiastočne môže hurikán Dora, ktorý ostrov míňa z južnej strany v bezpečnej vzdialenosti asi 800 kilometrov.

Pri Havaji sa teraz nachádza tlaková nižšie spojená s Dorou z juhu a tlaková výška zo severu. "Suché počasie a nárazy vetra spoločne vytvárajú podmienky, v ktorých sa už existujúce požiare ľahko šíria," opísal meteorológ z Honolulu Jeff Powell.

Vietor by mal na súostroví ku koncu dňa slabnúť, dážď, ktorý by pomohol hasičom, sa však neočakáva. Guvernér Josh Green, ktorý sa vracia zo súkromnej cesty, vo vyhlásení uviedol, že požiare si zrejme vyžiadajú obete na životoch. "Utrpeli sme strašnú katastrofu.. 2000. Lahaina na Maui bola zničená a stovky miestnych rodín boli vyhnané z domovov, "citovala ho CNN.

image

Najväčší tohoročný lesný požiar na ostrove Cyprus dostali hasiči pod kontrolu

Požiare na Havaji sa líšia od tých, ktoré sa každoročne objavujú na západe Spojených štátov. Vznikajú skôr na rozľahlých trávnatých plochách v suchších častiach ostrova a sú obyčajne menej rozsiahle ako tie pevninské. Požiare boli však na Havaji i ďalších tropických ostrovoch zriedkavé pred príchodom ľudí a tamojšie prírodné ekosystémy sa vyvíjali bez nich.

Keď sa teraz požiare objavia, znamenajú preto potenciálne väčšiu škodu pre životné prostredie. Plamene napríklad spaľujú vegetáciu a s vetrom odnášajú suchú pôdu. Ak po požiari nasleduje silný dážď, vyplavený materiál môže s vodou spadnúť do oceánu a dusiť koralové útesy, píše AP.

01 - Modified: 2023-08-09 17:52:57 - Feat.: 1 - Title: Rekreačné zariadenie v plameňoch. Požiar vo Francúzsku si vyžiadal 11 životov 02 - Modified: 2023-08-09 14:51:47 - Feat.: 1 - Title: Pri požiari zariadenia pre mentálne postihnutých vo Francúzsku zomrelo 11 ľudí 03 - Modified: 2023-08-09 14:24:06 - Feat.: 1 - Title: Požiar obytného komplexu v americkom Texase si vynútil rozsiahle evakuácie
01 - Modified: 2024-04-12 10:00:00 - Feat.: - Title: Grécko spúšťa bezplatné dovolenky. Pozri sa, či aj ty môžeš získať poukaz vo výške až 500 eur 02 - Modified: 2024-03-26 14:09:44 - Feat.: - Title: Chemičku na Kysuciach zachvátil rozsiahly požiar, zasahuje množstvo hasičov 03 - Modified: 2024-02-29 07:20:48 - Feat.: - Title: Obrovský požiar v americkom Texase zachvátil územie s rozlohou 344-tisíc hektárov 04 - Modified: 2024-02-18 15:12:24 - Feat.: - Title: Rekordné požiare v Kanade zanechali extrémny počet ohňov, ktoré tlejú v zemi, píše BBC 05 - Modified: 2024-02-10 06:45:00 - Feat.: - Title: Najväčší havajský ostrov zasiahlo zemetrasenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 07:45