Príslušníci poľskej pohraničnej stráže hliadkujú pozdĺž nového železného múru na hraniciach medzi Poľskom a Bieloruskom. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Tlak na poľsko-bieloruských hraniciach narastá. Varšava rozmiestni pri hraniciach 10-tisíc vojakov

10.08.2023, 09:30
Autor:
ČTKČTK

Tento rok bolo zaznamenaných viac ako 19-tisíc pokusov o nelegálne prekročenie hranice, rekordný mesiac bol júl, keď sa do Poľska pokúsili dostať takmer štyritisíc ľudí.

Poľsko rozmiestni blízko hraníc s Bieloruskom okolo 10-tisíc vojakov. Varšava tak chce odradiť "agresora" od prípadného útoku, povedal rozhlasovej stanici Poľské Rádio minister obrany Mariusz Blaszczak.

O zvyšovaní počtu vojakov, ktorí majú podporiť pohraničnú stráž pri hraniciach s Bieloruskom, informovali poľskí činitelia už skôr. Varšava tieto kroky podľa vyhlásenia robí v súvislosti s nárastom migrácie a prítomnosťou ruských žoldnierov z Wagnerovej skupiny v Bielorusku.

Odstrašenie agresora

"Presúvame vojsko bližšie k hraniciam s Bieloruskom, aby sme odstrašili agresora, aby sa neodvážil nás napadnúť," povedal teraz šéf rezortu obrany v rozhlasovej stanici. "Na hranici bude okolo 10-tisíc vojakov - štyritisíc ich bude priamo podporovať pohraničnú stráž, šesťtisíc ich bude v zálohe," poznamenal minister.

Námestník poľského ministra vnútra Maciej Wonsik v stredu uviedol, že Varšava vyšle počas nasledujúcich dvoch týždňov na hranice s Bieloruskom ďalších dvetisíc vojakov, čo je dvojnásobok toho, čo žiadala pohraničná stráž.

image

Rusko vystuží západnú hranicu, bojí sa Poľska. To posiela ďalšie sily k Bielorusku

Tlak na poľsko-bieloruských hraniciach narastá, aj keď nie je porovnateľný s tým, aká bola situácia pred dvoma rokmi, poznamenal Wonsik s odvolaním sa na obdobie, keď sa pokúšalo hranice z Bieloruska do Poľska prekonať mnoho migrantov okrem iného z Blízkeho východu alebo Afriky, odkiaľ utekajú pred chudobou či ozbrojenými konfliktmi.

Varšava a Európska únia vtedy obvinili autoritársky režim bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, že migrantov využil ako hybridnú zbraň v odplate za sankcie Európskej únie uvalené na režim kvôli porušovaniu ľudských práv a potláčaniu opozície.

Nelegálna migrácia

Wonsik už v pondelok tvrdil, že na hranici s Bieloruskom silnie agresivita voči poľským pohraničníkom a vojakom a z organizácie nelegálnej migrácie obvinil bieloruské bezpečnostné zložky.

Tento rok bolo zaznamenaných viac ako 19-tisíc pokusov o nelegálne prekročenie hranice, rekordný mesiac bol júl, keď sa do Poľska pokúsili dostať takmer štyritisíc ľudí, uviedlo Poľské Rádio na svojom webe. Za celý minulý rok úrady podľa neho zaznamenali necelých 16-tisíc pokusov.

image

Vojaci využijú zbrane, ak bude potrebné. Poľsko posilní hranicu s Minskom po narušení vzdušného priestoru

V posledných týždňoch sa navyše blízko hraníc objavili ruskí žoldnieri z Wagnerovej skupiny, ktorá má podľa poľského premiéra Mateusza Morawieckého za cieľ destabilizovať situáciu na východnom krídle NATO.

Bielorusko tiež podľa médií v pondelok začalo blízko hraníc s Poľskom a Litvou vojenské cvičenie. Obe krajiny posilnili stráženie hraníc už skôr, reagovali tak na skutočnosť, že do Bieloruska sa presunuli wagnerovci, ktorí sa pred tým zúčastnili ruskej invázie na Ukrajinu.

K napätiu prispel nedávny incident, keď dva bieloruské vrtuľníky v malej výške narušili poľský vzdušný priestor, Minsk narušenie hraníc poprel. Poľsko v súvislosti s skorším prílevom migrantov na hranici s Bieloruskom vybudovalo oplotenie vybavené elektronickou ochranou.

01 - Modified: 2023-08-09 13:27:13 - Feat.: 1 - Title: Rusko vystuží západnú hranicu, bojí sa Poľska. To posiela ďalšie sily k Bielorusku 02 - Modified: 2023-08-08 17:43:54 - Feat.: 1 - Title: Bielorusko uskutočnilo vojenské manévre pri hraniciach s Poľskom 03 - Modified: 2023-08-08 10:59:13 - Feat.: 1 - Title: Varšava pošle na hranice s Bieloruskom ďalších vojakov. Agresivita silnie, vraví námestník ministra vnútra
01 - Modified: 2024-04-27 10:56:54 - Feat.: - Title: Poľský jadrový program napreduje smerom k fáze výstavby elektrární, hlási medzinárodná atómová agentúra 02 - Modified: 2024-04-26 20:51:23 - Feat.: - Title: Bieloruskí hekeri tvrdia, že sa nabúrali do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB 03 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 00:41