Ruský prezident Vladimir Putin FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusi vo veľkom pália svojich mŕtvych, uvádza Ukrajina. Ľudia sa sťažujú na zápach

11.08.2023, 18:30
Autor:
dttdttČTKČTK
  • Rusi podľa námestníčky ukrajinského ministra obrany pri Melitopole v okupovanej časti Záporožskej oblasti na otvorenom priestranstve takmer nepretržite spaľujú telá svojich vojakov, ktoré privážajú vo veľkých nákladných vozidlách.
  • Obyvatelia Chersonu, ktorých ukrajinská armáda vlani v novembri po ôsmich mesiacoch oslobodila od okupantov, uviedli, že Rusi pálili svojich padlých na miestnej skládke.
  • „Daného človeka spália a potom ho vedú nie ako mŕtveho, ale ako nezvestného,“ uviedla Alina Bondarčuková z ukrajinského Centra pre boj proti dezinformáciám.

Rusko v snahe utajiť reálne straty na Ukrajine páli telá svojich padlých na okupovaných ukrajinských územiach, uvádza ukrajinské ministerstvo obrany. 

Zatiaľ čo ukrajinská armáda prešla do protiofenzívy na juhu krajiny a pri Bachmute na východe, na severovýchode pri Kupiansku musí odrážať silnejúce ruské útoky. Rusi podľa ukrajinského velenia denne prichádzajú na bojisku o stovky vojakov.

Obyvateľov trápi štipľavý dym

„Teraz sa všade na frontoch vedú aktívne boje. Zomiera veľmi veľa nepriateľov. Denne sú ich stovky ako na východe, tak na juhu. Ruské velenie sa snaží skryť reálne straty a pochováva padlých na okupovaných územiach bez toho, aby mŕtvych prevážalo do Ruska,“ uviedla vo štvrtok na Telegrame námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maliarová.

Rusi podľa nej pri Melitopole v okupovanej časti Záporožskej oblasti na otvorenom priestranstve takmer nepretržite spaľujú telá svojich vojakov, ktoré privážajú vo veľkých nákladných vozidlách. "Miestni obyvatelia cítia už dlho príznačný štipľavý dym," popísala námestníčka.

Maliarová uviedla, že do márnice Čaplynskej okresnej nemocnice v okupovanej časti Chersonskej oblasti zvážajú Rusi svojich mŕtvych z bojov v tomto regióne, ktorých následne pochovávajú na dvoch miestach. Jeden z týchto poľných cintorínov má podľa Maliarovej rozlohu až sto hektárov. Tvrdenie nemožno nezávisle overiť.

image

V Rusku kríza nevládne. Nedochádza im, koľko ľudí padlo, nepociťujú existenčné problémy, vraví Jiří Just

Ukrajinská armáda v pondelok uviedla, že ruské straty dosahujú štvrť milióna vojakov. Podľa odhadu stanice BBC Rusko k začiatku augusta prišlo o 60-tisíc vojakov, ktorí zomreli. Ďalších 210-tisíc utrpelo zranenie, a to na základe poznatku amerických analytikov, že na jedného zabitého ruského vojaka pripadá tri a pol zraneného. Ťažko zranených bolo asi 102-tisíc, čiže celkové nenávratné straty Ruska môžu predstavovať 162-tisíc ľudí.

Zranení spolubojovníci napospas osudu

Ruské ministerstvo obrany naposledy informovalo o svojich stratách vlani 21. septembra, kedy priznalo 5 937 zabitých.

„Hoci ukrajinské odhady sú pravdepodobne nadsadené, stále platí, že Rusko v tejto vojne utrpelo obrovský počet obetí,“ povedal magazínu Newsweek americký profesor histórie Gregory Vitarbo. "Moskva v porovnaní s tým prišla o 15-tisíc mŕtvych za desať rokov vojny v Afganistane a USA o 58-tisíc mužov za 20 rokov vo Vietname," pripomenul.

„Najhoršie na tom je, že počty ruských mŕtvych sú oveľa vyššie, než by museli byť. Môže za to zlá logistika, zlé vybavenie, zlá lekárska starostlivosť. Ruské velenie nepočítalo s takými dlhými bojmi,“ myslí si Vitarbo.

Nie je to prvýkrát, čo sa hovorí o tom, že sa Rusi na Ukrajine zbavujú tiel svojich vojakov pomocou ohňa. Obyvatelia Chersonu, ktorých ukrajinská armáda vlani v novembri po ôsmich mesiacoch oslobodila od okupantov, uviedli, že Rusi pálili svojich padlých na miestnej skládke. „Bolo to desivé. Zapáchalo to ako spálené vlasy, nemohli sme dýchať,“ popísala vtedy jedna obyvateľka.

V súvislosti s touto praxou sa objavila špekulácia, či ruská armáda tela svojich vojakov nelikviduje týmto spôsobom nielen za účelom utajenia reálnych strát, ale aj preto, aby nemusela príbuzným týchto mužov vyplatiť sľúbené odškodné.

image

Technologický gigant sa vracia späť do Ruska. Spoločnosti čelia kontrolám

„Daného človeka spália a potom ho vedú nie ako mŕtveho, ale ako nezvestného,“ uviedla Alina Bondarčuková z ukrajinského Centra pre boj proti dezinformáciám.

Ruský prezident Vladimir Putin vlani na jar uviedol, že rodina ruského vojaka zabitého na Ukrajine dostane kompenzáciu takmer 7,5 milióna rubľov (približne 70-tisíc eur). Pokiaľ je však vojak vedený ako nezvestný v boji, jeho rodina musí na jeho vyhlásenie za mŕtveho čakať mnoho rokov.

Ukrajinský bezpečnostný analytik Volodymyr Molčanov portálu Caravanserai v júni povedal, že ruskí vojaci "veľakrát sami dorážajú zranených spolubojovníkov, nechávajú ich napospas osudu alebo okrádajú mŕtvoly".

01 - Modified: 2023-08-11 11:03:50 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina zaradila Bacardi na zoznam medzinárodných vojnových sponzorov, firma naďalej obchoduje s Ruskom 02 - Modified: 2023-08-11 08:35:43 - Feat.: 1 - Title: Rusko v Záporoží útočilo na hotel hostiaci prímestský tábor. Využíva ho aj OSN 03 - Modified: 2023-08-11 04:57:17 - Feat.: 1 - Title: Rusko odštartovalo svoju lunárnu misiu. Prvýkrát za takmer 50 rokov 04 - Modified: 2023-08-10 22:12:47 - Feat.: 1 - Title: Horí sklad v Odincove neďaleko Moskvy, hlásia ruské úrady 05 - Modified: 2023-08-10 20:56:42 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinský súd poslal do väzenia štyroch spolupracovníkov oligarchu Medveďčuka kvôli pokusu o prevrat
01 - Modified: 2024-05-10 20:32:27 - Feat.: - Title: Ukrajina vyšle k obrane Charkovskej oblasti dodatočné jednotky, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-05-10 19:58:31 - Feat.: - Title: Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy. Kyjevu vyjadril podporu 03 - Modified: 2024-05-10 18:16:10 - Feat.: - Title: V núdzi spoznáš priateľa. Prezidentka v Kyjeve vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov 04 - Modified: 2024-05-10 17:16:18 - Feat.: - Title: Zbrane, munícia, aj obrnené vozidlá. Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-05-10 16:32:20 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, oficiálne rezignoval
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 06:56