Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Všetko zjedia. Kalifornia nasadzuje stáda kôz na ochranu pred lesnými požiarmi

12.08.2023, 18:35
Autor:
ČTKČTK

Využívanie kôz ako prevencie proti požiarom nie je novinkou. Po nástupe ťažkých strojov a chemických herbicídov sa táto metóda stala menej rozšírenou.

Michael Choi mal tento rok veľa práce so svojou spoločnosťou Fire Grazers v Kalifornii. Mestá, okresné úrady a bohatí jednotlivci mu platia, aby prišiel so svojím stádom 900 kôz a nechal zvieratá spásť suchú trávu, krovie, bodliaky a kaktusy, ktoré by mohli živiť lesné požiare a ohrozovať obývané oblasti.

Stádo 300 kôz, ktoré sa zdá byť odolné voči 35-stupňovým horúčavám, dokáže spásť až štyritisíc štvorcových stôp vegetácie denne, uvádza sa na webovej stránke NPR.

image

Plamene spálili celé komunity. Biden nariadil federálnu pomoc pre Havajské ostrovy, ktoré sužujú požiare

Využívanie kôz ako prevencie proti požiarom nie je novinkou. Po nástupe ťažkých strojov a chemických herbicídov sa táto metóda stala menej rozšírenou, ale s rastúcou pravdepodobnosťou požiarov v posledných rokoch opäť získava na popularite - v Spojených štátoch aj v južnej Európe.

"Neexistuje takmer nič, čo by nezožrali. Zjedia dokonca aj veci, ktoré sa zdajú byť nemožné. Nechápem, ako to ich tráviaci systém dokáže zvládnuť, ale dokáže," hovorí 30-ročný Choi, ktorý má na hlave hnedý kovbojský klobúk a pozoruje svoje stádo.

"Nedokážem to pochopiť, ale zjedia aj chrpu sikavicu, ktorého kvôli tŕňom ani nemôžete zdvihnúť. Ale je to burina, šíri sa všade. Keď na ňu chcete ísť krovinorezom, akurát vám pobodá tvár aj zvyšok tela. Ale kozy jednoducho prídu a zožerú ju, pretože im chutí," hovorí Choi.

image

Na havajskom ostrove Maui sa evakuuje ďalšie mesto, požiar má už 80 obetí

Firma Fire Grazers, názov ktorý by sa dal preložiť ako "pastieri ohňa", majú tento rok viac objednávok ako zvyčajne. Choi opísal, že musel rozšíriť svoje stádo o ďalších niekoľko stoviek kôz a teraz ich má 900. Za dva týždne podľa neho "vyčistili" 5,6-hektárovú plochu a zjedli vegetáciu, ktorá mohla zhorieť. Posledná práca rohatých štvornožcov bola v kopcoch pri Glendale, meste severne od Los Angeles v Kalifornii.

"Je to skvelá ukážka toho, aké dôležité je správne hospodáriť s pôdou a vegetáciou. Mnohokrát boli požiare presne na tom kopci, na ktorom sa nachádzajú. A keďže je to hneď vedľa obytnej štvrte, chceme vytvoriť nárazníkovú zónu, aby sa oheň buď nedostal ďalej, alebo výrazne spomalil svoj postup," povedala Patty Mundo z hasičského zboru v Glendale pre NPR.

01 - Modified: 2024-05-07 09:11:54 - Feat.: - Title: Federálny úrad pre letectvo v USA začal nové vyšetrovanie Boeingu. Model neprešiel kontrolami 02 - Modified: 2024-05-06 15:22:48 - Feat.: - Title: Kolumbijská univerzita ruší pre propalestínske protesty promočnú ceremóniu 03 - Modified: 2024-05-06 16:00:00 - Feat.: - Title: Ako v USA vidia vývoj vojny, ak vyhrá voľby Biden? Budúci rok príde ukrajinská ofenzíva 04 - Modified: 2024-05-07 09:56:49 - Feat.: - Title: Svetová špička zo zámoria. V Bratislave sa proti Slovákom predstaví kandidát na zlato s hviezdnymi menami 05 - Modified: 2024-05-06 07:57:39 - Feat.: - Title: Telá nájdené minulý týždeň v Mexiku patria nezvestným Austrálčanom a Američanovi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 12:02