Podporovatelia nigerskej junty demonštrujú pred francúzskou ambasádou v Niamey, hlavnom meste Nigeru. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nigerská junta v čase hroziacej intervencie rokuje o pomoci v Guinei

13.08.2023, 19:30
Autor:
ČTKČTK

Zadržiavaného nigérijského prezidenta Bazouma, jeho manželku a syna mohol dnes prvýkrát od puču z konca júla navštíviť lekár

Vedenie vojenskej junty, ktorá sa po prevrate chopila moci v Nigeri, je na návšteve v Guinei, s ktorou chce uzavrieť spojenectvo. V tejto západoafrickej krajine sú pri moci tiež armádni pučisti, ktorí sa do čela krajiny dostali prevratom v septembri 2021.

Nigerská junta hľadá podporu v čase, keď jej hrozia intervencie krajín združených v Hospodárskom spoločenstve západoafrických štátov (ECOWAS), napísala dnes agentúra AFP.

image

Zadržiavaného nigerského prezidenta vyšetril jeho lekár

Špeciálny vyjednávací tím

Nigerskú delegáciu vedie generál Moussa Salao Barmou, bývalý šéf špeciálnych jednotiek a nový náčelník generálneho štábu. V Konakry ho v sobotu prijal guinejský prezident Mamady Doumbouya. Barmou vyhlásil, že "prišiel vedeniu Guiney poďakovať za podporu CNSP (pučistickej Národnej rady pre ochranu vlasti) v týchto ťažkých chvíľach, ktorými si Niger prechádza".

Vojenská junta vedená generálom Abdourahamanom Tianim 26. júla zvrhla demokraticky zvoleného nigérijského prezidenta Mohameda Bazouma, ktorého doteraz drží v domácom väzení, a ignorovala ultimátum ECOWAS, aby prezidenta najneskôr 6. augusta vrátila do úradu. Konakry sankcie uvalené spoločenstvom ECOWAS na Niamey odsúdilo a vyzvalo ich na "prehodnotenie stanoviska".

Summit ECOWAS v sobotu na mimoriadnom virtuálnom zasadnutí rozhodol, že do Nigeru vyšle špeciálny vyjednávací tím. Podľa agentúry DPA o tom dnes informoval nigérijský štátny rozhlas Voice of Nigeria. Noví vládcovia Nigeru pritom doteraz odmietali prijať oficiálnu delegáciu ECOWAS.

Agentúra Reuters uviedla, že v Nigeri dnes s vedením vojenskej junty rokovala skupina vysokopostavených nigérijských islamských učencov. Po stretnutí učenci uviedli, že pučisti sú otvorení diplomatickému riešeniu súčasnej patovej situácie vo vzťahu s blokom ECOWAS.

image

Burkinská junta pozastavila vysielanie rozhlasovej stanice pre kritiku Nigeru

Nielen susedia, ale aj bratia

Stretnutie s generálom Abdourahamanom Tianim trvalo niekoľko hodín. "Povedal, že zostávajú otvorení skúmaniu mierového a pokojného riešenia situácie," okomentoval rokovania líder delegácie učencov šajch Abdullahi Bala Lau. Tiani údajne ocenil historické vzťahy medzi Nigerom a Nigériou a uviedol, že krajiny "sú nielen susedmi, ale aj bratmi a sestrami, ktorí by mali riešiť problémy priateľsky".

Junta schôdzku nekomentovala. Agentúra Reuters však komentáre označila za jednu z mála známok toho, že je generál Tiani otvorený rokovaniam.

image

Západoafrické krajiny zrušili naplánované rokovania o situácii v Nigeri, tisíce ľudí vyšli do ulíc

Zadržiavaného nigérijského prezidenta Bazouma, jeho manželku a syna mohol dnes prvýkrát od puču z konca júla navštíviť lekár, uviedla DPA. Podľa lekára sa im v rámci možností darí dobre. Bazoum sa predtým sťažoval, že môže jesť len suchú stravu a že sa jeho synovi, ktorý trpí srdcovými ťažkosťami, nedostáva riadnej starostlivosti.

Prevrat v Nigeri je za posledné tri roky v nepokojnej oblasti západnej a strednej Afriky už siedmym pučom. Možný vojenský zásah zo strany ECOWAS podľa agentúry Reuters dokazuje prehlbujúci sa konflikt v strategicky dôležitom regióne, kde západné mocnosti stratili vplyv počas série prevratov a kde sa zdá, že rastie vplyv Ruska.

01 - Modified: 2023-08-10 21:15:01 - Feat.: 1 - Title: Západoafrické krajiny súhlasia s vojenskou intervenciou v Nigeri, vyhlásil prezident Pobrežia Slonoviny 02 - Modified: 2023-08-10 18:01:46 - Feat.: 1 - Title: Nigerská junta pohrozila zabitím prezidenta v prípade vojenskej intervencie 03 - Modified: 2023-08-10 14:26:46 - Feat.: 1 - Title: Západoafrickí lídri začali rokovať o Nigeri, šéf bloku dáva prednosť diplomacii 04 - Modified: 2023-08-09 14:38:38 - Feat.: 1 - Title: Jesť môže len ryžu a konzervy. Zosadenému nigerskému prezidentovi sa v domácom väzení míňajú potraviny 05 - Modified: 2023-08-09 12:44:05 - Feat.: 1 - Title: Diplomacia zlyháva. Vojenská junta v Nigeri odmieta rokovať
01 - Modified: 2024-05-03 07:24:08 - Feat.: - Title: Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily 02 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 03 - Modified: 2024-04-12 06:41:56 - Feat.: - Title: Rusko vyslalo do Nigeru systém protivzdušnej obrany a inštruktorov 04 - Modified: 2024-02-24 17:39:00 - Feat.: - Title: Západoafrické štáty odvolávajú ekonomické sankcie zavedené proti Nigeru po vojenskom prevrate 05 - Modified: 2024-01-28 13:51:36 - Feat.: - Title: Mali, Burkina Faso a Niger opúšťajú hospodárske spoločenstvo ECOWAS, oznámili junty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 13:01