Bývalý šéf newyorského oddelenia FBI Charles McGonigal prichádza na súd v New Yorku. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Bývalý šéf FBI v New Yorku sa priznal, že pomáhal ruskému oligarchovi

16.08.2023, 07:43
Autor:
TASRTASR

McGonigal odišiel do penzie v roku 2018. Počas svoje kariéry v FBI sa venoval kontrašpionáži v spojitosti s Ruskom a vyšetrovaniu ruských oligarchov.

Bývalý šéf newyorského oddelenia amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie Charles McGonigal sa v utorok priznal, že po odchode do výslužby ruskému oligarchovi zasiahnutému sankciami Olegovi Deripaskovi pomáhal zisťovať informácie o jeho protivníkoch. Informovala o tom agentúra DPA a denník The New York Times.

Snaha zrušiť sankcie

McGonigal odišiel do penzie v roku 2018. Počas svoje kariéry v FBI sa venoval kontrašpionáži v spojitosti s Ruskom a vyšetrovaniu ruských oligarchov. V januári tohto roka bol zatknutý a v New Yorku i Washingtone boli voči nemu zvlášť vznesené obvinenia. McGonigal sa podľa FBI usiloval dosiahnuť zrušiť sankcie zavedené proti Deripaskovi Spojenými štátmi v roku 2018 a tiež zisťoval informácie o protivníkoch tohto podnikateľa výmenou za peniaze.

image

Bývalý šéf kancelárie Trumpa sa snaží o zrušenie obvinení, ktoré sa na neho vzťahujú

Tento bývalý špeciálny agent sudkyňu v newyorskom obvode Manhattan požiadal o možnosť priznať sa k svojim trestným činom z obdobia jarných mesiacov až novembra 2021, za ktoré podľa svojich slov pociťuje hlbokú ľútosť. "Približne tri roky po svojom odchode z FBI do výslužby, keď som žil v Manhattane, som súhlasil so získavaním prístupných hanlivých informácii v prospech Derispasku o ďalšom ruskom oligarchovi Vladimirovi Potaninovi," povedal.

Súboj dvoch oligarchov

Dodal, že dostal 17 500 dolárov, ktoré boli prepraté cez dve spoločnosti. Tie neboli registrované pod jeho menom s cieľom sťažiť určenie zdroja platieb. Potanin bol Deripaskov konkurent v oblasti obchodu a získané informácie mali byť požité na dosiahnutie zavedenia sankcií aj voči tomuto podnikateľovi, píše NYT.

image

Trump má na konte 91 obvinení. Stala sa z nich rutinná vec, píše americká tlač

"Prijímam plnú zodpovednosť, pretože som svojimi činmi nemal nikdy v úmysle uškodiť Spojeným štátom, USA a mojej rodine a priateľom," povedal McGonigal.

Tento bývalý agent ešte čelí vo Washingtone obžalobe z utajovania kontaktov s predstaviteľom albánskej spravodajskej služby, ktorý mu údajne vyplatil 225-tisíc dolárov, a ďalšími zahraničnými predstaviteľmi. Vynesenie rozsudku je naplánované na 14. decembra a McGonigalovi v prípade usvedčenia hrozí trest odňatia slobody v dĺžke do päť rokov.

01 - Modified: 2024-04-26 09:14:42 - Feat.: - Title: Kolumbijská univerzita upustila od ultimáta. Propalestínski demonštranti zostávajú na mieste 02 - Modified: 2024-04-24 12:15:56 - Feat.: - Title: Na židovskej demonštrácii proti vojne v Gaze v New Yorku zadržali zhruba 300 ľudí 03 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia 04 - Modified: 2024-03-27 06:38:03 - Feat.: - Title: V newyorskom metre zomrel muž, strčili ho do koľajiska. Išlo o nevyprovokovaný útok, tvrdí polícia 05 - Modified: 2024-03-25 10:30:00 - Feat.: - Title: Ako zistíš, že ťa niekto klame? Odborník na reč tela, ktorý pracoval pre FBI, prezradil niekoľko hlavných znakov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 16:14