Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusi vybudovali v Poľsku sieť amatérskych špiónov, mali sabotovať dodávky zbraní

18.08.2023, 21:51
Autor:
ČTKČTK

Podľa poľských aj západných bezpečnostných činiteľov bolo cieľom Moskvy narušiť tok zbraní cez Poľsko, ktorý predstavuje viac ako 80 percent vojenskej techniky dodávanej na Ukrajinu.

Ruské spravodajské agentúry vybudovali v Poľsku sieť amatérskych agentov, ktorí mali vykonávať rôzne operácie vrátane sabotáží alebo atentátov. Cieľom bolo narušiť tok západných zbraní cez Poľsko na Ukrajinu, ktoré sa už rok a pol bránia ruskej agresii.

Poľské bezpečnostné zložky však plán prekazili. Napísal to dnes denník The Washington Post na základe rozhovorov s viac ako desiatimi bezpečnostnými činiteľmi v Poľsku, na Ukrajine, v USA, a tiež s odvolaním sa na informácie z rôznych dokumentov alebo účtov podozrivých na sociálnych sieťach či výpovedí príbuzných zatknutých.

Záhadné ponuky práce

Začalo to začiatkom tohto roka, keď sa v online priestore začali objavovať záhadné ponuky práce, píše The Washington Post (WP). Úlohy boli podľa neho skôr podradné, napríklad vylepovanie letákov na verejných miestach. Mizerný bol tiež plat. Pre niektorých ľudí, vrátane hŕstky utečencov z východnej Ukrajiny, bol však  prísľub rýchleho zárobku vraj lákavý. Čoskoro však zistili, že ich anonymný zamestnávateľ po nich chce prácu, ktorá zahŕňala šírenie proruskej propagandy.

image

Útočníci špehovali európske ambasády v Bielorusku. Mali na to využiť internetových operátorov

Tí, ktorí boli ochotní úlohy aj tak splniť, v priebehu niekoľkých týždňov dostali podľa poľských vyšetrovateľov za úlohu vykonávať prieskum poľských námorných prístavov, umiestňovať kamery pozdĺž železníc a ukrývať sledovacie zariadenie vo vojenských nákladoch. V marci prišli rozkazy vykoľajiť vlaky prevážajúce zbrane na Ukrajinu, píše denník. Vyšetrovatelia podľa neho tiež časom odhalili dôkazy o plánoch na podpaľačské útoky alebo atentáty.

Prezradili ich objektívy kamier 

Amatérski agenti pracovali podľa poľskej kontrarozviedky AWB v bunkách, z nich každá mala vodcu, ktorý bol pre ruské spravodajské služby dôveryhodnou osobou. Regrúti boli platení v kryptomenách a bankovými prevodmi z nevysledovateľných bankových účtov, uviedli činitelia.

A hoci USA aj Poľsko podnikli množstvo opatrení na odvrátenie prípadných útokov na dodávky zbraní, sabotážna skupina zostávala neodhalená, kým si náhodný okoloidúci nevšimol objektívy kamier vykúkajúcich zo stromov a kríkov pozdĺž dôležitého úseku železničnej trate a neoznámil nález úradom, píše The Washington Post.

image

Agresívna špionážna operácia: Úrady zadržali nemeckého príslušníka armády, mal údaje posúvať Rusom

Vyšetrovatelia na základe údajov z kamery, mobilov a veží pre mobilné siete určili nielen dobu jej inštalácie, ale aj to, kto sa v tom čase nachádzal v okolí. Pri prehľadávaní ďalších úsekov trate postupne našli ďalšie kamery a počas niekoľkých dní zadržali podozrivého, ktorý im poskytol informácie o iných členoch skupiny, opisuje denník. Sledovanie, odpočúvanie a iné kroky viedli k odhaleniu ďalších členov a buniek.

Poľskí predstavitelia uviedli, že ich pôvodným plánom bolo sledovať sieť, aby sa dozvedeli viac o jej zámeroch a štruktúre velenia. Od tejto myšlienky však vraj museli upustiť po tom, ako zachytili správy, ktoré naznačovali, že sa už rozbehol plán s cieľom vykoľajiť dodávky zbraní.

Bezpečnostné zložky zadržali podľa The Washington Post niekoľko ľudí medzi ktorými je jeden Rus, traja Bielorusi a 12 ukrajinských utečencov, z ktorých väčšina podľa činiteľov síce pochádza z východoukrajinských oblastí - tradične viac naklonených Moskve, no zároveň sa vraj zdá, že ich motivovali skôr peniaze ako ideológie.

Cieľom bolo narušiť tok zbraní cez Poľsko

Poľské úrady sa domnievajú, že tajomným zamestnávateľom bola v skutočnosti ruská vojenská rozviedka GRU a že zmarená operácia predstavovala najvážnejšiu ruskú hrozbu na území NATO od invázie Moskvy na Ukrajinu.

Podľa poľských aj západných bezpečnostných činiteľov bolo cieľom Moskvy narušiť tok zbraní cez Poľsko, ktorý predstavuje viac ako 80 percent vojenskej techniky dodávanej na Ukrajinu. Tento masívny prísun zbraní zmenil priebeh vojny a Rusko - ako sa zdá - ho zastaviť nevie, píše denník.

image

Ukrajina zanikne, pokiaľ nezastaví ofenzívu, povedal Lukašenko. Pohrozil jadrovými zbraňami

Namiesto toho sa tento prípad podľa neho stal ďalšou ranou pre ruské spravodajské služby, ktorých niekdajšie nepodložené odhady ohľadom ľahkého zvrhnutia vlády v Kyjeve ovplyvnili plán invázie a ich kedysi rozsiahle siete po celej Európe narušilo vyhostenie a zatýkanie.

Keďže Rusko sa nemohlo - alebo nechcelo - spoliehať na svojich vlastných spravodajských dôstojníkov, zostavilo tím amatérov, píše denník a upozorňuje na vysokú mieru improvizácie a "zúfalstva" zo strany ruských spravodajských služieb, ktoré podľa neho čelia obrovskému tlaku.

Hrozba ale zostáva, povedal však nemenovaný vyšetrovateľ z kontrarozviedky ABW. Ruské spravodajské služby sú podľa neho v Poľsku stále aktívne a "pokúsia sa odstrániť chyby, ktorých sa dopustili. "

01 - Modified: 2023-08-18 17:54:34 - Feat.: 1 - Title: Plytváte zdrojmi, karhajú Ukrajincov niektorí činitelia z USA kvôli útokom na Krym 02 - Modified: 2023-08-18 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina Melitopol nedobyje, odhadujú Američania v tajnej správe. Nesplní tak cieľ protiofenzívy 03 - Modified: 2023-08-18 14:02:24 - Feat.: 1 - Title: Útoky dronmi na Moskvu sú silným odkazom. Ľudia budú čoraz viac nahnevaní, vraví vojenský analytik 04 - Modified: 2023-08-18 12:41:53 - Feat.: 1 - Title: Rusi priznali útok na švédsku továreň na Ukrajine. Vyhrážajú sa ďalším 05 - Modified: 2023-08-18 05:29:12 - Feat.: 1 - Title: Spojené štáty schválili vyslanie lietadiel F-16 z Dánska a Holandska na Ukrajinu
01 - Modified: 2024-04-28 06:40:00 - Feat.: - Title: "Treba niečo zmeniť tu a teraz." Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej výroby a investícií 02 - Modified: 2024-04-28 06:10:00 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch 03 - Modified: 2024-04-27 21:34:09 - Feat.: - Title: Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty 04 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 05 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 08:42