Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Dovolenka doma je drahšia ako za hranicami. Taliani utekajú do Albánska

20.08.2023, 20:43
Autor:
ČTKČTK

Za zvýšený záujem Talianov o Albánsko podľa odborníkov či zástupcov spotrebiteľských združení stojí predovšetkým zdraženie služieb v talianskych turistických oblastiach.

Taliani tento rok utekajú pred drahou domácou dovolenkou do Albánska. Fenoménu sa v posledných dňoch venovali viaceré talianske médiá, ktoré informujú o dlhých frontoch v prístavoch, odkiaľ vyplávajú trajekty do Albánska, či o talianskych turistoch na albánskych plážach, ktorí si pochvaľujú až polovičné ceny v porovnaní s Talianskom a dobrú úroveň služieb.

O "invázii" talianskych návštevníkov hovorí aj albánsky premiér Edi Rama, podľa ktorého sa balkánskej krajine podarilo zosieť stigma štátu, odkiaľ ľudia utekajú.

Zdraženie domácich služieb

Za zvýšený záujem Talianov o Albánsko podľa odborníkov či zástupcov spotrebiteľských združení stojí predovšetkým zdraženie služieb v talianskych turistických oblastiach.

"Nadmerné zdraženie zo strany hotelov, prenajímateľov ležiek na pláži, reštaurácií a ďalších poskytovateľov služieb pre turistov výrazne mení rozhodovanie Talianov o dovolenke," povedal denníku La Stampa šéf serveru zameraného na práva spotrebiteľov Consumerismo Luigi Gabriele.

August je v Taliansku hlavným mesiacom pre letné dovolenky. V rokoch pred pandémiou covidu-19 bolo ťažké zohnať pri mori prenocovanie na poslednú chvíľu. Tento rok však viaceré známe letoviská na pobreží Jadranského i Tyrhénskeho mora hlásia menšiu obsadenosť ako v minulom roku.

Chýbajú práve domáci turisti, zatiaľ čo počet hostí zo zahraničia skôr rastie. Predsedníčka združenia podnikateľov v cestovnom ruchu Federturismo Marina Lalliová denníku Financial Times povedala, že je to varovný signál a že tento rok môžu talianski hoteliéri zrejme zabudnúť na plnú obsadenosť svojich zariadení, na ktorú boli zvyknutí v minulosti.

Pol milióna turistov

Vývoj si naopak pochvaľuje albánsky premiér Rama, podľa ktorého do jeho krajiny tento rok pricestovalo už pol milióna talianskych turistov. Talianske médiá hovoria o zhruba 300-tisíc talianskych turistoch do konca júla, čo by bol medziročný nárast o takmer 60 percent.

Podľa Ramu sa tak mení pohľad na Albánsko ako na krajinu, z ktorej ľudia predovšetkým utekajú. To však odmieta albánska opozícia, podľa ktorej od roku 2013, keď Rama začal vládnuť, krajinu opustili stovky tisíc ľudí.

Kvôli silnej emigrácii do Talianska v 90. rokoch aj tomu, že Albánci môžu sledovať taliansku televíziu, mnoho Albáncov vie po taliansky, čím aspoň čiastočne odpadá jazyková bariéra.

Rozmach cestovného ruchu

Rozmachu albánskeho cestovného ruchu podľa denníka Financial Times pomohlo otvorenie nových leteckých spojení nízkonákladových spoločností.

Lacné letenky lákajú do Albánska aj turistov z Grécka, píše denník Kathimerini. V júni sa tak počet zahraničných cestujúcich, ktorí využili albánske letiská, viac ako zdvojnásobil v porovnaní s júnom minulého roka 2022. Trajekty z talianskeho jadranského pobrežia do Albánska sú tiež väčšinou lacnejšie ako námorné spoje z Janova na Sardíniu či Korziku.

Tento týždeň podľa talianskej tlače na pár dní dovolenky v Albánsku odišla aj premiérka Giorgia Meloniová, ktorá trávi svoje voľno v Apulii na protiľahlej strane Jadranského mora. Minister pôdohospodárstva a Meloniovej švagor Francesco Lollobrigida však nedávno Albánsko kritizoval, že sa snaží napodobňovať Apuliu.

Do Albánska sa vydal aj dvadsaťosemročný Nicolas Ferrero z mesta Rimini, ktoré je rovnako vyhľadávaným prímorským letoviskom.

Mesto Saranda pri gréckych hraniciach kvôli veľkému počtu talianskych turistov označil v rozhovore s denníkom Financial Times za "malé Taliansko". Ubytoval sa v rezidencii s bytmi pre turistov, ktorá ale bola čiastočne rozostavaná. "Vyzerá to tak, že na turistický boom neboli úplne pripravení," povedal Ferrero, ktorý však zvažuje, že by si na albánskom pobreží kúpil rekreačný byt. Ten by stál zhruba tretinu toho, čo by minul za podobnú nehnuteľnosť v Taliansku.

01 - Modified: 2023-08-20 17:33:45 - Feat.: 1 - Title: V Albánsku našli pozostatky najstaršieho jazerného mesta v Európe. Pozostatky majú 5800 rokov pred Kristom 02 - Modified: 2023-08-18 18:59:55 - Feat.: 1 - Title: Talianski turisti v Albánsku ušli z reštaurácie bez zaplatenia, účet uhradilo veľvyslanectvo 03 - Modified: 2023-08-16 20:27:14 - Feat.: 1 - Title: Nápor migrantov na Taliansko sa zdvojnásobil, na malých člnoch ich prišlo viac než 100-tisíc
01 - Modified: 2024-04-26 15:55:05 - Feat.: - Title: Novinári talianskej verejnoprávnej RAI vstúpia do štrajku pre zásahy vlády 02 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 03 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 04 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 05 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:26