Amanda Clark Palmer, právnička Raya Smitha, jednej z 18 osôb obžalovaných s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, prichádza do väzenia Fulton County v Atlante. FOTO: Reuters
StoryEditor

Chceli udržať Trumpa pri moci za každú cenu. Vo väznici sa ďalej hlásia ľudia obvinení z volebného sprisahania

23.08.2023, 18:45
Autor:
ČTKČTK

Dnes ráno miestneho času sa úradom vzdali David Shafer a Cathy Lathamová, čo sú ľudia, ktorí boli súčasťou skupiny republikánskych "voliteľov" v Georgii a snažili sa Trumpa vyhlásiť za víťaza volieb.

Úradom v Georgii sa dnes vydali ďalší štyria ľudia, ktorých prokuratúra spoločne s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom viní z nelegálnych zásahov do posledných prezidentských volieb v danom štáte. 

Očakáva sa, že počas dňa sa do väznice v Atlante dostavia tiež niekdajší Trumpov právnik Rudy Giuliani, informujú americké médiá. Obvinení sa môžu dobrovoľne hlásiť ešte dva dni, potom im hrozí zatknutie.

Úvodnú procedúru nadväzujúcu na vznesenie obvinenia zatiaľ absolvovalo šesť z 19 aktérov prípadu. V utorok to ako prví boli právnik John Eastman, ktorý sa podieľal na plánoch, ako Trumpa po volebnej porážke v roku 2020 udržať pri moci, a niekdajší úradník Scott Hall, ktorý bol podľa prokuratúry na začiatku roka 2021 zapojený do nelegálnej manipulácie s volebnými prístrojmi. Obaja boli prepustení na kauciu.

Manipulácia s výsledkami volieb

Dnes ráno miestneho času sa úradom vzdali David Shafer a Cathy Lathamová, čo sú ľudia, ktorí boli súčasťou skupiny republikánskych "voliteľov" v Georgii a snažili sa Trumpa vyhlásiť za víťaza volieb, hoci tesne prehral s demokratickým súperom Joom Bidenom. Neskôr do väznice dorazili tiež právnici vtedajšieho Trumpovho volebného štábu Ray Smith a Kenneth Chesebro.

image

Trump vynechá stredajšiu debatu republikánskych kandidátov. Verejnosť vie, kto som, odkázal

Prokuratúra okresu Fulton v popise obvinení minulý týždeň uviedla, že Trump a 18 jeho spojencov po posledných prezidentských voľbách utvorili zločineckú skupinu, ktorá sa snažila rôznymi spôsobmi výsledok v Georgii zvrátiť.

Všetci sú obvinení z porušenia štátneho zákona o vydieračských organizáciách, Trump okrem toho čelí ďalším 12 bodom. Zatiaľ nie je úplne jasné, kedy sa on a ďalší budú na súde vyjadrovať k obvineniam.

Trump po prehratých voľbách odmietol uznať, že ho Biden porazil v spravodlivom súboji, a hľadal so svojimi spojencami spôsoby, ako zablokovať potvrdzovanie výsledkov. Jeho tábor apeloval na štátnych i federálnych činiteľov, dohliadal na plán s "falošnými" voličmi a šíril fámy o rozsiahlych podvodoch s hlasmi. Trump kvôli tomu čelí aj federálnej obžalobe.

Dezinformácie

Na šírení volebných dezinformácií sa výrazne podieľal jeho vtedajší právnik a bývalý newyorský starosta Giuliani, ktorý dnes oznámil, že mieri do väznice v Atlante.

"Idem do Georgie a mám z toho veľmi, veľmi dobrý pocit, pretože cítim, že bránim práva všetkých Američanov," povedal novinárom, keď opúšťal svoje bydlisko v New Yorku. Americké médiá predtým informovali, že Giuliani sa kvôli hromadiacim sa právnym výdavkom dostal do finančných ťažkostí.

image

Za pokus o vraždu Trumpa pôjde Kanaďanka na 22 rokov do väzenia, poslala mu list s ricínom

Obvinenia vznesené prokurátorkou Fani Willisovou Guiliani aj ďalší spomínaní odmietajú. Willisová avizovala, že ak sa úradom nenahlásia do piatkového poludnia, bude na nich vydaný zatykač. Príchod Trumpa do väznice sa očakáva vo štvrtok.

Zatiaľ sa nedostavil okrem iných niekdajší personálny šéf Bieleho domu Mark Meadows, ktorého právnici požadujú prevedenie prípadu na federálny súd. Strážcom zákona sa pri tom nechce vydať, kým nebude táto otázka urovnaná, avšak súdne pojednávanie v tejto veci je naplánované až na pondelok.

Willisová mu odkázala, že po uplynutí piatkového termínu pristopne k jeho zatknutiu, zatiaľ čo sa podobná situácia odohráva v prípade ďalšieho obvineného, a to niekdajšieho činiteľa federálneho ministerstva spravodlivosti Jeffreyho Clarka.

01 - Modified: 2023-08-22 05:21:38 - Feat.: 1 - Title: Trump bude čeliť obvineniam z volebných podvodov v štáte Georgia 02 - Modified: 2023-08-21 04:47:40 - Feat.: 1 - Title: Trump vynechá stredajšiu debatu republikánskych kandidátov. Verejnosť vie, kto som, odkázal 03 - Modified: 2023-08-18 04:52:05 - Feat.: 1 - Title: Za pokus o vraždu Trumpa pôjde Kanaďanka na 22 rokov do väzenia, poslala mu list s ricínom
01 - Modified: 2024-05-07 16:43:13 - Feat.: - Title: Jej svedectvo bude kľúčové. Pornoherečka Stormy Daniels vypovedala v prípade voči Trumpovi 02 - Modified: 2024-05-07 12:52:04 - Feat.: - Title: V tretej fáze indických volieb hlasoval favorit a súčasný premiér Módí, kampaň sa vyostruje 03 - Modified: 2024-05-07 22:00:00 - Feat.: - Title: Zbraň menom Duda. Pomoc Ukrajine vyjednal u Trumpa on, chvália sa Poliaci 04 - Modified: 2024-05-06 17:07:28 - Feat.: - Title: Sudca pohrozil Trumpovi ​za opakované porušenie nariadenia o mlčaní: Pokuty nepomohli, zvážim väzenie 05 - Modified: 2024-05-06 11:20:58 - Feat.: - Title: V eurovoľbách zo zahraničia neodvolíš. Prinášame ti jednoduchý návod, ako požiadať o hlasovací preukaz. Stačí pár klikov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 01:13