StoryEditor

Zelená dohoda zmení ekonomiku Európy, tvrdí Šefčovič ako nový podpredseda Eurokomisie

23.08.2023, 23:16
Autor:
TASRTASR

Maroš Šefčovič konštatoval, že právne rámce zelenej dohody sa dolaďujú a nastáva dôležitá úloha ich implementovať, čo bude mať veľký vplyv na to, ako bude európska ekonomika v budúcnosti vyzerať.

Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič, ktorý v utorok prevzal funkciu výkonného podpredsedu Európskej komisie a implementáciu Európskej zelenej dohody po Fransovi Timmermansovi, je poctený, že ho šéfka Eurokomisie Ursula von der Leyenová vymenovala do tejto funkcie. Uviedol to vo videoodkaze zverejnenom v stredu, informuje bruselský spravodajca TASR.

Šefčovič konštatoval, že právne rámce zelenej dohody sa dolaďujú a nastáva dôležitá úloha ich implementovať, čo bude mať veľký vplyv na to, ako bude európska ekonomika v budúcnosti vyzerať.

Podpora občanov

"Európska únia mala vždy to šťastie, že environmentálne politiky sa tešili veľkej podpore občanov a náš priemysel bol dlhodobo na popredných priečkach pokiaľ išlo o environmentálne a zelené inovácie. Mojou úlohou je, aby sme tento dialóg s občanmi, či už na Slovensku alebo v ostatných členských krajinách, zintenzívnili, aby sme vedeli, čo podporujú, čo ich trápi a vedeli nastaviť zelenú dohodu tak, aby prinášala osoh všetkým a bola sociálne spravodlivá," povedal Šefčovič.

image

Šefčovič sa stane výkonným podpredsedom Európskej komisie

Veľkú časť úsilia — tak ako doteraz — venuje komunikácii s výrobcami automobilov a elektrických batérií. Tento dialóg chce rozšíriť na všetky významné priemyselné odvetvia, ktoré stoja pred veľkou transformáciou.

"Aj na základe dialógu s občanmi a podnikovou sférou by mala eurokomisia nastaviť smerovanie zelenej dohody tak, aby Európa aj v budúcnosti bola jednou z najsilnejších ekonomík sveta, udržala si sociálnu spravodlivosť a vytvárala doma, v Európskej únii, tie najkvalitnejšie pracovné miesta," uviedol Šefčovič.  

Silná klimatická politika

Týždenník Politico napísal, že klimatickú politiku Únie prevzal Šefčovič, známy aj ako "pán Fix It", čiže ten, ktorý v mene Eurokomisie rieši rôzne náročné úlohy.

Slovenskému eurokomisárovi k novej funkcii a zodpovednosti blahoželal Amos Hochstein, špeciálny koordinátor amerického prezidenta Joa Bidena pre globálnu infraštruktúru a energetickú bezpečnosť. "Bol si neúnavným bojovníkom za integráciu a prosperitu Európskej únie a skutočným lídrom spravodlivého energetického prechodu. Teším sa na úzku spoluprácu, tak ako tomu bolo za posledných vyše desať rokov," napísal.

image

Európska komisia predstavila správu o strategickom výhľade za rok 2023

V podobnom duchu sa vyjadril aj bývalý guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger, ktorý Timmermansovi aj Šefčovičovi poďakoval za predošlú spoluprácu v globálnom úsilí na ochranu klímy.

Americký politik a podnikateľ Mike Bloomberg, s ktorým Šefčovič organizoval Globálny dohovor primátorov a starostov pre klímu a energetiku, svojmu "dobrému priateľovi" odkázal, že je presvedčený, že dokáže využiť svoju vedúcu úlohu v oblasti urýchlenia prechodu na čistú energiu a že riešenia energetickej krízy budú motorom klimatických ambícií Európy.

Viceprezident Európskej banky pre obnovu a rozvoj Jürgen Rigterink tiež zagratuloval Šefčovičovi a dodal, že sa teší na pokračovanie "silného, pragmatického a na výsledky orientovaného partnerstva".

image

Šéf britskej diplomacie vyzdvihol vzťahy medzi Britániou a EÚ

Bývalý nemecký minister hospodárstva a energetiky Peter Altmeier, ktorý Šefčovičovi pomáhal so vznikom Európskej aliancie pre batérie, uviedol, že šéfka Eurokomisie si vybrala správne a zaželal mu veľa úspechov pri implementácii zelenej dohody.

Podpredsedníčka Eurokomisie Magrethe Vestagerová konštatovala, že jej dobrý priateľ z kolégia komisárov "bude skvelý aj v tejto úlohe".

01 - Modified: 2023-08-22 18:22:23 - Feat.: 1 - Title: Šefčovič sa stane výkonným podpredsedom Európskej komisie 02 - Modified: 2023-07-06 14:14:35 - Feat.: 1 - Title: Európska komisia predstavila správu o strategickom výhľade za rok 2023 03 - Modified: 2023-07-03 19:30:20 - Feat.: 1 - Title: Šéf britskej diplomacie vyzdvihol vzťahy medzi Britániou a EÚ
01 - Modified: 2024-04-25 18:56:22 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka eurokomisie varuje koalíciu. Zákon o mimovládkach môže porušiť európske právo 02 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 03 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-17 16:08:40 - Feat.: - Title: Poplatok za tranzit plynu, ktorý aj nám účtuje Nemecko, kritizuje Európska únia. Zrejme začne právne kroky 05 - Modified: 2024-04-11 20:49:02 - Feat.: - Title: Europarlament odobril rozpočtové hospodárenie Eurokomisii a jej agentúram. Záväzky majú rekordnú výšku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 22:13