V okrese Cholsan v Severnej Kórei štartuje nová severokórejská raketa Chollima-1. FOTO: KCNA
StoryEditor

Severná Kórea sa pokúsila vypustiť špionážny satelit, narazila na problém. Japonsko aj USA to odsudzujú

24.08.2023, 06:44
Autor:
TASRTASR

Juhokórejská armáda už predtým uviedla, že Severná Kórea sa vo štvrtok pokúsila o vypustenie vesmírnej nosnej rakety smerom na juh.

Severná Kórea vo štvrtok uviedla, že jej druhý pokus o vypustenie špionážneho satelitu opäť nevyšiel. Informovala o tom štátna tlačová agentúra KCNA, podľa ktorej nešlo o závažný technický problém. Prisľúbila však, že v októbri sa satelit určite podarí vypustiť. Správa pochádza z agentúr AFP a Jonhap.

"Let prvého a druhého stupňa rakety prebiehal normálne, no vypustenie satelitu zlyhalo v dôsledku poruchy núdzového odpaľovacieho systému na treťom stupni," vyhlásila KCNA.

image

KĽDR testovala odpálenie rakiet z lodí, flotilu navštívil aj vodca Kim Čong-un

Špionážny satelit

Juhokórejská armáda už predtým uviedla, že KĽDR sa vo štvrtok pokúsila o vypustenie "vesmírnej nosnej rakety" smerom na juh. Severná Kórea okrem toho podľa agentúry Jonhap informovala Japonsko o plánovanom vypustení satelitu a zriadení troch potenciálne nebezpečných námorných zón.

Dve sa mali nachádzať západne od Kórejského polostrova a jedna východne od filipínskeho ostrova Luzon.

image

Severná Kórea náhle zrušila svoj prvý komerčný let po pandémii koronavírusu

Severná Kórea sa o vypustenie špionážneho satelitu po prvýkrát pokúsila na konci mája. Nosná raketa sa však v dôsledku abnormálneho štartu dvojstupňového motora zrútila do mora, uviedla vtedy agentúra KCNA.

Japonský premiér Fumio Kišida vo štvrtok odsúdil neúspešný pokus Severnej Kórey o vypustenie špionážneho satelitu na obežnú dráhu. Podobne zareagoval i Biely dom.

Porušenie rezolúcií OSN

 "Po komplexnom zvážení všetkých faktorov potvrdzujeme, že počas pokusu o vypustenie satelitu sa nič nedostalo na obežnú dráhu, preto ho považujeme za neúspešný," povedal Kišida novinárom. Dodal, že i napriek tomu "je takéto správanie v rozpore s rezolúciami Organizácie Spojených národov".

Hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady Adrienne Watsonová tiež vyhlásila, že pokus KĽDR o vypustenie satelitu bol "bezočivým porušením viacerých rezolúcií OSN". Dodala, že incident len zvyšuje napätie a hrozí tak destabilizácia bezpečnostnej situácie v okolí KĽDR i na celom svete.

image

KĽDR testovala odpálenie rakiet z lodí, flotilu navštívil aj vodca Kim Čong-un

Severná Kórea vo štvrtok uviedla, že jej druhý pokus o vypustenie špionážneho satelitu opäť nevyšiel. Štátna tlačová agentúra KCNA spresnila, že dôvodom bola porucha núdzového odpaľovacieho systému na treťom stupni rakety. Prisľúbila však, že KĽDR sa opäť pokúsi satelit vypustiť na obežnú dráhu v októbri.

Severná Kórea sa o vypustenie špionážneho satelitu po prvýkrát pokúsila na konci mája. Nosná raketa sa však v dôsledku abnormálneho štartu dvojstupňového motora zrútila do mora, uviedla vtedy agentúra KCNA.

01 - Modified: 2023-08-23 20:43:03 - Feat.: 1 - Title: KĽDR vypálila raketu, môže ísť o druhý pokus o vyslanie vojenského satelitu. Japonsko vydalo varovanie 02 - Modified: 2023-08-22 06:38:35 - Feat.: 1 - Title: Severná Kórea sa opäť pokúsi vypustiť špionážny satelit, tvrdí Japonsko 03 - Modified: 2023-08-21 07:21:54 - Feat.: 1 - Title: Severná Kórea náhle zrušila svoj prvý komerčný let po pandémii koronavírusu 04 - Modified: 2023-08-21 05:06:17 - Feat.: 1 - Title: KĽDR testovala odpálenie rakiet z lodí, flotilu navštívil aj vodca Kim Čong-un
01 - Modified: 2024-05-11 06:40:28 - Feat.: - Title: "Významná zmena". KĽDR tento rok nasadí do armády nový salvový raketomet 02 - Modified: 2024-05-04 19:53:29 - Feat.: - Title: Prirovnávajú ju k ABBE. Oslavná pesnička na Kima je hitom TikToku 03 - Modified: 2024-05-02 17:14:51 - Feat.: - Title: Rusko podľa USA posiela ropu do KĽDR nad rámec množstva povoleného OSN 04 - Modified: 2024-04-29 07:47:33 - Feat.: - Title: Severná Kórea umiestnila nášľapné míny na ceste v demilitarizovanej zóne, tvrdí Soul 05 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 20:04