Čínsky prezident Si Ťin-pching. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Čínsky prezident na návšteve Sin-ťiangu zdôraznil ťažko vybojovanú stabilitu

26.08.2023, 19:02
Autor:
TASRTASR

Si Ťin-pching zároveň vyzval miestnych činiteľov, aby zachovali "ťažko vybojovanú sociálnu stabilitu" v tomto nepokojnom regióne, kde je Peking obviňovaný zo závažného porušovania ľudských práv.

Čínsky prezident Si Ťin-pching v sobotu uskutočnil ojedinelú návštevu ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang. Informovali o tom štátne médiá, ktoré citovala tlačová agentúra AFP.

Si Ťin-pching zároveň vyzval miestnych činiteľov, aby zachovali "ťažko vybojovanú sociálnu stabilitu" v tomto nepokojnom regióne, kde je Peking obviňovaný zo závažného porušovania ľudských práv.

Čínska vláda už roky vedie kampaň proti tomu, čo Peking označuje za "terorizmus a islamský extrémizmus" v tomto regióne na severozápade krajiny, pričom zadržiava veľké množstvo Ujgurov a iných moslimov.

V správe OSN z minulého roka sa uvádza, že konanie Číny v Sin-ťiangu môže predstavovať "zločiny proti ľudskosti", pričom USA a zákonodarné zbory iných krajín označili túto politiku za "genocídu", čo však Peking popiera.

Bola to jeho prvá verejne známa návšteva Sin-ťiangu od júla minulého roka, keď Si uskutočnil svoju prvú cestu od vystupňovania represií v tomto regióne.

Ľudskoprávni aktivisti, zahraniční výskumníci a členovia ujgurskej diaspóry obviňujú Čínu, že v Sin-ťiangu Peking pácha množstvo násilností.

Patrí medzi ne zadržiavanie viac ako milióna moslimov v sieti nelegálnych zariadení, ich vystavovanie núteným prácam, povinná sterilizácia, politická indoktrinácia alebo ničenie kultúrnych a náboženských pamiatok.

Peking tieto obvinenia dôrazne odmieta a tvrdí, že ide o "strediská odbornej a dobrovoľnej prípravy". Región Sin-ťiang by sa mal tiež viac otvoriť domácemu a zahraničnému cestovnému ruchu, uviedol čínsky prezident.

01 - Modified: 2024-04-27 09:41:02 - Feat.: - Title: Taiwan hlási obnovenú aktivitu čínskej armády v blízkosti ostrova. 12 lietadiel prekročilo hranicu 02 - Modified: 2024-04-27 07:53:37 - Feat.: - Title: Je to súčasť čínskej propagandy. Filipíny popreli existenciu dohody s Čínou o spornom atole v Juhočínskom mori 03 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 05 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 12:41