Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zišiel so zástupcami zbrojného priemyslu, aby zaistil ďalší nárast výroby. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zelenskyj: Delostrelecké granáty, munícia, drony, rakety a obrnené vozidlá. Výroba zbraní pôjde na maximum

29.08.2023, 09:09
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinské vedenie opakovane deklarovalo, že z krajiny urobí jedného z najväčších výrobcov zbraní.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že jeho krajina zintenzívni výrobu zbraní potrebných na obranu pred ruskou inváziou. Okrem delostreleckých granátov a munície by podľa neho Ukrajina mala vyrábať aj drony, rakety a obrnené vozidlá. Podľa agentúry DPA to hlava ukrajinského štátu v noci na dnešok uviedla vo svojom pravidelnom videoposolstve.

"Zvyšujeme rozsah výroby na maximum. Ukrajina to dokáže. Financovanie je zaistené. Náš obranný priemysel prinesie dobré výsledky," povedal Zelenskyj s tým, že sa zišiel so zástupcami zbrojného priemyslu, aby zaistil ďalší nárast výroby.

Ukrajinské vedenie opakovane deklarovalo, že z krajiny urobí jedného z najväčších výrobcov zbraní. Súčasná protiofenzíva, ktorej cieľom je vypudiť ruské vojská z ukrajinského územia, je závislá od prísunu obrovského množstva munície a zbraní. Doteraz sa krajina spolieha predovšetkým na vojenskú pomoc od západných spojencov.

Zelenskyj tiež povedal, že Ukrajina musí vytvoriť podmienky na to, aby bola schopná prevádzkovať stíhacie lietadlá F-16, ktoré tento mesiac Ruskom napadnutej krajine prisľúbilo dodať Holandsko, Dánsko a Nórsko.

"Z politického hľadiska už bolo urobené všetko. Kľúčové je teraz kvalitne a rýchlo pripraviť infraštruktúru. A to je už vojenská úloha," dodal.

Prezident tiež ako vrchný veliteľ ozbrojených síl nariadil armáde, aby sa pripravila na zimu a bola schopná chrániť energetickú infraštruktúru, ktorá bola v minulosti terčom opakovaných ruských vzdušných útokov.

01 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 02 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 12:54:39 - Feat.: - Title: Ukrajinskí pohraničníci vylovili z pohraničnej rieky ďalších dvoch utopených mužov 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 19:54