Nové ruské učebnice dejepisu hovoria o roku 1999, keď sa Putin prvý raz stal prezidentom, ako o chvíli znovuzrodenia Ruska. FOTO: Reuters
StoryEditor

ANALÝZA: Terčom nového “útoku” Kremľa sú ruské deti

29.08.2023, 15:00
  • Od 1. septembra by sa mali na ruských školách začať používať nové učebnice dejepisu.
  • Publikácie šíria kremeľskú propagandu a popierajú overené fakty a štatistiky.
  • Kremeľ sa dlhodobo snaží regulovať školské aj mimoškolské aktivity v prospech oficiálneho naratívu.

Začiatok školského roka sa nezadržateľne blíži. A ruskí študenti by tým slovenským mohli závidieť prinajmenšom dve veci.

Tak po prvé, ruský školský rok sa začína už prvého septembra – keďže na rozdiel od nášho, v tamojšom kalendári na daný deň nepripadá štátny sviatok. A po druhé: Ani nové ruské učebnice dejepisu, ktoré dostanú do rúk žiaci 10. a 11. ročníka (u nás by sme hovorili o žiakoch stredných škôl vo veku 16-18 rokov), nie sú práve závideniahodné.

VIDEO: Nová učebnica už je v predaji:

Slovenská tlačová agentúra SITA uštipačne poznamenala, že nové dejepisné knihy, ktoré obsahujú aj časti o ruskej vojne na Ukrajine, sú namiesto záujemcov o históriu určené skôr milovníkom sci-fi či fantasy. Katerina Tertytchnaya, docentka komparatívnej politológie na University College London, pre stanicu CNN zase uviedla, že súčasný ruský režim investuje do reforiem vzdelávania, ktoré potláčajú kritické myslenie a znemožňujú nesúhlas či kritiku.

Zdá sa však, že učebnice sú len vrcholom ľadovca. Kritické myslenie je totiž v Rusku systematicky regulované aj mimo oblasti vzdelávania a ruskí občania sú pravidelne kŕmení propagandou.

image

Poľskými železnicami znel Putinov prejav, polícia zadržala dvoch mužov pre podozrenie z hackerského útoku

Pod hladinou

Ak chceme nazrieť pod hladinu – tam, kde tkvie tá najväčšia časť pomyselného ľadovca – treba si uvedomiť jednu zásadnú vec. A síce, že drvivá väčšina Rusov propagande verí. A v kontexte toho nie je prehnane znepokojená ani v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

"V Rusku žiadna kríza nevládne, čo si budeme nahovárať," vyjadril sa v rozhovore český rusista, politológ a žurnalista Jiří Just, ktorý dlhé roky žije v Moskve. "Rusi nepociťujú hlad, existenčné problémy, majú prácu a nezamestnanosť je nízka." Vojnu podľa Justa vnímajú najmä prostredníctvom médií, pričom západné informačné kanály sleduje jedine zanedbateľná opozičná menšina.

Historik a harvardský profesor ukrajinskej histórie Serhii Plokhy tvrdí, že Rusko by sa ako niekdajšia imperiálna mocnosť chcelo opäť stať významným hráčom v globálnom politickom kontexte – konkurovať Európskej únii, Spojeným štátom alebo Číne. Avšak tento zámer je podľa Plokhého realizovateľný jedine v prípade, že by krajina dokázala aspoň čiastočne obnoviť kontrolu nad postsovietskym priestorom. 

Prečo je pri ruskej snahe o zvýšenie geopolitického vplyvu taká dôležitá práve Ukrajina? Na túto otázku historik z Harvardu ponúka jednoznačnú odpoveď. "Na Ukrajine je vojna preto, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 02 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom 03 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady 04 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 05 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 11:53