Na snímke zverejnenej 20. augusta sú následky dronového útoku: Ruský bombardér Tupolev Tu-22M na leteckej základni Solcy v Novgorodskej oblasti je v plameňoch. ILUSTRAČNÁ FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Najmasívnejšie nálety v Rusku. Na letisku 800 kilometrov od Ukrajiny zničili štyri veľké vojenské lietadlá

30.08.2023, 06:37
30.08.2023, 11:54
Autor:
redredČTKČTK

V Briansku jeden zo zostrelených dronov dopadol na jeden z najväčších ruských podnikov na výrobu mikroelektroniky a spôsobil požiar, ktorý bol medzitým uhasený.

Ruské úrady ohlásili v stredu doteraz najväčší útok dronov na svojom území. Zatiaľ čo ruské regióny sa skoro výhradne chvália úspechmi pri ich zostreľovaní, ukrajinské zdroje poukazujú na množstvo vzniknutých škôd na vojenských lietadlách, v továrni na výrobu mikroelektroniky pre rakety Iskander aj vo veliteľstve jednej z brigád rozviedky.

Rusi oznámili, že drony zostrelili najmenej v šiestich regiónoch – nad Brianskou, Oriolskou, Riazanskou a Kalužskou oblasťou, protivzdušná obrana odráža nálet na základňu ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole.

Moskovské letiská uzavreli

"Ruskí vojaci zostrelili prostriedkami protivzdušnej obrany tri ukrajinské bezpilotné lietadlá nad Brianskou oblasťou a ešte jeden dron nad Orlovskou oblasťou," uviedlo najprv ruské ministerstvo obrany.

Neskôr gubernátor Orlovskej oblasti zvýšil počet zostrelených dronov na dva a gubernátor Brianskej oblasti hovoril o útoku najmenej šiestich dronov. Vojaci tiež ohlásili zničenie ďalších dronov nad Kalužskou a Riazanskou oblasťou.

Moskovské letiská Domodedovo a Vnukovo boli dočasne uzavreté, uviedla v noci na stredu agentúra TASS, zatiaľ bez uvedenia príčin. Letiská sa v minulosti uzatvárali pri náletoch dronov na ruskú metropolu.

"Počuť desiatky výbuchov"

Terčom náletu dronov sa v noci stalo aj letisko Kresty pri západoruskom Pskove. "Sú počuť desiatky výbuchov," povedal miestny obyvateľ ruskej redakcii BBC. Podľa agentúry TASS bolo potom uzavreté pre civilné lety.

Na sociálnych sieťach sa objavili zábery veľkého požiaru. Ten vypukol podľa miestneho kanála Pskovskaja gubernija pôsobiacej v sociálnej sieti Telegram aj na území 2. brigády síl zvláštneho určenia, ktoré sa nachádza vedľa letiska.

Ruskí vojaci na letisku "odrážajú útok dronov", uviedol gubernátor Pskovskej oblasti Michail Vedernikov podľa agentúry TASS. Pri nálete boli poškodené štyri veľké vojenské transportné lietadlá Il-76.

Obete nehlásia

„Od začiatku incidentu sa osobne nachádzam na mieste, podľa predbežných informácií nie sú obete na životoch. Rozsah škôd sa upresňuje,“ dodal a prisľúbil poskytnúť podrobnejšie informácie po porade krízového štábu.

TASS pripomenul, že v Pskovskej oblasti bol naposledy útok dronov zaznamenaný na konci mája, keď dve bezpilotné lietadlá poškodili kancelársku budovu ropovodu. Útok sa obišiel bez zranených.

Možno predpokladať, že výbuchy a požiar na letisku sú výsledkom náletu ukrajinských dronov, ale táto informácia zatiaľ nebola dôveryhodne potvrdená, podotkla BBC na svojom webe.

Ukrajina sa k útokom v hĺbke ruského územia obvykle nevyjadruje.

Sociálne siete podľa BBC tiež uvádzajú, že v Briansku jeden zo zostrelených dronov dopadol na jeden z najväčších ruských podnikov na výrobu mikroelektroniky a spôsobil požiar, ktorý bol medzitým uhasený.

Útoky na Ukrajinu

Náletom čelí aj Ukrajina. „Nočný letecký útok. Taký silný útok Kyjev nezažil od jari. Nepriateľ spustil rozsiahly kombinovaný útok pomocou dronov a rakiet,“ citoval denník Ukrajinska pravda šéfa miestnej vojenskej správy Serhija ​Popka. Ten vyzval obyvateľov hlavného mesta, aby zostali vo krytoch.

Protivzdušná obrana zničila v kyjevskom vzdušnom priestore viac ako 20 ruských cieľov. Podľa Popka najskôr Rusi použili drony, ktoré na ukrajinskú metropolu mierili z niekoľkých strán. Následne útočili raketami z bombardérov Tu-95.

„Na Ukrajinu útočia drony a rakety. V Odese zahrmeli výbuchy,“ napísala agentúra Unian. Rusi podľa ukrajinského letectva vyslali na Kyjev a ďalšie mestá skupiny dronov, zatiaľ čo Odesu napadli strelami s plochou dráhou letu, vypustenými z lodí.

„Bohužiaľ, v dôsledku pádu trosiek do Ševčenkovskej štvrte zahynuli dvaja ľudia,“ napísal náčelník kyjevskej vojenskej správy Popko na Telegrame.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko dodal, že úlomky rozbitého okna porezali 24-ročné dievča. Ranenú previezli do nemocnice.

01 - Modified: 2023-08-29 18:25:28 - Feat.: 1 - Title: USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za 250 miliónov dolárov 02 - Modified: 2023-08-29 14:04:01 - Feat.: 1 - Title: Pri nehode vrtuľníka FSB v Rusku zahynuli traja ľudia 03 - Modified: 2023-08-29 09:13:25 - Feat.: 1 - Title: Rusi zachraňujú front. Nasadili elitné výsadkové jednotky, ktoré majú zadržať ukrajinský prielom
01 - Modified: 2024-05-09 19:26:40 - Feat.: - Title: Nemecko zaplatí dodanie troch amerických raketových systémov HIMARS pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-05-09 18:23:07 - Feat.: - Title: Gazprom rozpredáva nehnuteľnosti v Moskve, zdôvodňuje to sťahovaním do Petrohradu 03 - Modified: 2024-05-09 18:19:32 - Feat.: - Title: Hackeri odvysielali v ukrajinských televíziách vojenskú prehliadku v Moskve 04 - Modified: 2024-05-09 18:10:58 - Feat.: - Title: Zelenskyj po odhalení ruských agentov odvolal šéfa bezpečnostného úradu 05 - Modified: 2024-05-09 21:20:26 - Feat.: - Title: Vplyvný poľský sudca s prístupom k tajným informáciam z NATO utiekol do Bieloruska. Zastal sa Ruska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 00:39