Gabonský prezident Ali Bongo urobil vyhlásenie prostredníctvom video správy po tom, čo gabonská armáda prevzala moc na neznámom mieste. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vojaci v Gabone ohlásili, že sa chopili moci, vymenovali lídra prechodného obdobia. Prezident je vo väzení

30.08.2023, 20:14
Autor:
ČTKČTK

Prezident vyzval občanov, aby sa po pokuse o štátny prevrat v tejto stredoafrickej krajine ozvali, a povedal, že hovorí z väzby vo svojej rezidencii.

Skupina vojakov v stredoafrickom Gabone oznámila anulovanie sobotných volieb, uzavretie hraníc a rozpustenie inštitúcií. Vysoko postavení dôstojníci dnes ráno vystúpili v televízii a vyhlásili, že prevzali moc, uviedla agentúra Reuters. 

Stalo sa tak krátko po tom, čo úrady vyhlásili, že víťazom prezidentských volieb sa už tretíkrát stal Ali Bongo, ktorý v kresle hlavy štátu v roku 2009 nahradil svojho otca Omara. 

Teraz je v domácom väzení. Večer junta oznámila, že vodcom pre prechodné obdobie bol menovaný generál Brice Oligui Nguema. České ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že v krajine eviduje jednu českú občianku, ktorá sa tam zdržiava dlhodobo.

Koniec režimu

"Ukončili sme doterajší režim," ohlásili v televízii vojaci podľa agentúry AFP. Jej spravodajca hlásil, že v hlavnom meste Libreville bola krátko potom počuť streľba z automatických zbraní. Na obrazovke boli príslušníci prezidentskej gardy, rozpoznateľní podľa svojich zelených baretov, ďalší vojaci a policajti.

Prezident je v domácom väzení, obklopený rodinou a lekármi, a jeden z jeho synov, Noureddin Bongo, bol zatknutý kvôli podozreniu z vlastizrady, oznámila armáda po rannom prevrate. 

image

Gabonský prezident Bongo je po vojenskom puči v domácom väzení

Prezident vyzval občanov, aby sa po pokuse o štátny prevrat v tejto stredoafrickej krajine "ozvali", a povedal, že hovorí z väzby vo svojej rezidencii. Jeho žena a syn sú podľa neho na iných miestach. Ľudia z Bongovho okolia boli zatknutí okrem iného za "vlastizradu štátnych inštitúcií, masívnu spreneveru verejných prostriedkov a medzinárodnú finančnú defraudáciu", uviedla armáda.

Stovky ľudí v Libreville vyšli do ulíc, aby oslávili koniec Bongovej vlády a spoločne s vojakmi zaspievali štátnu hymnu. "Pochodujem tu dnes, pretože mám radosť. Skoro po šesťdesiatich rokoch sú Bongovia zbavení moci," povedal agentúre Reuters dvadsaťsedemročný nezamestnaný Jules Lebigui, ktorý sa pripojil k oslavám v uliciach.

Viaceré prevraty

Ide o ďalší z radu prevratov v regióne. V júli prevzala moc od demokraticky zvolenej vlády vojenská junta v Nigeri. Na rozdiel od Nigeru však Gabonom nezmieta džihádistické násilie a bol považovaný za relatívne stabilný.

Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell uviedol, že ministri obrany krajín Európskej únie budú o situácii v Gabone rokovať. "Celá oblasť, počnúc Stredoafrickou republikou, Mali, Burkina Fasom, teraz Nigerom, možno Gabonom, je vo veľmi ťažkej situácii," povedal. "Pre Európu je to veľký problém," dodal. Francúzsko situáciu v Gabone veľmi pozorne sleduje, uviedla premiérka Élisabeth Borneová na stretnutí veľvyslancov v Paríži.

Po africkom kontinente sa šíri "nákaza autokracie", povedal nigérijský prezident a terajší šéf Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov Bola Tinubu. Dodal, že úzko spolupracuje s lídrami ostatných afrických krajín v otázke, ako na situáciu v Gabone reagovať. Africká únia puč odsúdila a vyzvala armádu, aby zaistila bezpečnosť Bonga a jeho rodiny.

Vojenský puč

Pokus o vojenský puč v Gabone odsúdil aj generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý všetky zúčastnené strany vyzval na zdržanlivosť, dialóg a rešpektovanie zásad právneho štátu. Spojené štáty sú podľa slov hovorcu Bieleho domu udalosťami v Gabone hlboko znepokojené a situáciu "pozorne sledujú". Čína vyzvala k mierovému riešeniu a Rusko vyjadrilo nádej na rýchly návrat k stabilite.

Francúzska ťažobná spoločnosť Eramet, ktorá v Gabone prevádzkuje najväčšiu mangánovú baňu na svete a železničnú dopravnú spoločnosť, oznámila, že v krajine zastavuje všetku činnosť. Súkromná spravodajská spoločnosť Ambrey uviedla, že všetky operácie v hlavnom prístave v Libreville boli zastavené a úrady odmietli vydať povolenie na odchod plavidiel. Muž, ktorý odpovedal na telefónnom čísle uvedenom na stránkach letiska, oznámil AP, že všetky lety dnes boli zrušené.

image

Prevrat v Gabone: Vojaci ohlásili, že sa chopili moci, v hlavnom meste sa ozýva streľba

Po sobotných prezidentských, parlamentných a miestnych voľbách panovalo v Gabone napätie. Zatiaľ čo 64-ročný Bongo sa snažil predĺžiť svoj mandát, opozícia presadzovala zmeny v dvojmiliónovej krajine bohatej na ropu a kakao, ale sužovanej chudobou. 

Nedostatok medzinárodných pozorovateľov, pozastavenie niektorých zahraničných vysielaní a rozhodnutie úradov zablokovať počas volieb internet a zaviesť celoštátny zákaz nočného vychádzania vyvolali obavy o transparentnosť volebného procesu. Podľa spravodajcu Reuters bolo internetové pripojenie obnovené až dnes ráno.

Bongo ustál pokus o prevrat už v roku 2019, vtedy pučisty nechal uväzniť. Každé hlasovanie, ktoré sa v Gabone konalo od návratu krajiny k systému viacerých politických strán v roku 1990, skončilo násilím. Pri stretoch medzi vládnymi silami a demonštrantami po voľbách v roku 2016 boli podľa oficiálnych údajov zabití štyria ľudia. Opozícia vtedy tvrdila, že počet obetí je oveľa vyšší.

01 - Modified: 2023-08-30 11:20:01 - Feat.: 1 - Title: Gabonský prezident Bongo je po vojenskom puči v domácom väzení 02 - Modified: 2023-08-30 10:00:12 - Feat.: 1 - Title: Prevrat v Gabone: Vojaci ohlásili, že sa chopili moci, v hlavnom meste sa ozýva streľba 03 - Modified: 2023-08-26 19:37:24 - Feat.: 1 - Title: Zákaz vychádzania a prerušenie internetu po prezidentských voľbách v Gabone
01 - Modified: 2024-04-26 13:09:12 - Feat.: - Title: Na východnú časť Afriky udreli silné dažde a záplavy. V Tanzánii už zomrelo vyše 155 ľudí 02 - Modified: 2024-04-23 13:53:26 - Feat.: - Title: Vnútri najsmrteľnejšej jaskyne na svete. Nachádza sa v nej vírus, ktorý môže spôsobiť ďalšiu pandémiu 03 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 04 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 05 - Modified: 2024-04-11 18:48:12 - Feat.: - Title: Ukrajina otvára veľvyslanectvá v Afrike, aby konkurovala vplyvu Ruska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:48