Vojaci v západoafrickom Gabone v stredu 30. augusta 2023 v miestnej televízii ohlásili prevzatie moci, anulovanie výsledkov nedávnych prezidentských volieb, ako aj rozpustenie ”všetkých inštitúcií” v krajine. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Prevrat v Gabone: Vojaci ohlásili, že sa chopili moci, v hlavnom meste sa ozýva streľba

30.08.2023, 09:11
30.08.2023, 12:00
Autor:
ČTKČTK

V čase, keď sa v mnohých bývalých kolóniách šíria protifrancúzske nálady, sa gabonský prezident, ktorý získal francúzske vzdelanie, koncom júna stretol v Paríži s prezidentom Emmanuelom Macronom.

Skupina vojakov v západoafrickom Gabone oznámila anulovanie sobotných volieb, uzavretie hraníc a rozpustenie inštitúcií. Vysoko postavení dôstojníci sa objavili v televízii a vyhlásili, že prevzali moc, uviedla agentúra Reuters. Stalo sa tak krátko po tom, čo úrady vyhlásili, že víťazom prezidentských volieb sa opäť – už tretíkrát – stal Ali Bongo, ktorý v kresle hlavy štátu v roku 2009 nahradil svojho otca Omara. Ten krajine vládol takmer 50 rokov.

"Ukončili sme doterajší režim," ohlásili v televízii vojaci podľa agentúry AFP. Jej spravodajca hlási, že v hlavnom meste Libreville je počuť streľbu z automatických zbraní.

Panovalo povolebné napätie

Dôstojníci v priamom prenose oznámili, že prevzali moc po tom, čo pozorovali "nezodpovedné a nepredvídateľné vládnutie, ktoré vedie k neustálemu zhoršovaniu sociálnej súdržnosti a hrozí, že krajinu privedie do chaosu". "Vyzývame obyvateľstvo, aby zachovalo pokoj a rozvahu, a potvrdzujeme, že budeme rešpektovať záväzky Gabonu voči medzinárodnému spoločenstvu," uviedli vojaci v televízii.

image

Niger povolil Mali a Burkine Faso zasiahnuť v prípade útoku. Intervenciou hrozia západoafrické štáty

Na obrazovke boli príslušníci prezidentskej gardy rozpoznateľní podľa svojich zelených baretov, ďalší vojaci a policajti. Vyhlásenie odvysielala verejnoprávna televízia Gabon 1. Podľa BBC bola armáda vždy verná Bongovej rodine. Väčšinu armády tvorí práve prezidentská garda, ktorej členovia pochádzajú z prezidentovho rodného kraja.

Prezident je v domácom väzení, obklopený rodinou a lekármi, a jeden z jeho synov bol zatknutý, najmä za velezradu, oznámila armáda po rannom prevrate.

Stovky ľudí v Libreville vyšli do ulíc, aby oslávili koniec Bongovej vlády a spoločne s vojakmi zaspievali štátnu hymnu. "Ďakujeme, armáda. Napokon, na tento okamih sme čakali dlho," povedala žena stojaca pred vojakmi z elitnej prezidentskej gardy. "Nech žije naša armáda," dodal ďalší mladý muž.

Ťažiari zatavili činnosť

Francúzska ťažobná spoločnosť Eramet, ktorá v Gabone prevádzkuje najväčšiu mangánovú baňu na svete a železničnú dopravnú spoločnosť, oznámila, že v krajine zastavuje všetku činnosť. Súkromná spravodajská spoločnosť Ambrey uviedla, že všetky operácie v hlavnom prístave v Libreville boli zastavené a úrady odmietli vydať povolenie na odchod plavidiel. Muž, ktorý odpovedal na telefónnom čísle uvedenom na stránkach letiska, oznámil AP, že všetky lety dnes boli zrušené.

Po sobotných prezidentských, parlamentných a miestnych voľbách panovalo v Gabone napätie. Zatiaľ čo 64-ročný Bongo sa snažil predĺžiť svoj mandát, opozícia presadzovala zmeny v dvojmiliónovej krajine bohatej na ropu a kakao, ale sužovanej chudobou. Nedostatok medzinárodných pozorovateľov, pozastavenie niektorých zahraničných vysielaní a rozhodnutie úradov zablokovať internet a zaviesť celoštátny zákaz nočného vychádzania vyvolali obavy o transparentnosť volebného procesu. Podľa spravodajcu Reuters bolo dnes ráno v Gabone po niekoľkých dňoch obnovené internetové pripojenie.

Oficiálne výsledky dnes uprostred noci, o 03:30 (04:30 SELČ), odvysielala štátna televízia bez toho, aby táto udalosť bola vopred oznámená. Opozičný prezidentský kandidát Albert Ondo Ossa, ktorý platil za najsilnejšieho vyzývateľa súčasnej hlavy štátu, pochybnosti o regulérnosti hlasovania vzniesol už cez víkend.

Ide zrejme o posledný z radu prevratov v regióne, v júli prevzala moc od demokraticky zvolenej vlády vojenská junta v Nigeri. Na rozdiel od Nigeru však Gabonom nezmieta džihádistické násilie a bol považovaný za relatívne stabilný. Vo svojom výročnom prejave ku Dňu nezávislosti 17. augusta Bongo povedal, že nikdy nedopustí, aby sa krajina "stala rukojemníkom pokusu o destabilizáciu".

Znepokojenie v Európe

V čase, keď sa v mnohých bývalých kolóniách šíria protifrancúzske nálady, sa Bongo, ktorý získal francúzske vzdelanie, koncom júna stretol v Paríži s prezidentom Emmanuelom Macronom.

Šéf úniovej diplomacie Josep Borrell uviedol, že ministri obrany krajín Európskej únie budú o situácii v Gabone rokovať. Ak sa potvrdí, že v Gabone došlo k prevratu, bude to podľa neho znamenať ďalšiu nestabilitu v regióne.

image

Nigerská junta nariadila francúzskemu veľvyslancovi opustiť krajinu, vinia Paríž z plánovania zásahu

"Celá oblasť, počnúc Stredoafrickou republikou, Mali, Burkinou Faso, teraz Nigerom, možno Gabonom, je vo veľmi ťažkej situácii a určite sa ministri musia hlboko zamyslieť nad tým, čo sa tam deje a ako môžeme zlepšiť našu politiku voči týmto krajinám," povedal. "Pre Európu je to veľký problém," dodal. Francúzsko situáciu v Gabone veľmi pozorne sleduje, uviedla premiérka Élisabeth Borneová na stretnutí veľvyslancov v Paríži.

V roku 2018 Bongo prekonal mŕtvicu, ktorá ho takmer na rok vyradila z funkcie a viedla k výzvam, aby odstúpil. V nasledujúcom roku bol zmarený pokus o prevrat. Vodcovia pučistov, ktorí ohlásili, že preberajú kontrolu nad vládou a že Bongo už nie je prezidentom, boli chytení a uväznení.

Každé hlasovanie, ktoré sa v Gabone konalo od návratu krajiny k systému viacerých politických strán v roku 1990, podľa agentúry AP skončilo násilím. Pri stretoch medzi vládnymi silami a demonštrantami po voľbách v roku 2016 boli podľa oficiálnych údajov zabití štyria ľudia. Opozícia vtedy tvrdila, že počet obetí je oveľa vyšší.

01 - Modified: 2024-04-26 13:09:12 - Feat.: - Title: Na východnú časť Afriky udreli silné dažde a záplavy. V Tanzánii už zomrelo vyše 155 ľudí 02 - Modified: 2024-04-23 13:53:26 - Feat.: - Title: Vnútri najsmrteľnejšej jaskyne na svete. Nachádza sa v nej vírus, ktorý môže spôsobiť ďalšiu pandémiu 03 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 04 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 05 - Modified: 2024-04-11 18:48:12 - Feat.: - Title: Ukrajina otvára veľvyslanectvá v Afrike, aby konkurovala vplyvu Ruska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 21:56