Dym stúpa nad ruským mestom Pskov. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rusko viní Ukrajinu z dronových útokov hlboko na svojom území. Moskva tvrdí, že Západ Kyjevu pomáha

30.08.2023, 22:29
Autor:
ČTKČTK

Protivzdušná obrana podľa Moskvy tiež odrazila nálet na základňu ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole. Hovorkyňa ruskej diplomacie obvinila Západ, že s vysielaním dronov pomáha.

Rusko obvinilo Ukrajinu z útokov pomocou dronov hlboko na ruskom území. Podľa agentúr AP a Reuters išlo o jeden z najväčších úderov bezpilotných lietadiel na Rusko od začiatku jeho invázie na Ukrajinu pred 18 mesiacmi. D

Drony okrem iného zasiahli letisko v západoruskom Pskove neďaleko hraníc s Estónskom a Lotyšskom, kde vypukol obrovský požiar. Ďalšie bezpilotné stroje boli zostrelené nad Brjanskou, Orolskou, Riazanskou, Kalužskou a Moskovskou oblasťou, dodalo ruské ministerstvo obrany. 

Útok na flotilu

Protivzdušná obrana podľa Moskvy tiež odrazila nálet na základňu ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole. Hovorkyňa ruskej diplomacie obvinila Západ, že s vysielaním dronov pomáha.

Moskva v reakcii na útok pohrozila odvetou. Útoky "nezostanú nepotrestané", uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Bezpilotné lietadlá, z ktorých niektoré zasiahli aj leteckú základňu v Pskove, ktorá leží 600 kilometrov od Ukrajiny, by nedokázali doletieť tak ďaleko, keby nemali k dispozícii informácie zo Západu, dodala.

Gubernátor Pskovskej oblasti Michail Vedernikov nariadil zrušenie všetkých dnešných letov mieriacich na vojensko-civilné letisko v Pskove aj z neho, aby mohli byť počas dňa na mieste vyčíslené škody. 

image

Ukrajinské vojská prelomili Surovikinovu líniu, ruský kolaps po krvavých bojoch stále neprišiel

Podľa agentúry TASS útok na letisko, ktorý bol prvýkrát hlásený tesne pred polnocou miestneho času, poškodil štyri vojenské transportné lietadlá Il-76. Miestny kanál Pskovskaja gubernija, pôsobiaci na sociálnej sieti Telegram, podľa BBC uviedol, že v priestore 2. brigády síl zvláštneho určenia, ktorý sa nachádza vedľa letiska, vypukol požiar.

Na záberoch zverejnených na sociálnych sieťach bolo vidieť dym valiaci sa nad Pskovom a mohutné plamene. Ako Vedernikov následne uviedol, útoky si nevyžiadali žiadne obete a oheň sa podarilo dostať pod kontrolu. Podľa nepotvrdených správ médií mohlo na letisko zaútočiť desať až 20 dronov.

Hľadajú odkiaľ drony prišli

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že ruské úrady sa teraz snažia zistiť, odkiaľ boli drony vyslané. \"Nepochybujem o tom, že naši vojenskí experti teraz pracujú na objasnení všetkých týchto otázok - sú zisťované trasy, analyzuje sa, ako k tomu došlo, aby bolo zabránené podobným situáciám v budúcnosti,\" uviedol Peskov. Ruský prezident je o všetkých aktualitách neustále informovaný, dodal. Komentár Kremľa prišiel potom, čo sa na internete objavili špekulácie, napríklad od šíriteľa kremeľskej propagandy Vladimíra Solovjova, že do Pskova by mohli lietať drony nie z Ukrajiny, ale z pobaltských krajín.

image

Únia by tento rok mohla vycvičiť až 40-tisíc ukrajinských vojakov. Tohtoročný cieľ už bol naplnený

Lotyšská ministerka obrany Inára Múrnieceová označila špekulácie o zapojení jej krajiny do útoku na pskovské letisko za absurdný výmysel. "S najväčšou pravdepodobnosťou to má odviesť pozornosť ruského obyvateľstva od strát ruskej armády na fronte aj od strát vo vnútri krajiny, keď je ničená ruská vojenská technika a infraštruktúra," uviedla Múrnieceová podľa serveru Delfi.

Kyjev zničenie ruských lietadiel v Pskove potvrdil, povahu incidentu ale nekomentoval, napísala agentúra Reuters. 

Zničené lietadlá

"Áno, štyri transportné lietadlá Il-76 boli na letisku v Pskove zničené a nemožno ich opraviť. Tiež niekoľko ďalších lietadiel je poškodených, ale tieto informácie preverujeme," uviedol hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov. Podľa serveru RBK-Ukrajina podotkol, že išlo o "prácu príslušných skupín na území az územia agresorského štátu", ako Ukrajina nazýva Rusko. Kyjev obvykle podobné útoky bezpilotnými lietadlami oficiálne nekomentuje.

Večer gubernátor ruskej Brjanskej oblasti Alexander Bogomaz informoval o zostrelení ďalších dvoch ukrajinských bezpilotných lietadiel nad regiónom, ktorý spravuje. "Ranenia ani škody nie sú," uviedol podľa agentúry Interfax. Ďalšia ruská agentúra TASS s odkazom na Moskvou dosadeného šéfa Krymu Sergeja Aksjonova večer informovala o zostrelení rakety nad východnej časti Ruskom anektovaného ukrajinského polostrova.

image

Kremeľ čelí ďalšej vzbure. Odchodom z frontu sa vyhrážajú ruskí neonacisti

Západní spojenci Ukrajiny všeobecne zakazujú Kyjevu používať zbrane, ktoré mu dodávajú, k útokom na ruské územie, avšak Kyjev má podľa nich právo vykonávať takéto údery vlastnými zbraňami, píše Reuters. 

Agentúra tiež upozornila na to, že zatiaľ čo Ukrajinci čelia nebezpečenstvu ruských vzdušných úderov neustále už rok a pol, útoky na Rusko z posledných týždňov dostali vojnu prvýkrát do domovov mnohých Rusov.

Moskva podniká vzdušné údery na Ukrajinu pomocou striel dlhého doletu a útočných dronov, pričom ukrajinské úrady informovali o smrti mnohých ukrajinských civilistov v ich dôsledku. 

Podobne to bolo v noci na dnešok, keď ruské nálety podľa Ukrajiny zasiahli súčasne metropolu Kyjev aj Odesu na juhu krajiny. Pri raketovom útoku na hlavné mesto zomreli dvaja ľudia a ďalší utrpeli zranenia, keď na niekoľkých miestach dopadli trosky zostrelených rakiet, oznámili úrady. Podľa náčelníka kyjevskej vojenskej správy Serhija Popka išlo o najsilnejší ruský útok od jari.

01 - Modified: 2023-08-31 06:37:56 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinské vojská prelomili Surovikinovu líniu, ruský kolaps po krvavých bojoch stále neprišiel 02 - Modified: 2023-08-30 17:43:01 - Feat.: 1 - Title: Únia by tento rok mohla vycvičiť až 40-tisíc ukrajinských vojakov. Tohtoročný cieľ už bol naplnený 03 - Modified: 2023-08-30 15:54:33 - Feat.: 1 - Title: Charkovské deti sa budú učiť pod zemou. Ukrajina zriadila triedy v metre
01 - Modified: 2024-04-27 21:34:09 - Feat.: - Title: Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty 02 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 03 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 04 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 05 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 01:10