ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Protivzdušná obrana pri Moskve zostrelila ďalší dron, hlásia tamojšie úrady

31.08.2023, 09:42
Autor:
ČTKČTK

Protivzdušná obrana Ruska má problém včas odhaliť a zničiť tieto bezpilotné lietadlá, upozornila britská rozviedka.

Ruská protivzdušná obrana dnes ráno zostrelila pri hlavnom meste dron, oznámil moskovský starosta Sergej Sobjanin na sociálnej sieti Telegram. Pád bezpilotného lietadla si podľa predbežných údajov nevyžiadal obete, ranené či iné škody, dodal.

Zostrelenie dronu juhovýchodne od Moskvy neskôr potvrdilo ruské ministerstvo obrany. Prevádzka na moskovských letiskách bola ako pri predchádzajúcich náletoch na metropole načas prerušená, desiatky letov museli byť odložené, uviedli médiá s odvolaním sa na úrady.

image

Ukrajinské vojská prelomili Surovikinovu líniu, ruský kolaps po krvavých bojoch stále neprišiel

Britská vojenská rozviedka na základe doposiaľ najrozsiahlejšieho útoku dronov na Rusko od minuloročného začiatku vojny - v noci z utorka na stredu drony v Rusku zaútočili na päť cieľov - upozornila na problémy ruskej protivzdušnej obrany. V auguste Rusko zažilo 25 náletov, pričom mnoho dronov zasiahlo svoje ciele. To znamená, že protivzdušná obrana Ruska má problém včas odhaliť a zničiť tieto bezpilotné lietadlá, upozornila rozviedka.

Rusko podľa britských tajných služieb pravdepodobne prehodnocuje postavenie svojej protivzdušnej obrany v oblasti medzi Ukrajinou a Moskvou, aby sa lepšie vysporiadalo s týmito útokmi. Predchádzajúce útoky viedli k rozptýleniu lietadiel na rôzne letecké základne. Ale nálety dronov na letisko v Pskove pri hraniciach s Estónskom a letisko Solcy v Novgorodskej oblasti ukazujú, že drony majú značný dolet, čo sťažuje protiopatrenia. Je zrejmé, že Rusko zrejme bude musieť posilniť protivzdušnú obranu letísk, ktoré môžu byť ohrozené náletmi, dodalo britské ministerstvo obrany.

01 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov 02 - Modified: 2024-04-30 15:24:16 - Feat.: - Title: Zostrelili sme šesť rakiet ATACMS odpálených z Ukrajiny, tvrdia Rusi. Niektoré z nich aj nad Krymom 03 - Modified: 2024-04-30 14:26:44 - Feat.: - Title: Estónsko tvrdí, že Rusko rušením signálu GPS porušuje medzinárodné predpisy 04 - Modified: 2024-04-30 13:38:35 - Feat.: - Title: Kyjev odstraňuje sovietsky pomník, ktorý pripomína priateľstvo s Ruskom 05 - Modified: 2024-04-30 10:43:04 - Feat.: - Title: V strednom Rusku ľudia doviezli do výkupu železa prieskumný dron
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 10:02