Ukrajinskí policajti po ústupe Ruska z ukrajinského Chersonu trhajú v meste bilbordy ruskej propagandy. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nočné ulice plnia plagáty a vlajky. Ruskú okupáciu na Ukrajine podkopáva aj nenásilné hnutie odporu

31.08.2023, 13:34
Autor:
ČTKČTK

Hnutie sa zrodilo vlani v apríli Chersone, oblastnom centre na južnej Ukrajine, ktoré vlani v novembri po ôsmich mesiacoch ruskej okupácie oslobodili vojská Kyjeva.

"Naši nepriatelia zhynú ako rosa na slnku," hovorí sa v ukrajinskej hymne, ktorá zásluhou odbojárov odmietajúcich násilie zaznela na ukrajinský sviatok nezávislosti aj v uliciach okupovaného Luhansku. 

Toto mesto bolo od jari 2014 jednou z bášt Ruskom podporovaných separatistov na východe Ukrajiny. Hymnu znejúcu na miestnej autobusovej zastávke zachytilo krátke video, skryto natočené na mobilný telefón. Táto akcia bola jednou z mnohých, ktorú na sociálnych sieťach zverejnilo ukrajinské hnutie Žltá stuha, píše agentúra AFP.

Protesty proti okupantom

Hnutie sa zrodilo vlani v apríli Chersone, oblastnom centre na južnej Ukrajine, ktoré vlani v novembri po ôsmich mesiacoch ruskej okupácie oslobodili vojská Kyjeva. Počas okupácie obyvatelia Chersonu organizovali protesty proti okupantom, pri ktorých niekedy ruskí vojaci proti demonštrantom vypálili varovné výstrely.

V súčasnosti "od Luhanska až po Jaltu (na anektovanom Kryme) sme vo všetkých mestách, máme tam svojich prívržencov a robíme veľa akcií", vysvetľuje pod podmienkou anonymity Ivan, jeden z koordinátorov hnutia odporu, ktorý sám zažil okupáciu.

image

Ukrajina na ministerskom stretnutí EÚ žiada o ďalšie dodávky zbraní a munície

Akcie hnutia spočívajú hlavne vo vylepovaní malých plagátov s heslami ako "Toto je územie Ukrajiny", vyvesovanie modro-žltých stužiek v ukrajinských farbách, maľovanie graffiti či šírenie žltých pingpongových loptičiek s napísanými heslami na verejných priestranstvách. 

Odbojári potom z akcie posielajú snímky či videá, ktoré hnutie zverejňuje na sociálnych sieťach.

"Snažíme sa Ukrajincov morálne a psychicky povzbudiť, podporiť ich a ukázať im, že nie sú sami a že sa musíme vzoprieť," hovorí Ivan, mladý muž vo veku okolo dvadsiatich rokov, v rozhovore v hlavnom meste Kyjeve. "Okupanti nemajú na našom území čo robiť. Povedzte im to všade!"  hlása web Žltá stuha.

Akcie sa môžu zdať a priori neškodné, ale ide o "riskantnú činnosť", pretože "všetci Rusi si v podstate myslia, že každý Ukrajinec je partizán", zdôrazňuje Ivan.

Zatýkanie aktivistov

Okupačné úrady neprestávajú označovať Ukrajincov, ktorí sa odmietajú podrobiť, za "ukronacistov" a pravidelne oznamujú ich zatknutie. Tiež vyvíjajú nátlak na obyvateľov okupovaných území, aby prijali ruského občianstva.

"Mnoho ľudí bolo zatknutých na Kryme, v Luhansku alebo v Melitopole, pretože nosili modro-žlté tričká alebo v krčme počúvali ukrajinské piesne," hovorí Ivan. Tvrdí, že čísla nemôže uviesť, pretože členovia hnutia zostávajú v utajení a anonymní.

Nábor sa odohráva pomocou QR kódu na plagátoch alebo nálepkách. Ten odkazuje na chatbot (konverzačný softvér pracujúci s umelou inteligenciou), "kde máme 10-tisíc aktívnych užívateľov", hovorí koordinátor.

image

Ukrajina na ministerskom stretnutí Úniu žiada o dodávky zbraní a munície. Apeluje aj na neutrálne krajiny

Až potom, ale stále prostredníctvom anonymného kanála, sa záujemcovia o odboj spoja s miestnym koordinátorom. Ten aktivistovi poradí, ako sa má správať, a následne pošle fotky a videá. Zoznámi ich aj s pojmami kybernetickej bezpečnosti.

Podľa prieskumu, ktorý uskutočnilo hnutie Žltá stuha po oslobodení Chersonu, 70 percent jeho členov v meste boli ženy. "Muži možno chcú podnikať násilnejšie veci," hovorí koordinátor.

Trvá na "mierumilovnom a nenásilnom" charaktere akcií hnutia, ktoré je podľa neho "nezávislé" na ukrajinských bezpečnostných službách.

image

Ukrajinské vojská prelomili Surovikinovu líniu, ruský kolaps po krvavých bojoch stále neprišiel

"Neposielame informácie o pozíciách ruských síl", pretože "v takom prípade sa stávate vojenským cieľom... To nerobíme," uisťuje.

Najnovšie akcie odboja sa týkajú predovšetkým miestnych volieb plánovaných na 10. septembra v ruských regiónoch a tiež v okupovanej časti Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti, ktoré Moskva anektovala.

Krátke videá ukazujú napríklad pálenie novín a strhávanie plagátov. "Ničíme predvolebnú propagandu okupantov v Luhansku," píše sa v popise.

S protiofenzívou, ktorú od júna vedú ukrajinské ozbrojené sily s cieľom oslobodiť okupované územia, "sú ľudia motivovaní viac ako inokedy, najmä keď vidia víťazstvo ukrajinskej armády", uisťuje Ivan.

01 - Modified: 2023-08-23 19:37:41 - Feat.: 1 - Title: Zlovestné znamenie. Nelegálna okupácia Krymu je globálnym problémom, tvrdí poľský prezident 02 - Modified: 2023-07-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Propaganda Rusom vytvára ideálny svet, kde víťazia a oslobodzujú. Ani vzdelaní si nechcú pripustiť pravdu 03 - Modified: 2023-07-15 17:49:24 - Feat.: 1 - Title: Rýchly koniec vojny na Ukrajine priamo závisí od podpory zo zahraničia, vyhlásil Zelenskyj
01 - Modified: 2024-05-09 08:24:52 - Feat.: - Title: Veľká prehliadka v Moskve sa začala so snežením. Ruské jadrové sily sú vždy v pohotovosti, hrozil Putin 02 - Modified: 2024-05-09 09:24:16 - Feat.: - Title: Palivá na Slovensku zlacneli, je za tým najnovšia taktika Ruska 03 - Modified: 2024-05-09 07:16:44 - Feat.: - Title: Námestník ruského ministra obrany zostáva vo väzení, čelí obvineniam z úplatkárstva 04 - Modified: 2024-05-09 06:16:59 - Feat.: - Title: Rusko po ukrajinských útokoch hlási zranených a požiar v sklade pohonných hmôt 05 - Modified: 2024-05-09 05:51:31 - Feat.: - Title: Pri náletoch na Charkov utrpeli zranenia najmenej štyri deti. Rusi útočili aj na Odesu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 12:09