StoryEditor

„Pozrite, nie je rádioaktívna.“ Japonský premiér jedol rybu z Fukušimy

31.08.2023, 15:04
Autor:
joljol

Fumio Kišida a traja členovia vlády jedli sašimi z platesy, chobotnice a morského ostrieža, všetko ulovené pri fukušimskom pobreží po úniku vody.

Japonský premiér Fumio Kišida a traja jeho ministri sa ľuďom snažili demonštrovať nezávadnosť rýb z okolia Fukušimy, keď počas stredajšieho rokovania za prítomnosti kamier obedovali rybie sašimi.

Niektorí Japonci totiž kvalitu potravín a najmä mäsa z oblasti s vyčistenou odpadovou vodou z jadrovej elektrárne spochybňujú. Fukušima vypúšťanie vôd do Tichého oceánu začala pred týždňom a má trvať desiatky rokov.

Postavil sa za rybárov 

Kišida a traja členovia vlády jedli okrem sašimi z platesy, chobotnice a morského ostrieža, všetko ulovené pri fukušimskom pobreží po úniku vody, aj zeleninu, ovocie a ryžu, ktorá bola zozbieraná v tamojšej prefektúre. Informoval o tom podľa agentúry AP minister hospodárstva a priemyslu Jasutoši Nišimura, ktorý sa tiež stredajšieho rokovania zúčastnil.

Podľa Nišimuru spomínaný obed ukázal Kišidovo „pevné odhodlanie ujať sa vedenia pri riešení poškodenia povesti a zároveň sa postaviť za pocity rybárskej komunity vo Fukušime“. Tá totiž vypúšťaním vôd utrpela, keď dopyt po rybách poklesol. "Je dôležité preukázať bezpečnosť na základe vedeckých dôkazov a rozhodne šíriť informácie v Japonsku aj mimo neho," komentoval.

Japonský premiér sa o propagáciu fukušimských rýb pokúsil aj vo štvrtok, keď navštívil tokijský rybí trh Tojosu. Minister hospodárstva zase v pondelok zavítal do fukušimského reťazca supermarketov, kde za prítomnosti médií ryby ochutnával.

Ryby tento týždeň obedoval aj juhokórejský prezident Jun Sok-jol. Išlo však o kórejské živočíchy, ktorých predaj tiež kvôli obavám z dopadov vypúšťania odpadových vôd z povodňami poškodenej fukušimskej elektrárne poklesol.

image

Japonské podniky po vypúšťaní odpadových vôd z Fukušimy zaplavujú telefonáty z Číny

Eskalujúce čínske protesty

Proti kroku Japonska sa popri rybárskych skupinách ostro stavajú aj susedné krajiny. Čína napríklad zakázala všetok dovoz japonských morských plodov. Niektorí Číňania potom rozčúlene telefonovali japonským vládnym úradníkom a prevádzkovateľom jadrovej elektrárne.

Japonské ministerstvo zahraničia v nedeľu svojich občanov nabádalo, aby pri ceste do Číny dbali na zvýšenú opatrnosť, a to s odkazom na eskaláciu obťažovania a násilných protestov kvôli vypúšťaniu odpadových vôd. Protestujúci Číňania podľa tajomníka kabinetu Hirokazu Matsuna hádzali kamene na japonské veľvyslanectvo, konzuláty a školy v Číne.

image

Rozhnevaní Číňania volajú do Fukušimy, hádžu kamene a tehly. V čom naozaj tkvie nevraživosť voči Japonsku?

„Je to veľmi poľutovaniahodné a sme znepokojení,“ povedal Matsuno a tiež naznačil možnosť predloženia situácie Svetovej obchodnej organizácii (WTO). Čínske obchodné obmedzenia totiž nemajú vedecký základ, myslí si.

Upravená rádioaktívna odpadová voda sa vo Fukušime hromadí od marca roku 2011, kedy tri elektrárenské reaktory poškodilo mohutné zemetrasenie a cunami. Celkový objem vody je 1,34 milióna ton a je uložený v približne tisíc nádržiach.

Japonská vláda a spoločnosť Tokyo Electric Power Company Holdings tvrdia, že voda v nádržiach zaberá veľkú časť plochy elektrárne, a preto ju musia odstrániť, aby sa uvoľnil priestor na výstavbu zariadenia na vyčistenie objektu a jeho likvidáciu.

01 - Modified: 2023-08-27 19:23:12 - Feat.: 1 - Title: Prvé testy morskej vody pri Fukušime neukázali zvýšenú rádioaktivitu 02 - Modified: 2023-08-25 09:46:29 - Feat.: 0 - Title: Je vypúšťanie rádioaktívnej vody z Fukušimy do oceánu bezpečné? Vyjadrili sa jadroví experti 03 - Modified: 2023-08-25 04:57:21 - Feat.: 1 - Title: Čínski spotrebitelia skupujú soľ v obave z vypúšťania vody z Fukušimy 04 - Modified: 2023-08-24 09:55:23 - Feat.: 1 - Title: Koncentrácia trícia vo vypúšťanej vode z Fukušimy je ďaleko pod limitom, uisťujú odborníci 05 - Modified: 2023-08-24 06:15:35 - Feat.: 1 - Title: Čína kritizuje vypúšťanie vody z Fukušimy, Soul žiada údaje. Na rádioaktívnu tekutinu dohliadajú experti
01 - Modified: 2024-04-26 11:30:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Konečne poriadny historický seriál. Šógun je plný intríg, krvavých katán a kurtizán 02 - Modified: 2024-04-25 07:10:38 - Feat.: - Title: Toyota zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov áut 03 - Modified: 2024-04-21 07:59:55 - Feat.: - Title: Po nehode dvoch vojenských vrtuľníkov v Japonsku je jeden mŕtvy a sedem nezvestných 04 - Modified: 2024-04-21 06:28:00 - Feat.: - Title: V Japonsku sa zrútili dva vojenské vrtuľníky, sedem ľudí nezvestných 05 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 14:59