Dmitrij Muratov. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Nórsky Nobelov výbor tvrdí, že Rusko sa snaží umlčať novinára Muratova

02.09.2023, 17:19
Autor:
TASRTASR

Rusko v piatok zaradilo Muratova na zoznam zahraničných agentov.

Rusko sa snaží "umlčať" laureáta Nobelovej ceny za mier Dmitrija Muratova tým, že ho zaradilo na zoznam tzv. zahraničných agentov. Uviedla to v sobotu predsedníčka Nórskeho Nobelovho výboru Berit Reissová-Andersenová, informuje agentúra AFP.

"Dmitrij Muratov získal Nobelovu cenu za mier... za svoje úsilie o podporu slobody prejavu, slobody informácií a nezávislej žurnalistiky... Je smutné, že ruské úrady sa ho teraz snažia umlčať. Obvinenia voči nemu sú politicky motivované," uviedla Reissová-Andersenová. Nórsky Nobelov výbor podľa jej slov naďalej podporuje dôležitú prácu Muratova, ako aj jeho nezávislých novín Novaja Gazeta.

Rusko v piatok zaradilo Muratova na zoznam zahraničných agentov. Takéto označenie, pripomínajúce "nepriateľa ľudu" zo sovietskej éry, sa v posledných rokoch v Rusku používa najmä v súvislosti s kritikmi Kremľa, novinármi či ľudskoprávnymi aktivistami, obvinenými z vykonávania politickej činnosti financovanej zo zahraničia.

image

Rusko zničilo tri ukrajinské námorné drony pri pokuse o útok na Krymský most

Jednotlivci a skupiny zaradení na predmetný zoznam musia okrem iného oznámiť svoje zdroje financovania. Zároveň musia zmienené označenie uvádzať vo všetkých svojich verejných vyjadreniach, do ktorých sa počítajú aj príspevky na sociálnych sieťach.

Muratov podľa ruského ministerstva spravodlivosti "využíval zahraničné platformy na šírenie názorov zameraných na vytváranie negatívneho postoja voči zahraničnej aj domácej politike Ruskej federácie". Rezort ho tiež obvinil z vytvárania a šírenia obsahu od iných zahraničných agentov.

Samotné noviny Novaja gazeta správu komentovali vyhlásením, že ruský oznam zahraničných agentov teraz obsahuje 674 "prominentných" osôb a organizácií.

Muratov získal Nobelovu cenu za mier v roku 2021 spolu s filipínskou novinárkou Mariou Ressovou. Nórsky výbor ich ocenil "za úsilie o ochranu slobody prejavu, ktorá je predpokladom demokracie a trvalého mieru" v každej krajine.

Muratov cenu venoval šiestim novinárom denníka Novaja gazeta, ktorí boli pre svoju prácu zavraždení. Jednou z nich bola aj investigatívna reportérka Anna Politkovská, ktorú zavraždili v októbri 2006 v Moskve.

01 - Modified: 2024-05-01 09:57:12 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal najmenej dve obete 02 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov 03 - Modified: 2024-04-30 15:24:16 - Feat.: - Title: Zostrelili sme šesť rakiet ATACMS odpálených z Ukrajiny, tvrdia Rusi. Niektoré z nich aj nad Krymom 04 - Modified: 2024-04-30 14:26:44 - Feat.: - Title: Estónsko tvrdí, že Rusko rušením signálu GPS porušuje medzinárodné predpisy 05 - Modified: 2024-04-30 13:38:35 - Feat.: - Title: Kyjev odstraňuje sovietsky pomník, ktorý pripomína priateľstvo s Ruskom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 12:11