Ukrajinský obchodný magnát a jeden z najvýznamnejších ukrajinských miliardárov Ihor Kolomojskij vystupuje na súdnom pojednávaní o preventívnom opatrení. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ukrajinský súd uvalil dvojmesačnú väzbu na oligarchu Kolomojského

02.09.2023, 20:41
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinská tajná služba SBU vykonala prehliadku v dome Kolomojského v Dnipre už vo februári tohto roku.

Ukrajinský súd dnes uvalil dvojmesačnú väzbu s možnosťou kaucie vo výške 509 miliónov hrivien na kontroverzného ukrajinského miliardára Ihora Kolomojského, ktorému do minulého novembra sčasti patrili ropné firmy Ukrnafta a Ukrtatnafta, uviedla agentúra Reuters. Denník Kyiv Independent predtým informoval o tom, že Kolomojskyj bol dnes obvinený z podvodu a prania špinavých peňazí.

Denník Ukrainska pravda uviedol, že podnikateľovi bol dnes počas domovej prehliadky odovzdaný dokument, podľa ktorého je oficiálne podozrivý z niekoľkých trestných činov.

"Ihor Kolomojskyj legalizoval viac ako pol miliardy hrivien ich prevodom do zahraničia s využitím bankových inštitúcií pod jeho kontrolou," oznámila ukrajinská tajná služba SBU.

Ukrajinská prokuratúra predtým uviedla, že bude žiadať uvalenie väzby na Kolomojského s kauciou vo výške odhadovaných škôd. Denník Ukrainska pravda uviedol, že sudca nariadil vziať Kolomojského do väzby hneď v súdnej sieni.

image

Nepozvať Rusko na udeľovanie Nobelových cien je víťazstvom humanizmu, znie z Kyjeva

SBU vykonala prehliadku v dome Kolomojského v Dnipre už vo februári tohto roku. Médiá vtedy písali, že sa vyšetrovanie týka podvodov spojených s firmami Ukrnafta a Ukrtatnafta, ktoré patria k najväčším ťažiarom a spracovateľom ropy v krajine. Ukrajina vlani vyvlastnila časť miliardárových podnikov, vrátane ropných spoločností zapletených do údajných machinácií. Riadenie vyvlastnených firiem prešlo na ministerstvo obrany.

SBU vo februári uviedla, že v spomínaných spoločnostiach odhalila rozsiahle sprenevery - manažéri z oboch firiem podľa SBU vytunelovali asi 40 miliárd hrivien. Poukázala tiež na rozsiahle daňové úniky či neplatenie cla.

Podľa denníka Kyiv Independent je miliardár Kolomojskyj vyšetrovaný aj v Británii, v Spojených štátoch a v Izraeli. Na Ukrajine sa už predtým dostal do konfliktu s vládou kvôli zoštátneniu svojej banky PrivatBank. Ústav, najväčší na Ukrajine, bol podľa Kyjeva zoštátnením zachránený pred bankrotom, čo Kolomojsky poprel. V roku 2015 prišiel Kolomojskyj po konflikte s kyjevskou vládou o post gubernátora.

image

Postupujeme, to je najdôležitejšie. Zelenskyj v reakcii na kritiku zdôraznil, že protiofenzíva postupuje vpred

Niekdajší súper terajšieho ukrajinského prezidenta vo voľbách Petro Porošenko svojho času označoval Volodymyra Zelenského za Kolomojského bábku. Zelenskyj ale akúkoľvek závislosť na peniazoch jedného z najbohatších Ukrajincov popieral.

Zelenskyj dnes v narážke na súdne konanie proti Kolomojskému poďakoval orgánom činným v trestnom konaní za ich odhodlanie dotiahnuť dlhotrvajúce prípady do konca, uviedol Reuters. "Ďakujem ukrajinským orgánom činným v trestnom konaní za ich odhodlanie doviesť k spravodlivému výsledku každý z prípadov, ktoré boli po desaťročia brzdené," uviedol Zelenskyj vo svojom večernom videoposolstve.

O Kolomojskom sa hovorilo aj v súvislosti s plukom Azov, ktorý počas terajšej vojny Ukrajiny s Ruskom sa preslávil obranou mesta Mariupol. Podľa časopisu The Algemeiner aj ďalších médií Kolomojsky Azov spočiatku financoval.

01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 14:09