Americký prezident Joe Biden na Floride. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Biden navštívil Floridu, prezeral škody spôsobené hurikánom Idalia

02.09.2023, 23:16
Autor:
ČTKČTK

Biden a DeSantis tento týždeň opakovane hovorili o búrke, ktorá zasiahla floridský región Big Bend so silou hurikánu tretieho stupňa.

Americký prezident Joe Biden navštívil server Floridy, aby si prezrel škody spôsobené hurikánom Idalia a poskytol útechu ľuďom zasiahnutým hurikánom. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej sa Biden počas svojej návštevy nestretol s republikánskym guvernérom štátu Ronom DeSantisom, ktorý by mohol byť jeho súperom v prezidentských voľbách.

Bez stretnutia

Biden v piatok novinárom povedal, že sa s guvernérom počas cesty stretne, ale DeSantisov hovorca Jeremy Redfern neskôr uviedol, že žiadna schôdzka nie je v pláne.

Štyridsaťštyriročný DeSantis sa uchádza o republikánsku nomináciu do prezidentského zápasu v roku 2024, ale v prieskumoch verejnej mienky zaostáva za bývalým prezidentom Donaldom Trumpom. Osemdesiatročný Biden sa uchádza o znovuzvolenie.

image

USA: už viete, kto vyhrá voľby? Vždy ich sprevádzajú kométy, ktoré oslnia a zhasnú

Biden a DeSantis tento týždeň opakovane hovorili o búrke, ktorá zasiahla floridský región Big Bend so silou hurikánu tretieho stupňa. V stredu prezident povedal, že politika sa do ich rozhovorov nevkráda. "Myslím, že dôveruje môjmu úsudku a mojej túžbe pomôcť," povedal Biden.

Biely dom uviedol, že Biden, ktorý cestuje so svojou manželkou Jill, informoval DeSantisa o návšteve počas štvrtkového rozhovoru a guvernér vtedy nevzniesol žiadne obavy.

FEMA

"Ich návšteva na Floride bola naplánovaná v úzkej koordinácii s FEMA a tiež s predstaviteľmi štátu a miestnych samospráv, aby sa zabezpečilo, že nebude mať žiadny vplyv na zásahové operácie," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Emilie Simonsová s odkazom na Federálnu agentúru pre riešenie krízových situácií.

Pátracie a záchranné operácie boli ukončené, povedala riaditeľka FEMA Deanne Criswellová. Úrady sa teraz sústredia na obnovenie dodávok elektriny do postihnutých oblastí. Podľa nej bolo dnes bez prúdu menej ako jedno percento obyvateľov Floridy, aj keď v niektorých oblastiach priamo zasiahnutých hurikánom bolo toto číslo výrazne vyššie.

image

Giuliani tvrdí, že je nevinný v prípade podvracania volieb v americkom štáte Georgia

Biden bol na návšteve v Live Oak na severe Floridy, kde si z lietadla prezrel škody. Spolu s prvou dámou si tiež prezreli obec, ktorá bola zasiahnutá búrkou, a kde si prezreli zničené domy.

Biden navštívil Havaj iba minulý týždeň po tamojších smrtiacich požiaroch a v stredu povedal, že vo svetle extrémneho počasia nikto nemôže popierať klimatickú krízu. Po skončení cesty na Floridu by mal cez víkend odcestovať do svojho domovského štátu Delaware.

DeSantis bol ostrým kritikom Bidena a obaja sa stretli v otázke vakcín proti covidu-19, potratov a práv LGBT+. Stretli sa však vlani, keď Biden prišiel na Floridu posúdiť škody spôsobené hurikánom Ian.

01 - Modified: 2024-05-15 17:09:17 - Feat.: - Title: Biden je znepokojený atentátom na Fica, modlí sa za jeho skoré uzdravenie 02 - Modified: 2024-05-14 17:52:15 - Feat.: - Title: Spojené štáty si neželajú konflikt s Čínou. Chcú však férovú hospodársku súťaž, vyhlásil Biden 03 - Modified: 2024-05-13 13:35:55 - Feat.: - Title: Trump má pred Bidenom náskok v piatich zo šiestich kľúčových štátov, uvádza nový prieskum 04 - Modified: 2024-05-10 17:16:18 - Feat.: - Title: Zbrane, munícia, aj obrnené vozidlá. Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-05-10 16:17:43 - Feat.: - Title: Biden má plánovať nové clá na dovoz z Číny, vrátane elektromobilov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 06:11