Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zelenskyj navrhne výmenu ministra obrany Ukrajiny, Reznikova má nahradiť šéf hlavného privatizačného fondu

03.09.2023, 21:17
03.09.2023, 21:48
Autor:
ČTKČTK

Oznámenie, ktoré urobil vo svojom pravidelnom večernom videoposolstve k národu, pripravuje pôdu pre najväčší otras ukrajinského obranného aparátu počas vojny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes na facebooku uviedol, že požiada parlament o odvolanie ministra obrany Oleksija Reznikova a na jeho miesto navrhne Rustema Umerova, šéfa hlavného ukrajinského privatizačného fondu. Toto oznámenie, ktoré urobil vo svojom pravidelnom večernom videoposolstve k národu, pripravuje pôdu pre najväčší otras ukrajinského obranného aparátu počas vojny, poznamenala agentúra Reuters.

"Rozhodol som sa vymeniť ministra obrany Ukrajiny. Oleksij Reznikov má za sebou viac ako 550 dní plnohodnotnej vojny," povedal Zelenskyj. "Domnievam sa, že ministerstvo potrebuje nové prístupy a iné formáty interakcie ako s armádou, tak s celou spoločnosťou," dodal.

image

Zelenskyj diskutoval s Macronom o fungovaní námorného koridoru, vytvorili ho po odstúpení Moskvy od dohody

Zmenu ministra obrany musí schváliť parlament, ale je pravdepodobné, že ju podporí väčšina zákonodarcov. Zelenskyj očakáva, že následne schváli Umerovo vymenovanie.

Umerov, 41-ročný bývalý zákonodarca, ktorý je pôvodom krymský Tatar, stojí na čele ukrajinského Fondu štátneho majetku od septembra 2022. Hral úlohu v citlivých vojnových rokovaniach, napríklad o dohode o vývoze obilia cez Čierne more.

Reznikov vedie ministerstvo obrany od konca roka 2021. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 opakovane naliehal na svojich západných spojencov, aby Kyjevu poskytli ťažkú techniku, a umožnili tak začať ďalšiu protiofenzívu proti Rusku. V priebehu konfliktu sa stal jednou z najvýraznejších tvárí ukrajinského odporu proti ruským inváznym silám.

Ukrajinským ministerstvom obrany ale na začiatku tohto roka otriasli korupčné škandály, ktoré viedli k prepusteniu viacerých vysokopostavených predstaviteľov. Aféru odštartovali informácie ukrajinských médií, ktoré písali o podozrení na predražené nákupy stravy pre vojakov. Rezníkov pochybenie odmietol, ale sľúbil záležitosť prešetriť a dodal, že rezort má "nulovú toleranciu" voči korupcii.

 Vizitka ukrajinského ministra obrany Oleksija Reznikova

Ukrajinský právnik a politik Reznikov sa stal ministrom obrany v decembri 2021, iba tri mesiace predtým, ako Rusko začalo inváziu na Ukrajinu.

Rezort obrany viedol po celý čas konfliktu a stal sa jednou z najvýraznejších tvárí ukrajinského odporu proti ruským inváznym silám. Významnú úlohu zohral najmä vo vyjednávaní o vojenskej pomoci so západnými spojencami.

Ukrajinským ministerstvom obrany však tento rok v januári otriasli korupčné škandály, ktoré viedli k prepusteniu viacerých vysokopostavených predstaviteľov. Kauzu odštartovali informácie ukrajinského portálu ZN.ua, ktorý písal o podozrení na predražené nákupy stravy pre vojakov.

Podľa portálu boli niektoré ceny navýšené dvakrát až trikrát. Následne šéf poslaneckého klubu vládnej strany Davyd Arachamija začiatkom februára informoval, že Reznikova vo vláde vystrieda šéf vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov, neskôr ale ohlásil, že ku kádrovým zmenám v rezorte zatiaľ nedôjde.

Sám Reznikov akékoľvek pochybenie odmietol, sľúbil ale celú vec prešetriť, vyše šesť stoviek úradníkov ukrajinského ministerstva obrany a ozbrojených síl bolo poháňaných ku disciplinárnej či hmotnej zodpovednosti v dôsledku vnútorných auditov v minulom roku.

V polovici februára si Reznikov vybral nových námestníkov a tiež povedal, že zostáva vo funkcii na žiadosť prezidenta Zelenského. Na otázku, či očakáva, že bude v najbližších mesiacoch pokračovať vo funkcii ministra obrany, vtedy Reznikov odpovedal: "Áno, bolo to rozhodnutie môjho prezidenta. "

V posledných týždňoch sa ocitol znovu pod tlakom, a to nielen kvôli presakujúcim správam o korupcii, ale aj kvôli podľa niektorých kritikov pomalej ofenzíve na juhovýchodnom fronte.

Koncom júla Reznikov uviedol, že so Zelenským hovoril o presune na iný post, objavili sa špekulácie, že by viedol ambasádu v Londýne. Dnes Zelenskyj na facebooku uviedol, že požiada parlament o Reznikovovo odvolanie. Toto oznámenie pripravuje pôdu pre najväčší otras ukrajinského obranného aparátu počas vojny, poznamenala agentúra Reuters.

Jedným z najbližších spolupracovníkov prezidenta Zelenského bol Reznikov od roku 2019.

Na začiatku decembra 2021, niekoľko dní po prevzatí funkcie ministra obrany a nedlho pred začiatkom vojny, Reznikov varoval: "Bude to krvavý masaker… A ruskí chlapci sa budú domov vracať v rakvách. "Apeloval vtedy na amerického prezidenta Joea Bidena a ďalších západných politikov, aby ukázali odhodlanie Rusku neustúpiť. Tvrdil, že prípadná invázia bude mať katastrofálne dôsledky pre celú Európu: štyri až päť miliónov ukrajinských utečencov a krízu v obchode s potravinami.

Dva dni po ruskom vpáde na Ukrajinu dostal Reznikov od svojho ruského náprotivku ponuku na prijatie kapitulácie, na ktorú odpovedal: "Áno, som pripravený kapituláciu prijať. Tú ruskú. "A tento rok v januári zase vyhlásil, že Ukrajina je "de facto" súčasťou NATO, a "de iure" sa súčasťou NATO čoskoro stane.

Nielen vo vojnovej dobe Reznikov pôsobí podľa médií ako tvrdý ambiciózny muž, vyhľadávajúci riziko. Bol podpredsedom ukrajinskej vlády a od marca 2020 do decembra 2021 tiež ministrom pre znovuzačlenenie dočasne okupovaných území. Pracoval tiež v kyjevskej mestskej administratíve. Od roku 2015 do roku 2016 slúžil ako vedúci ukrajinskej národnej delegácie v Kongrese miestnych a regionálnych orgánov Rady Európy.

Oleksij Reznikov sa narodil 18. júna 1966 vo Ľvove v rodine profesora a neuroložky. Medzi rokmi 1984 a 1986 slúžil v sovietskom letectve, zo služby si odniesol jednu zo svojich záľub, skákanie padákom.

Po vojne dokončil štúdium práv v rodnom Ľvove, potom si založil vlastnú právnickú kanceláriu, ktorá neskôr fúzovala s prestížnou medzinárodnou firmou. V roku 2004 napríklad zastupoval prezidentského kandidáta Viktora Juščenka, ktorý napadol priebeh volieb. Najvyšší súd nakoniec nariadil voľby opakovať a v opakovanej voľbe Juščenko zvíťazil.

Vlastnú politickú kariéru začal Reznikov v roku 2014. Uspel v komunálnych voľbách v Kyjeve a stal sa námestníkom primátora. Odvtedy zastával množstvo pozícií v komunálnej i celoštátnej politike.

Reznikov tiež jazdí rely na offroadoch i štvorkolkách, v seriáli pretekov ukrajinskej rallye raz celkovo zvíťazil, dvakrát bol bronzový. Zúčastnil sa aj na diaľkovej Silk Way Rally, ktorej trasa vedie tiež cez púšť Karakum. Okrem toho sa venuje aj hĺbkovému potápaniu.

V roku 2020 sa Reznikov, ktorý hovorí po rusky, anglicky a poľsky, oženil s o dvadsať rokov mladšou televíznou moderátorkou Juliou Zorijovou.

01 - Modified: 2023-09-03 15:30:08 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj diskutoval s Macronom o fungovaní námorného koridoru, vytvorili ho po odstúpení Moskvy od dohody 02 - Modified: 2023-09-03 13:39:35 - Feat.: 1 - Title: Kyjev prelomil ruskú obrannú líniu na juhu krajiny. Očakávame rýchle územné zisky, tvrdí ukrajinský generál 03 - Modified: 2023-09-03 10:31:12 - Feat.: 1 - Title: Ruský útok desiatok dronov zničil prístav na Ukrajine. Vo Vuhledare zabil rodičov tínedžerky, ktorá je zranená
01 - Modified: 2024-05-11 20:51:06 - Feat.: - Title: Jeden mŕtvy a 29 zranených pri ukrajinskom ostreľovaní Belgorodskej oblasti 02 - Modified: 2024-05-11 19:39:12 - Feat.: - Title: Obnova napreduje. Čaputová navštívila Černihivskú oblasť na Ukrajine, vyzdvihla pomoc Slovenska 03 - Modified: 2024-05-11 19:04:24 - Feat.: - Title: Veľmi napätá situácia. V Charkovskej oblasti sa bojuje v okolí siedmich pohraničných dedín, vraví Zelenskyj 04 - Modified: 2024-05-11 14:40:10 - Feat.: - Title: Pri útoku na reštauráciu v okupovanom Donecku zahynuli traja ľudia, tvrdia Rusi 05 - Modified: 2024-05-11 11:28:54 - Feat.: - Title: Obsadili sme päť dedín pri hraniciach v Charkovskej oblasti, hlásia Rusi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 00:44