Estónska premiérka Kaja Kallasová a jej manžel Arvo Hallik. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Estónsky prezident: Na mieste premiérky by som odstúpil

05.09.2023, 07:27
Autor:
TASRTASR

Kaja Kallasová je jedným z najtvrdších kritikov Ruska po jeho invázii na Ukrajinu a európske firmy vyzvala, aby prerušili vzťahy s Moskvou.

Estónsky prezident Alar Karis sa domnieva, že rozruch, ktorý spôsobili podnikateľské aktivity manžela estónskej premiérky Kaje Kallasovej v Rusku, poškodil imidž tejto pobaltskej krajiny vo svete.

"Osobne by som bol radšej, keby premiérka odstúpila hneď na začiatku tohto reťazca udalostí, vďaka ktorým sa stala stredobodom krízy," cituje agentúra DPA z Karisovho vyhlásenia zverejneného na stránke prezidentského úradu po pondelňajšom stretnutí s predsedami všetkých strán zastúpených v parlamente.

Toto rozhodnutie mohlo podľa prezidenta zachrániť dôveryhodnosť Kallasovej, jej rodiny, vlády i celej krajiny. "Každý však v takejto situácii robí svoje vlastné rozhodnutia a sám posudzuje závažnosť morálneho problému," konštatoval Karis.

Kallasová je jedným z najtvrdších kritikov Ruska po jeho invázii na Ukrajinu a európske firmy vyzvala, aby prerušili vzťahy s Moskvou. Jej meno sa spomínalo aj medzi potenciálnymi kandidátmi na funkciu šéfa NATO.

Estónske médiá koncom augusta informovali, že Kallasovej manžel Arvo Hallik nepriamo vlastní 25-percentný podiel v spoločnosti Stark Logistics, ktorá jej dodávateľom závodu na výrobu aerosólových rozprašovačov sídliaceho v Rusku a vlastneného inou estónskou spoločnosťou. Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 mala firma Stark Logistics zarobiť na dodávkach 1,5 milióna eur.

"Som si absolútne istá a presvedčená, že spoločnosti môjho manžela nie sú zapojené do žiadnych nemorálnych aktivít," povedala Kallasová pre estónsky verejnoprávny telerozhlas ERR. Zároveň odmietla výzvy na odstúpenie.

Arvo Hallik po odhaleniach reagoval, že jeho manželka nemala aktuálne informácie o jeho pracovných aktivitách. Zároveň oznámil, že predá svoje podiely vo firme Stark Logistics a odstúpi z postu jej finančného riaditeľa.

 

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-03-21 13:31:02 - Feat.: - Title: Estónska premiérka podporuje vytvorenie postu komisára EÚ pre obranný priemysel 03 - Modified: 2024-03-19 20:04:44 - Feat.: - Title: Kým nie je neskoro. Estónska premiérka vyzýva spojencov na zvýšenie výdavkov na obranu 04 - Modified: 2024-03-19 14:02:26 - Feat.: - Title: Estónsko vyhostilo ruského diplomata ako nežiaducu osobu 05 - Modified: 2024-02-29 13:22:49 - Feat.: - Title: Estónska premiérka o možnom vyslaní vojakov: Otvorené sú všetky možnosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 18:50