Turisti stoja pred hotelom po zemetrasení v marockom meste Marrákeš v piatok neskoro večer. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ľudia kričali a vybiehali na ulicu, opisuje česká redaktorka zemetrasenia v Maroku

09.09.2023, 11:45
Autor:
dttdtt

Podľa marockých úradov si živelná katastrofa doteraz vyžiadala najmenej šesťsto ľudských životov.

Triasol sa celý hotel, ľudia kričali a pobehovali po chodbách. Tak opisuje nočné zemetrasenie v Maroku redaktorka iDNES Tereza Janovská, ktorá je na dovolenke v prímorskom letovisku Agadir.

České ministerstvo zahraničných vecí nemá informácie o tom, že by medzi obeťami a zranenými boli českí občania. Rovnako slovenské ministerstvo zahraničných vecí nateraz neeviduje medzi obeťami či zranenými občanov Slovenskej republiky. "Sme však naďalej v kontakte s tamojšími úradmi a situáciu preverujeme," uviedlo ministerstvo. Rezort zároveň potvrdil, že eviduje 15 Slovákov, ktorí sa dobrovoľne zaregistrovali pred cestou do Maroka.

image

Maroko zasiahlo silné zemetrasenie. Hlásia viac ako tisíc mŕtvych, stovky zranených

Podľa marockých úradov si živelná katastrofa doteraz vyžiadala najmenej 600 ľudských životov.

„Po jedenástej hodine večer nás zobudili silné otrasy. Triasol sa celý hotel. Triasla sa s nami posteľ, otvárali sa a zatvárali sa dvere od skríň. Radšej sme vybehli na balkón. Celé to trvalo asi dvadsať sekúnd,“ popísala Janovská. Podľa nej ľudia v strachu kričali a vybiehali z izieb.

Poučili za z minulého veľkého zemetrasenia

Napriek silným otrasom podľa Janovskej nie sú v Agadire väčšie škody na budovách. "Čo sa týka budov, poučili sa tu z veľkého zemetrasenia v roku 1960. Je tu vidieť len opadaná omietka," uviedla s tým, že obyvatelia mesta po otrasoch vybiehali na ulice, ale situácia sa rýchlo upokojila.

„Mestom po zemetrasení prechádzala polícia a asi kontrolovala, či sú všetci v poriadku. Sirény sa nerozozvučali“ dodala Janovská, ktorá do Agadiru vyrazila s CK Blue Style av sobotu popoludní sa vracia letecky späť do Česka.

Jej slová potvrdzuje aj delegátka CK Blue Style v Agadire Nikola Nemcová. „V Agadire máme teraz 110 klientov. Na mieste je všetko v poriadku, hotely nie sú zasiahnuté, nič tu nie je zničené. Dnes máme navyše odlet, takže väčšina klientov bude odlietať domov. Niektorí tu zostávajú na štrnásť dní, takže majú ešte týždeň pred sebou,“ povedala iDNES.cz.

V Agadire hotely fungujú bez problémov

Hotely v Agadire podľa nej naďalej bez problémov fungujú. „Na všetky hotely sme volali a všetci naši klienti sú v poriadku,“ dodala. Či ľudia, ktorí majú pred sebou ešte týždeň dovolenky na mieste zostanú, zatiaľ nemožno s istou povedať. „Presnú informáciu o tom nemám, ale malo by to tak byť,“ uviedla Nemcová.

Zemetrasenie vypuklo v piatok neskoro večer zhruba 70 kilometrov juhozápadne od Marakéša.

Najbližšie epicentru sa nachádza Marakéš. V starej časti mesta sa zrútili niektoré budovy a miestna televízia ukazovala snímky spadnutého minaretu mešity s troskami ležiacimi na rozbitých autách. Najväčšie škody sa ale podľa tamojšieho ministerstva vnútra stali mimo mesta.

01 - Modified: 2024-04-05 06:00:00 - Feat.: - Title: Najmenšia štátna hranica na svete meria len pár desiatok metrov. Nebyť jedného zemetrasenia, ani by neexistovala 02 - Modified: 2024-02-11 16:20:03 - Feat.: - Title: "Zastavte masaker". V Maroku vyšlo do ulíc viac ako 10-tisíc ľudí. Vyzývali na prerušenie vzťahov s Izraelom 03 - Modified: 2023-12-24 15:53:17 - Feat.: - Title: Tisíce demonštrantov protestovali v Maroku proti Izraelu 04 - Modified: 2023-12-07 23:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: z Trnavy potichu vyprevadili európsky bestseller. Fabrika aktuálne vyrába len jeden model 05 - Modified: 2023-09-24 19:09:32 - Feat.: - Title: Juhokórejská LG Chem a čínska Youshan postavia v Maroku závod na súčasti batérií
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:29