Protest proti spornej reforme súdnictva v Izraeli. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izrael zažíva vlnu masových protestov proti vládnej reforme justície. Obliehali dom ministra

11.09.2023, 12:32
Autor:
TASRTASR

Plán krajne pravicovej vlády premiéra Benjamina Netanjahua na oslabenie právomocí Najvyššieho súdu a ďalšie opatrenia vyvolali v Izraeli jednu z najväčších kríz v jeho dejinách a odhalili rozkol v krajine.

Dav demonštrantov sa v pondelok zišiel pred domom izraelského ministra spravodlivosti Jaira Levina na protest proti spornej reforme súdnictva.

Protest v meste Modi‘in sa konal deň pred kľúčovým zasadnutím Najvyššieho súdu, na ktorom rozhodne o osude zákona rušiaceho tzv. klauzulu o primeranosti. Sudcovia Najvyššieho súdu pritom ešte nikdy nezrušili zákon tohto typu.  

Ako uviedla agentúra AP, izraelská polícia zadržala na proteste, na ktorom sa zúčastnilo niekoľko desiatok ľudí, šesť osôb na základe obvinení z narušovania verejného poriadku a blokovania ciest.

Obliehaný dom

Levin opustil svoj dom obliehaný demonštrantmi po niekoľkých hodinách - v čiernom aute v sprievode policajtov a ochrankárov, ktorí sa mu snažili uvoľniť cestu cez húf protestujúcich.

Protest pred Levinovým domom organizovalo združenie záložníkov izraelskej armády Bratia a sestry v zbrani a uskutočnil sa niekoľko hodín pred masovým zhromaždením, ktoré by sa malo konať od 18-tej pred Najvyšším súdom v Jeruzaleme.

image

Rusko by podľa Mossadu mohlo Iránu poslať zbrane, ktoré ohrozia Izrael. Hrozí zásahom v srdci Teheránu

Očakáva sa účastníci zhromaždenia sa potom sa vydajú na pochod k rezidencii premiéra Benjamina Netanjahua v Jeruzaleme.

Menšie demonštrácie sú naplánované aj v iných mestách po celej krajine.

Plán krajne pravicovej vlády premiéra Benjamina Netanjahua na oslabenie právomocí Najvyššieho súdu a ďalšie opatrenia vyvolali v Izraeli jednu z najväčších kríz v jeho dejinách a odhalili rozkol v krajine.

Námietky

V utorok sa všetkých 15 sudcov izraelského Najvyššieho súdu bude zaoberať námietkami proti prvej významnej časti reformy súdnictva, ktorej schválenie vláda v júli presadila v parlamente. Nie je známe, kedy súd vydá rozhodnutie.

Zrušením tzv. klauzuly o primeranosti by súdna moc v Izraeli prišla o možnosť posudzovať primeranosť a odôvodnenosť vládnych rozhodnutí a prípadne ich aj anulovať.

Oponenti a kritici toto ustanovenie vnímajú ako ohrozenie systému bŕzd a protiváh i samotnej demokracie v Izraeli.

image

V Izraeli demonštrovalo niekoľko tisíc ľudí na podporu vládnej reformy justície, ktorá vyvolala nepokoje

Klauzule o primeranosti má podľa politických analytikov vyvažovať v rámci rozhodovania politický a verejný záujem: neprimerané je také rozhodnutie, ktoré sa zameriava na spoločné politické záujmy a neberie do úvahy občanov a ich ochranu.

Interpretácia toho, čo je neprimerané, pritom zostáva predovšetkým na súdoch - aj preto mnoho odporcov klauzuly tvrdí, že ide o arbitrárny nástroj súdu.

Klauzula o primeranosti je v izraelskom súdnom systéme od vzniku štátu Izrael a svoj pôvod má v tradícii britského aj židovského práva (halacha). Kým v prvých desiatkach existencie izraelského štátu sa táto klauzula príliš nevyužívala, dôležitosť nadobudla v 80. a 90. rokoch 20. storočia, keď sa aj zvýšil vplyv Najvyššieho súdu.

01 - Modified: 2023-09-11 08:46:19 - Feat.: 1 - Title: Rusko by podľa Mossadu mohlo Iránu poslať zbrane, ktoré ohrozia Izrael. Hrozí zásahom v srdci Teheránu 02 - Modified: 2023-09-09 21:44:29 - Feat.: 1 - Title: Izraelskí vojaci na Západnom brehu zastrelili palestínskeho tínedžera 03 - Modified: 2023-09-07 20:50:31 - Feat.: 1 - Title: V Izraeli demonštrovalo niekoľko tisíc ľudí na podporu vládnej reformy justície, ktorá vyvolala nepokoje
01 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 02 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu 03 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov 04 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 05 - Modified: 2024-04-25 14:04:00 - Feat.: - Title: PS odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície, tvrdí Šimečka a hrozí protestami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:36