FOTO: REUTERS
StoryEditor

Francúzsko pomôže Bangladéšu pôžičkami na infraštruktúru aj satelitom, vyhlásil Macron

11.09.2023, 21:37
Autor:
ČTKČTK

Macron sa snažil chudobnú krajinu odradiť od prehlbovania vzťahov s Čínou. Dháka sa zúčastňuje na projekte Novej hodvábnej cesty a sľubuje si od nej čínske investície alebo pôžičky.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron prisľúbil Bangladéšu počas dvojdňovej návštevy krajiny pomoc s pôžičkami na rozvoj infraštruktúry. Francúzsko sa tiež zaviazalo, že tejto juhoázijskej krajine poskytne satelitný systém pre pozorovanie Zeme, uviedla dnes agentúra AP. Dôležitým bodom návštevy bola aj snaha odradiť Dháku od budovania užších vzťahov s Čínou, dodala agentúra DPA.

Macron sa stretol s premiérkou Hasínou Wadžídovou. Rokovali o geopolitickej stabilite v ázijsko-tichomorskom regióne a rozvoji infraštruktúry. Macron jej cestou tiež vyjadril podporu pred nadchádzajúcimi voľbami, píše AP.

Podľa agentúry DPA sa Macron snažil chudobnú krajinu odradiť od prehlbovania vzťahov s Čínou. Dháka sa zúčastňuje na projekte Novej hodvábnej cesty a sľubuje si od nej čínske investície alebo pôžičky.

image

Lavrov sľúbil dokončenie jadrovej elektrárne v Bangladéši napriek sankciám, Rusko bojuje o priazeň štátu

Elyzejský palác dal médiám k dispozícii päťstránkové komuniké o "partnerstve pre mier a prosperitu". Obe krajiny chcú spolupracovať na boji proti klimatickým zmenám a žiadajú jednoduchší prístup k financovaniu boja proti nim. Poukazujú tiež na to, že "klimatické zmeny a narušenie dodávateľských reťazcov majú katastrofálne dôsledky pre potravinovú sebestačnosť a bezpečnosť a výživu po celom svete".

Ďalšie projekty, z ktorých bude Bangladéš ťažiť, sa zameriavajú na "úpravu vody, čistej energie, rozvoj miest, inkluzívnych zdravotníckej služby a tiež projekty zamerané na klímu", uviedol Elyzejský palác.

"S Francúzskou rozvojovou agentúrou, vládou Bangladéša a Ázijskou rozvojovou bankou bola dnes podpísaná dohoda o financovaní vo výške 200 miliónov dolárov na podporu mestského rozvoja vo viac ako 86 obciach po celom Bangladéši," uviedla Paríž.

Rozvoj riadenia letovej prevádzky a letísk v Bangladéši je ďalším z francúzskych prísľubov. S vyslaním vlastného bangladéšskeho pozorovacieho satelitu má pomôcť novo uzavreté partnerstvo medzi spoločnosťami Airbus Defense and Space a Bangladesh Satellite Company.

Pred Macronom navštívil Bangladéš naposledy francúzsky prezident François Mitterrand v roku 1990, teda pred 33 rokmi.

01 - Modified: 2024-05-01 08:07:41 - Feat.: - Title: Francúzsky šéf diplomacie navštívi Káhiru, aby posilnil šance na prímerie 02 - Modified: 2024-04-30 13:11:07 - Feat.: - Title: Francúzska EDF a kórejská KHNP sa uchádzajú o jadrový tender v Česku 03 - Modified: 2024-04-29 09:21:39 - Feat.: - Title: Čínsky prezident Si Ťin-pching sa chystá navštíviť Francúzsko, Srbsko a Maďarsko 04 - Modified: 2024-04-28 19:08:05 - Feat.: - Title: Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany 05 - Modified: 2024-04-28 18:31:56 - Feat.: - Title: Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom, mení trestný zákon
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 18:10