Predsedníčka Najvyššieho súdu Izraela Esther Hayutová a všetkých pätnásť sudcov sa zhromaždili na Najvyššom súde v Jeruzaleme. FOTO: Reuters
StoryEditor

Smrť demokracie? Izraelský Najvyšší súd posudzuje námietky proti zákonu, ktorý začal vlnu masových protestov

12.09.2023, 10:22
Autor:
TASRTASR

Izraelský minister spravodlivosti minister Jariv Levin vydal v utorok vyhlásenie, v ktorom začínajúce sa zasadnutie Najvyššieho súdu označil za smrteľnú ranu pre demokraciu a postavenie Knesetu.

Izraelský Najvyšší súd sa v utorok na svojom zasadnutí v Jeruzaleme začal zaoberať námietkami proti zákonu, ktorým sa obmedzí právomoc Najvyššieho súdu rušiť niektoré rozhodnutia vlády tým, že ich označí za neprimerané.

Agentúra DPA dodala, že zatiaľ nie je jasné, kedy možno očakávať rozhodnutie súdu. Predpokladá sa, že konzultácie sudcov by mohli trvať niekoľko týždňov až mesiacov.

Prvý prípad v dejinách

Agentúra AP upriamila pozornosť na to, že ide o prvý prípad v dejinách Izraela, keď naraz pojednáva všetkých 15 sudcov Najvyššieho súdu. Bežný senát sa skladá z troch sudcov, hoci niekedy zasadajú i v rozšírených senátoch.

Úvodné pojednávanie sa vysiela v priamom prenose, informovala agentúra DPA. Podľa denníka The Times of Israel Múzeum umenia v Tel Avive v utorok dokonca zrušilo vstupné, aby takto širokej verejnosti umožnilo sledovať vo svojich priestoroch priamy prenos z pojednávania Najvyššieho súdu.      

image

Izrael zažíva vlnu masových protestov proti vládnej reforme justície. Obliehali dom ministra

Spomínaný zákon je súčasťou justičnej reformy predloženej krajne pravicovou vládou premiéra Benjamina Netanjahua, ktorá v Izraeli vyvolala jednu z najväčších kríz v jeho dejinách a odhalila rozkol medzi obyvateľmi krajiny. Od januára, keď vláda tieto plány zverejnila, sa v mestách po celom Izraeli každý týždeň zhromažďujú desaťtisíce ich odporcov i prívržencov.

Zrušením tzv. klauzuly o primeranosti by súdna moc v Izraeli prišla o možnosť posudzovať primeranosť a odôvodnenosť vládnych rozhodnutí a prípadne ich aj anulovať. Ide o prvú časť plánu Netanjahuovej vlády na oslabenie Najvyššieho súdu a poskytnutie väčšej moci vládnej koalícii.

Ohrozenie demokracie

Aj preto zrušenie klauzuly o primeranosti oponenti a kritici justičnej reformy vnímajú ako ohrozenie systému bŕzd a protiváh i samotnej demokracie v Izraeli.

Izraelský minister spravodlivosti minister Jariv Levin vydal v utorok vyhlásenie, v ktorom začínajúce sa zasadnutie Najvyššieho súdu označil za "smrteľnú ranu pre demokraciu a postavenie Knesetu".

Denník TOI v tejto súvislosti vysvetlil, že Levin a zástancovia súdnej reformy tvrdia, že Najvyšší súd ani nemá právo na preskúmanie takéhoto typu zákonov.

V predvečer zasadnutia Najvyššieho súdu sa v rôznych mestách Izraela opäť konali zhromaždenia odporcov súdnej reformy.

"Banánová republika"

Podľa TOI sa však v utorok pred vchodom do Najvyššieho súdu v Jeruzaleme zišla skupina aktivistov podporujúcich vládnu reformu justície: prezliekli sa do kostýmov v podobe banánov a pred vchodom do budovy súdu porozkladali 250 kilogramov tohto ovocia.

Aktivisti tvrdili, že polemika o klauzule o primeranosti svedčí o tom, že Izrael sa stáva "banánovou republikou", v ktorej vládne 15 sudcov Najvyššieho súdu.

image

Rusko by podľa Mossadu mohlo Iránu poslať zbrane, ktoré ohrozia Izrael. Hrozí zásahom v srdci Teheránu

Prívrženci justičnej reformy totiž už dlho namietajú, že Najvyšší súd je aktivistický a v podstate sa stal "nikým nevolenou politickou stranou".      

Izrael nemá ústavu ani hornú komoru parlamentu a klauzula o primeranosti bola prijatá v záujme toho, aby sudcovia mohli stanoviť, či vláda neprekročila svoje právomoci.

Najvyšší súd použil toto opatrenie v ostro sledovanom prípade, v ktorom zakázalo krajne pravicovému politikovi Arjemu Derimu stať sa členom Netanjahuovej vlády, a to z dôvodu odsúdenia za daňové úniky.

Oponenti obviňujú Netanjahua, ktorý je obvinený z korupcie, že sa snaží využiť justičnú reformu, aby dosiahol zrušenie prípadných rozsudkov vynesených vo svojich kauzách.

01 - Modified: 2023-09-12 07:33:14 - Feat.: 1 - Title: Príprava útoku na Izrael? Irán stavia v Libanone pri hraniciach letisko, odkiaľ chce podľa Jeruzalemu udrieť 02 - Modified: 2023-09-11 15:01:26 - Feat.: 1 - Title: Do Saudskej Arábie zavítala prvá delegácia z Izraela, prichádza v čase diskusie o normalizácii vzťahov 03 - Modified: 2023-09-11 10:32:37 - Feat.: 1 - Title: Izrael zažíva vlnu masových protestov proti vládnej reforme justície. Obliehali dom ministra
01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 03 - Modified: 2024-04-26 12:52:58 - Feat.: - Title: Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde 04 - Modified: 2024-04-26 09:24:07 - Feat.: - Title: Obnovený proces v korupčnej kauze Slotu prerušili, čaká sa na verdikt Ústavného súdu 05 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 17:26