StoryEditor

Mohutné explózie v Sevastopole: Ukrajinci zasiahli lodenicu, prvýkrát mali poškodiť ruskú ponorku

13.09.2023, 07:06
13.09.2023, 11:24
Autor:
ČTKČTKchocho
  • Okrem ponorky Rostov na Done mala byť pri ukrajinskom útoku na ruskú lodenicu poškodená aj veľká obojživelná útočná loď triedy Ropucha.
  • Rostov na Done je v službe od roku 2014 a dokáže odpaľovať riadené strely Kalibr.
  • Americký generál dáva útok do súvislosti s nedávnou ukrajinskou operáciou, pri ktorej bol na Kryme zničený radar.

Sevastopolom na Ruskom obsadenom polostrove Krym otriaslo počas noci na dnešok niekoľko mohutných výbuchov, informovala agentúra Unian. Ukrajinci v meste zasiahli lodenicu, kde vypukol požiar a najmenej 24 ľudí utrpelo zranenie, uviedol šéf správy mesta Michail Razvožajev. Rusi podľa Unian uzavreli Krymský most, ktorý spája polostrov s Ruskom.

Miestni podľa Unian na sociálnych sieťach počas noci upozornili na najmenej sedem výbuchov a zábleskov na oblohe. Na internete sa tiež šírili mnohé snímky a videozáznamy zachytávajúce jasné záblesky, plamene a mohutné stĺpy dymu nad mestom.

Gubernátor mesta Michail Razvožajev najprv na komunikačnej platforme Telegram napísal, že na útoky "nepriateľov" na Sevastopoľ zareagovala protivzdušná obrana, a vyzval obyvateľov na zachovanie pokoja.

image

Čakal som, že vojna skončí za dva týždne, hovorí Čech bojujúci za Rusko

V ďalšom príspevku však priznal, že v lodenici Sevmorzavod vypukol požiar a že zranenia tam utrpelo najmenej 24 ľudí. Štyri z nich sú podľa neho v stredne ťažkom stave. "Civilným objektom v meste žiadne nebezpečenstvo nehrozí," napísal Razvožajev. Zverejnil fotografiu, ktorá ho zachytáva na pozadí plameňov.

Dve poškodené plavidlá

Útok na Sevastopol z noci na stredu bol vykonaný raketami s plochou dráhou letu, ako aj námornými dronmi, informovalo ruské ministerstvo obrany. V dôsledku útoku boli poškodené dve lode, dodala britská stanica BBC odvolávajúca sa na ruské ministerstvo.

Ukrajinská vojenská rozviedka potvrdila útok s tým, že došlo k poškodeniu lodenice a najmä jej vybavenia. "Pokiaľ ide o plavidlá, môžeme potvrdiť poškodenie veľkej výsadkovej lode a ponorky,“ uviedlo Hlavné spravodajské riaditeľstvo ukrajinského ministerstva obrany (GUR).

Twitterový účet analyzujúci otvorené zdroje OSINT technical potvrdzuje, že Ukrajinci poškodili dve plavidlá. Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií by malo ísť o veľkú obojživelnú útočnú loď triedy Ropucha s názvom Minsk a diesel-elektrickú ponorku triedy Kilo s názvom Rostov na Done. Išlo by o prvú poškodenú ruskú ponorku vo vojne na Ukrajine, upozorňuje poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko.

Ponorka Rostov na Done je v službe od roku 2014 a dokáže odpaľovať riadené strely Kalibr.

Ruské ministerstvo vo svojom vyhlásení tvrdí, že ukrajinská armáda pri útoku vystrelila desať rakiet s plochou dráhou letu. Ich terčom bol závod na opravu lodí v Sevastopole. Okrem toho ešte vyslala tri bezposádkové námorné drony, ktoré útočili na skupinu lodí Čiernomorskej flotily. BBC podotkla, že o tom, že Ukrajina do útoku vyslala aj drony, Rusko doteraz neinformovalo.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská protivzdušná obrana zostrelila sedem z desiatich rakiet a hliadková loď zničila všetky tri námorné drony. Zvyšné tri rakety podľa ministerstva poškodili dve opravované lode.

Zničenie radaru

"Je to skoro ako keby to Ukrajinci takto plánovali," komentoval útok v Sevastopole bývalý veliteľ americkej armády v Európe Ben Hodges.

image

Cieľ: útok na Krym. Slávni commandos cvičia v Anglicku tisíce Ukrajincov na veľký úder na polostrove

V súvislosti s tým pripomenul operáciu ukrajinských špeciálnych síl z konca augusta, kedy došlo k bleskovú nájazdu v nafukovacích člnoch počas noci. Ukrajinci sa vtedy dostali k dedine Majak na západnom výbežku Krymu a zničili tamojší radar. "Potom prišiel sofistikovaný útok na Sevastopoľ," dopĺňa Hodges.

"Táto protiofenzíva je oveľa viac ako pozemný útok...je to operácia s viacerými doménami," hodnotí priebeh ukrajinských útočných operácií americký generál.

01 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 02 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 03 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 04 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 05 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 23:28