Ruský prezident Vladimir Putin severokórejský líder Kim Čong-un. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Putin naznačil, že Rusko by mohlo Severnej Kórei pomôcť v budovaní satelitov

13.09.2023, 08:03
Autor:
TASRTASR

Analytici predvídajú, že Severná Kórea by mohla súhlasiť so zásobovaním Ruska muníciou a zbraňami pre vojnu, ktorú Moskva vedie proti Ukrajinu.

Šéf Kremľa Vladimir Putin v stredu naznačil, že Moskva by mohla Severnej Kórei pomôcť pri budovaní satelitov. Urobil tak počas schôdzky so severokórejským vodcom Kim Čong-unom na kozmodróme Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe, informujú agentúry AFP a Jonhap.

"Preto sme sem prišli. Vodca Severnej Kórey preukázal veľký záujem o raketovú technológiu. Pokúšajú sa vyvinúť svoj vlastný vesmírny program," citovali Putina ruské tlačové agentúry.

K stretnutiu Kima s Putinom na kozmodróme Vostočnyj došlo niekoľko hodín pred ich stredajším summitom, pripomína Jonhap.

image

Putin pricestoval na ruský Kozmodróm Vostočnyj, stretol sa s Kimom

Analytici predvídajú, že Severná Kórea by mohla súhlasiť so zásobovaním Ruska muníciou a zbraňami pre vojnu, ktorú Moskva vedie proti Ukrajinu. Moskva by výmenou za to mohla súhlasiť s transferom technológií spojených so zbraňami vrátane špionážnych satelitov a jadrových ponoriek.

Ak sa Kim a Putin tiež dohodnú na posilnení vojenskej spolupráce vrátane trojstranných námorných cvičení s Čínou, bude to predstavovať veľkú bezpečnostnú výzvu pre Kórejský polostrov i ďalšie oblasti, konštatuje agentúra.

Stretnutie lídrov KĽDR a Ruska prišlo len niekoľko hodín po tom, čo Severná Kórea vystrelila do mora dve balistické rakety, pripomína AFP.

Putin a Kim si v rámci stretnutia na kozmodróme spoločne prezreli odpaľovaciu rampu, kde sa oboznámili s procesom montáže ruskej nosnej rakety typu Angara, citovala agentúra DPA ruskú tlačovú agentúru Interfax.

01 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 02 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 03 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril 04 - Modified: 2024-04-28 10:47:48 - Feat.: - Title: V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali v Rusku dvoch novinárov 05 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 18:30