Poprední americkí technologickí lídri hovoria o umelej inteligencii pre všetkých amerických senátorov v Kapitole USA vo Washingtone. FOTO: Reuters
StoryEditor

Štát musí umelú inteligenciu regulovať. Senát si pozval lídrov technológií, Musk sa bojí konca civilizácie

13.09.2023, 22:29
Autor:
ČTKČTK

Jednou z obáv amerických politikov je podľa Reuters potenciálne širšie využitie AI pre ovplyvňovanie volieb, útokov na kritickú infraštruktúru a vyrábanie falošných videí, takzvaných deepfakes.

Zákonné regulácie umelej inteligencie sú rozhodne potrebné, ale nemali by vznikať na rýchlo, povedal podľa agentúry Reuters líder väčšiny v americkom Senáte, demokrat Chuck Schumer po stretnutí s šéfmi najväčších amerických technologických firiem. Mark Zuckerberg, Elon Musk, Bill Gates a 19 ďalších podnikateľov dnes strávilo s americkými senátormi niekoľko hodín. Musk rokovania označil za "historické" a za "službu ľudstvu", niektorí politici naopak kritizovali fakt, že sa konalo za zatvorenými dverami.

"Toto je dôležitý moment a v mnohých ohľadoch bezprecedentné. Naozaj si myslím, že potrebujeme, aby sa (vo veci umelej inteligencie) vláda chopila vedenia," povedal novinárom pri príchode do Kapitolu Sam Altman, riaditeľ Open AI, materskej spoločnosti ChatGPT.

Obavy zo "zničenia civilizácie"

Riaditeľ Mety Zuckerberg s novinármi po niekoľkohodinovom rokovaní s viac ako 60 senátormi nehovoril, na otázky naopak odpovedal Musk, píše web stanice NBC News. Musk zopakoval svoje obavy, že AI by raz mohla "zničiť civilizáciu", a že ľudia by podľa neho mali byť "proaktívni, skôr ako reaktívni" v prístupe k umelej inteligencii.

image

Blíži sa vytriezvenie? Možno. Generatívna umelá inteligencia stráca na sile

Jednou z obáv amerických politikov je podľa Reuters potenciálne širšie využitie AI pre ovplyvňovanie volieb, útokov na kritickú infraštruktúru a vyrábanie falošných videí, takzvaných deepfakes. Demokratický senátor za New Jersey Cory Boooker povedal, že "všetci účastníci rokovaní sa zhodli na tom, že vláda má úlohu regulátora", ale že zostavenie konkrétnych opatrení bude výzvou.

Medzi ďalšími účastníkmi na strane hostí boli riaditelia a riaditeľky firiem Nvidia, Microsoft alebo IBM. Americký Kongres v tomto týždni organizuje ďalšie tri verejné vypočutia na tému umelej inteligencie. Dnešné rokovanie s technologickými gigantmi si u mnohých politikov vyslúžilo kritiku.

Lobovanie u senátorov

"Neviem, prečo by sme mali pozývať zástupcov tých najväčších monopolov na svete do Kongresu a radiť im, ako majú zarobiť viac peňazí," povedal republikánsky senátor Josh Hawley.

Demokratická senátorka Elizabeth Warrenová uviedla, že Kongres "umožňuje technologickým miliardárom lobovať u senátorov za zatvorenými dverami o jednej z najcitlivejších záležitostí americkej ekonomiky".

V utorok, pri jednom z verejných rokovaní, varovali riaditeľ Microsoftu Brad Smith a popredný vývojár Nvidia William Dally senátorov, aby zakomponovali "záchrannú brzdu" do systémov umelej inteligencie, ktoré pomáhajú ovládať kritickú infraštruktúru ako sú elektrické siete alebo rozvody vody.

image

Omyly, fikcie a legendy. Toto sú najčastejšie nepravdy z IT oblasti

"AI ovplyvní každý aspekt nášho života. Má obrovský potenciál robiť dobré veci - liečiť rakovinu, sprístupniť potraviny, zlepšiť národnú bezpečnosť, pomôcť pri vzdelávaní. Ale rovnako má možnosť robiť zlé veci, "poznamenal šéf senátnej väčšiny Schumer v utorok, deň pred stretnutím s riaditeľmi veľkých firiem.

01 - Modified: 2023-09-13 11:32:06 - Feat.: 1 - Title: Digitalizáciu Slovenska brzdí podľa politikov aj neefektívne čerpanie eurofondov 02 - Modified: 2023-09-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Útočníci majú náskok. Umelá inteligencia však v kybernetickej bezpečnosti pomôže 03 - Modified: 2023-09-06 07:58:48 - Feat.: 1 - Title: Blíži sa vytriezvenie? Možno. Generatívna umelá inteligencia stráca na sile
01 - Modified: 2024-05-09 09:15:09 - Feat.: - Title: Spojené štáty predbehli Čínu, stali sa najväčším obchodným partnerom Nemecka. Pomohol tomu aj lokálny predaj 02 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 03 - Modified: 2024-05-08 05:45:25 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom v kauze prechovávania tajných dokumentov odložili 04 - Modified: 2024-05-07 21:43:17 - Feat.: - Title: Provizórny prístav pre Pásmo Gazy je hotový. Čaká sa na inštaláciu, oznámil Pentagon 05 - Modified: 2024-05-07 20:50:19 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli bez väčších zmien. Posilnil dolár
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 11:17