Migranti utekajúci zo stanovišťa na ostrove Lampedusa, Taliansko. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Stovky člnov a prevládajúci chaos. Na taliansky ostrov Lampedusa pricestujú denne tisícky migrantov

14.09.2023, 13:43
Autor:
ČTKČTKkhkh
  • Taliansky ostrov Lampedusa sa blíži k situácii, aká bola počas migračnej krízy v roku 2016.
  • Pri chaotickom vyloďovaní zachránených migrantov z lode pobrežnej stráže sa utopil päťmesačný chlapec.
  • Červený kríž varuje, že pri súčasných počtoch migrantov im nie je možné poskytnúť potrebnú pomoc.
  • Situácia na juhu teraz preveruje sľub premiérky Giorgie Meloniovej, že zastaví nelegálnu migráciu.

Taliansky ostrov Lampedusa sa blíži k situácii, aká bola počas migračnej krízy v roku 2016. Len v utorok naň prišlo cez päťtisíc utečencov a počas stredy pribudli stovky ďalších. Ráno sa navyše pri chaotickom vyloďovaní zachránených migrantov z lode pobrežnej stráže ráno utopilo päťmesačné dojča. Situácia na juhu teraz preveruje sľub premiérky Giorgie Meloniovej, že zastaví nelegálnu migráciu.

Chaotický manéver

Vzhľadom na to, že talianska pobrežná stráž a plavidlá pohraničnej stráže na Lampeduse nedokázali zachytiť všetky člny pašerákov na mori, desiatky migrantov dočasne unikli úradom tým, že po svojich vyšplhali na skalnaté pobrežie Lampedusy. Tragédia sa potom stala o 4:00 ráno, keď pobrežná stráž priviezla k pevnine 46 zachránených migrantov.

Video: Napätie na Lampeduse v Molo Favaloro medzi migrantmi a orgánmi činnými v trestnom konaní

Pri chaotickom manévri niekoľko ľudí spadlo do vody, a to vrátane päťmesačného chlapca, ktorý sa utopil. Všetky ostatné sa podarilo včas vytiahnuť. Chlapcova maloletá matka pochádza z Guiney a v súčasnosti sa o ňu starajú lekári a psychológovia.

Lampedusa, najjužnejší bod Talianska a prvý prístav pre ľudí na ceste zo severnej Afriky, v poslednej dobe znovu zažíva nápor utečencov. Tí obvykle vyrážajú z tuniského mesta Sfax. V pondelok na ostrov doplávalo takmer dvetisíc ľudí, v utorok potom dorazilo 110 lodí, ktoré viezli 5 112 migrantov. V utorok prišlo cez päť tisíc utečencov, čo je počas jediného dňa rekordný počet. V stredu od polnoci potom pribudlo skoro 1 300 ďalších utečencov, nápor novo prichádzajúcich teda nepoľavuje.

image

Matovič vyzýva, aby Únia hermeticky uzavrela hranice. Treba robiť to, čo Rakúšania, tvrdí Kollár

Podľa agentúry ANSA v prístave na Lampeduse panuje zmätok, migranti sa tiesnia na móle a úradníci majú problémy ich včas registrovať a poskytnúť im základnú starostlivosť. To potvrdzuje aj bývalá starostka ostrova Giusi Nicoliniová, podľa ktorej je nápor natoľko silný, že úrady zápasia aj s tým, aby všetkých novo prichádzajúcich riadne spočítali.

„Tu sme všetci unavení a vyčerpaní fyzicky aj mentálne, tá situácia je neudržateľná a čím ďalej horšie zvládnuteľná,“ povedal médiám súčasný starosta Lampedusy Filippo Mannino. Medzi políciou a stovkami prichádzajúcich tiež došlo k potýčkam počas toho, ako sa migranti snažili opustiť ostrov. Mnoho z nich totiž v Taliansku, a už vôbec na malej Lampeduse, zostať nemieni. Ich cieľom je Veľká Británia, Nemecko, Švédsko a ďalšie krajiny západnej Európy či Škandinávie.

image

Migračný chaos. Taliansko zápasí s prudkým nárastom migrantov zo severnej Afriky a Balkánu

Lode z Tuniska

Lampedusa je však častým cieľom lodí vyplávajúcich z pobrežia Tuniska, pretože je od neho vzdialená len zhruba 200 kilometrov. Tamojšie stredisko pre migrantov má kapacitu pre 400 ľudí a je chronicky preplnené. Teraz by sa malo postarať o viac ako šesťtisíc cudzincov, ktorých už je tak viac ako stálych obyvateľov ostrova. Talianske úrady sa preto snažia organizovať transfer migrantov na Sicíliu alebo do iných častí Talianska, ten však nie je dostatočne rýchly.

„Naším cieľom je čo najrýchlejšie ich previezť,“ povedal Filippo Romano, prefekt sicílskej provincie Agrigento, do ktorej patrí aj Lampedusa. Poznamenal, že v niektorých dňoch minulého mesiaca vystúpilo na breh viac ako 4 tisíc migrantov a úrady boli schopné previesť týchto ľudí do iných oblastí, kde sa môžu začať spracovávať ich žiadosti o azyl.

Zástupcovia Červeného kríža varovali, že pri súčasných počtoch migrantov nie je možné strádajúcim ľuďom poskytnúť potrebnú pomoc. „Naozaj potrebujú jedlo, lieky a topánky, oblečenie,“ povedal agentúre AP Andrea Costa, vedúci skupiny Baobab Experience, ktorá pomáha migrantom.

image

Taliansko má novú taktiku. Postupne blokuje lode, ktoré zbierajú migrantov v mori

Podľa údajov talianskeho ministerstva vnútra tento rok do Talianska celkom cez more dorazilo skoro 124-tisíc migrantov, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím vlani takmer dvojnásobok. A vzhľadom na súčasný vývoj sa počet prichádzajúcich blíži vrcholu migračnej krízy v roku 2016, kedy do Talianska po mori dorazilo približne 181 500 ľudí. V januári až auguste toho istého roku sa vylodilo približne 115 tisíc ľudí, zatiaľ čo v rovnakom období tohto roku to bolo 114 526 utečencov.

Francúzsko reaguje na krízu

Francúzsko v utorok oznámilo, že kvôli prudkému nárastu nelegálnej migrácie zdvojnásobí ostrahu hraníc s Talianskom, a tamojší minister vnútra Gérald Darmanin tiež navštívil mesto Menton, aby oznámil nové tvrdé opatrenia. Tá zahŕňa komplex policajných a technologických prostriedkov, okrem iného napríklad drony. Prítomnosť polície a žandárov sa zdvojnásobí: Pribudne sedemdesiat policajtov v zálohe a vojaci z jednotky Sentinelle, ktorá sa stará o ochranu francúzskych miest pred teroristickými útokmi.

Situácia na malom talianskom ostrove tak teraz v praxi preveruje sľub talianskej premiérky Giorgie Meloniovej, že zabráni nelegálnej migrácii. Práve z nej urobila hlavný bod svojej úspešnej kampane, ktorú pred takmer rokom vyhrala. Zatiaľ čo spočiatku Meloniová presadzovala námornú blokádu stredomorských brehov severnej Afriky, aby prevádzača zastavila, po nástupe do funkcie sa zamerala na hľadanie dohôd s krajinami, odkiaľ migranti vyplávajú, najmä s Tuniskom.

image

Druhá vlna nelegálnej migrácie vrcholí. Kým Fico hádže vinu na vládu, polícia upokojuje situáciu

V júni sa Meloniová spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou vydala priamo do Tuniska. So sebou viezla prísľub jednej miliardy eur finančnej pomoci pre túto chudobnú severoafrickú krajinu, ktorá by si za to mala napríklad lepšie chrániť svoje hranice a zastaviť tak migráciu do Európy.

Ku krokom Francúzska a Nemecka sa Meloniová bezprostredne nevyjadrila, ale opozícia áno. Vinou Meloniovej je vraj „Taliansko dnes v Európe izolované“. „Berlín a Paríž nám v otázke imigrácie zabuchávajú dvere pred nosom,“ uviedla senátorka Dolores Bevilacquaová z populistického Hnutia piatich hviezd.

Minister dopravy Matteo Salvini, ktorý vedie protiimigračnú a koaličnú Ligu, potom z talianskych ťažkostí obvinil Európu. „Vylodenie lodí na Lampeduse je symbolom Európy, ktorá tu nie je, ktorá je taká roztržitá, že necháva jednotlivé krajiny, aby si poradili samy.“ Obhajoval tiež premiérku Meloniovú a povedal, že „Giorgia robí možné aj nemožné“.

Nemecko prerušilo dobrovoľné prijímanie utečencov z Talianska

Nemecko prerušilo napĺňanie dohody, na základe ktorej dobrovoľne prijímalo utečencov prichádzajúcich z Talianska. Rím podľa nemeckej vlády neplnil svoje záväzky vyplývajúce z takzvaných dublinských pravidiel Európskej únie, ktoré sa týkajú žiadateľov o azyl, povedal podľa agentúry Reuters hovorca nemeckého ministerstva vnútra.

Na základe únijného programu solidarity Nemecko sľúbilo pomôcť krajinám, ktoré sú obzvlášť preťažené migrantmi, a to prijatím až 3500 ľudí. Doteraz ich na základe dobrovoľného mechanizmu prevzalo 1731, z toho 1043 z Talianska.

Hovorca nemeckej vlády dnes povedal, že Taliansko "pred nejakou dobou" prestalo prijímať späť osoby vrátené z Nemecka na základe dublinských pravidiel. Tie predpokladajú, že žiadosti o azyl sú vybavované v krajinách, kde dotyční o azyl prvýkrát požiadali.

Podľa vládneho hovorcu sa to doteraz týkalo viac ako 12 400 ľudí, z ktorých sa však len desať podarilo vrátiť do Talianska. Akonáhle začne talianska vláda rešpektovať dublinské pravidlá, bude obnovený mechanizmus solidarity, zdôraznil hovorca.

01 - Modified: 2023-09-13 19:20:30 - Feat.: 1 - Title: Nemecko prerušilo dobrovoľné prijímanie utečencov z Talianska 02 - Modified: 2023-09-12 13:48:39 - Feat.: 1 - Title: Na taliansky ostrov Lampedusa dorazilo od nedele vyše 2000 migrantov 03 - Modified: 2023-09-09 17:19:31 - Feat.: 1 - Title: Taliansko sprísňuje reguláciu ponuky dovolenkových bytov na platformách 04 - Modified: 2023-09-07 16:24:29 - Feat.: 1 - Title: Taliansko odložilo plán na obmedzenie starších naftových áut, dotkol by sa viac než pol milióna vozidiel
01 - Modified: 2024-05-09 10:04:38 - Feat.: - Title: Talianske migračné centrá v Albánsku nezačnú fungovať včas 02 - Modified: 2024-05-07 13:55:52 - Feat.: - Title: Talianska polícia zhabala v Neapole falošné bankovky v hodnote 50 miliónov eur 03 - Modified: 2024-05-07 10:50:20 - Feat.: - Title: Taliansko a Lufthansa predložili Európskej únii novú ponuku v súvislosti s dohodou prevzatí časti dopravcu Ita 04 - Modified: 2024-05-07 11:11:54 - Feat.: - Title: Ukázal svoju agresívnu stránku. Dal mi surové srdce jeleňa a povracal som sa, spomínal Berlusconi na Putina 05 - Modified: 2024-05-06 08:22:01 - Feat.: - Title: Taliansky minister vyzval Západ, aby viac rokoval s Putinom o ukončení vojny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 13:03