Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj. FOTO: Twitter/Mychajlo Podoľak
StoryEditor

Biden a Zelenskyj sa na budúci týždeň stretnú v USA: Ukrajina chce požiadať o pomoc, vláda je rozdelená

15.09.2023, 07:18
Autor:
TASRTASR

Volodymyr Zelenskyj plánuje využiť osobné vystúpenie na to, aby vyzval na väčšiu podporu Ukrajiny, ktorá pokračuje v protiofenzíve proti Rusku.

Americký prezident Joe Biden sa na budúci týždeň plánuje stretnúť so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Má sa tak stať popri zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, informovala vo štvrtok stanica CNN s odvolaním sa na viaceré zdroje.

Zostáva však nejasné, či sa stretnutie uskutoční v New Yorku alebo neskôr počas týždňa v Bielom dome - jeden zo zdrojov oboznámených so záležitosťou uviedol, že Zelenskyj by mal po zastávke v New Yorku odcestovať do Washingtonu. Biden aj Zelenskyj majú v utorok vystúpiť pred Valným zhromaždením.

Podpora pre Ukrajinu

Zelenskyj plánuje využiť osobné vystúpenie na výročnom zasadnutí na to, aby vyzval na väčšiu podporu Ukrajiny, ktorá pokračuje v protiofenzíve proti Rusku. Podľa ľudí oboznámených s programom plánuje v New Yorku okrem prejavu na zhromaždení aj niekoľko stretnutí s ďalšími svetovými lídrami.

image

Ukrajinskí piloti majú za sebou prvý výcvik. Vyskúšali si švédske stíhačky Gripen

Medzi jeho ciele bude patriť snaha presvedčiť krajiny, ktoré nezaujali rozhodný postoj voči vojne, aby dôraznejšie odsúdili Rusko. Medzi jeho stretnutiami bude aj schôdzka s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, oznámila vo štvrtok izraelská vláda.

Podľa oboznámeného zdroja z Republikánskej strany Zelenskyj vo štvrtok navštívi aj Kapitol, hoci nebude mať prejav na spoločnom zasadnutí Kongresu; namiesto toho sa očakáva, že sa stretne individuálne so zákonodarcami a členmi vedenia.

Rozdelená vláda

Očakávaná návšteva prichádza v čase, keď Kongres zvažuje žiadosť Bieleho domu o ďalšiu pomoc Ukrajine. Jej schválenie zostáva otázne, keďže vláda je v tejto otázke príkro rozdelená. Zelenskyj vystúpil na spoločnom zasadnutí i vlani, ale odpor voči financovaniu Ukrajiny vzrástol najmä vo vnútri GOP.

Biden sa so Zelenským naposledy stretol v júli na okraj samitu NATO v Litve. Predtým spolu rokovali v máji na samite skupiny G7 v Japonsku. Napriek podpore zo strany Spojených štátov pre Zelenského vystúpenie na minulotýždňovom samite skupiny G20 v Indii hostitelia ukrajinského prezidenta nepozvali.

image

Krym pod útokom: Polostrovom otriasli mohutné explózie. Zničili sme ruskú protivzdušnú obranu, znie z Kyjeva

Zelenskyj naposledy odcestoval do Spojených štátov minulý rok v decembri, pričom Ukrajinu vtedy opustil prvýkrát od začiatku ruskej invázie vo februári 2022.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa minulý týždeň stretol so Zelenským v Kyjeve v rámci cesty, ktorej cieľom bolo čiastočne zladiť vzťahy medzi USA a Ukrajinou pred avizovaným diplomatickým stretnutím. Blinken Zelenskému povedal, že USA sú "odhodlané naďalej kráčať bok po boku" s Ukrajinou.

01 - Modified: 2023-09-12 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Putin nad Bidena. Prečo Slováci veria viac ruskému prezidentovi? 02 - Modified: 2023-09-08 13:56:31 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj obvinil Putina zo smrti vodcu žoldnierov Prigožina. Ukrajine to podľa neho pomohlo 03 - Modified: 2023-08-25 05:37:26 - Feat.: 1 - Title: Biden a Zelenskyj diskutovali o výcviku ukrajinských pilotov pre F-16 v USA, viaceré štáty ich Kyjevu sľúbili
01 - Modified: 2024-05-10 13:41:23 - Feat.: - Title: Zelenskyj sa poďakoval Čaputovej za silnú podporu, obaja ocenili občiansku zbierku 02 - Modified: 2024-05-10 06:58:34 - Feat.: - Title: Poznáme sa 40 rokov. Verím, že s Bidenom prekonáme nezhody, vyhlásil Netanjahu v americkej televízii 03 - Modified: 2024-05-10 05:13:53 - Feat.: - Title: Nemecko je pripravené hrať vedúcu úlohu v oblasti bezpečnosti, vyhlásil minister obrany Pistorius 04 - Modified: 2024-05-09 21:43:44 - Feat.: - Title: Juhovýchod USA ďalej trápia búrky, ktoré si v stredu vyžiadali troch mŕtvych 05 - Modified: 2024-05-10 11:26:22 - Feat.: - Title: Dobehne tento rok Európa USA? UK sa odvrátili od trhových reforiem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 16:28