Protest proti vláde Petra Fialu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Václavské námestie v Prahe zaplnili tisícky protestujúcich, žiadajú demisiu vlády

16.09.2023, 14:50
Autor:
TASRTASR

Mimoparlamentná strana Právo, Rešpekt, Odbornosť, ktorá demonštráciu organizuje, opäť žiada demisiu Fialovho kabinetu.

Tisíce ľudí na Václavskom námestí v Prahe v sobotu protestujú proti vláde Petra Fialu. Mimoparlamentná strana Právo, Rešpekt, Odbornosť (PRO) Jindřicha Rajchla, ktorá demonštráciu organizuje, opäť žiada demisiu Fialovho kabinetu, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Strana PRO vo svojom politickom programe sľubuje voličom splnenie 20 bodov. Dištancuje sa od Európskej zelenej dohody, Istanbulského dohovoru či prijatia eura a chce odstúpiť od dohody o obrannej spolupráci medzi Českom a Spojenými štátmi (DCA).

Strana Právo, Rešpekt, Odbornosť tiež sľubuje vetovanie vstupu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie a vytvorenie novej platformy s inými stredoeurópskymi štátmi.

image

Česko chce asistovať Ukrajincom pri ich návrate do vlasti, kúpi im lístky či zaistí ubytovanie

"Jediná cesta k lepšej budúcnosti pre Českú republiku je v spojení so stredoeurópskymi krajinami typu Slovenska, Rakúska, Maďarska, Srbska a vybudovanie si vlastnej cesty, ktorá nebude závislá ani na Západe, ani na Východe, ale bude sebavedomo presadzovať našu vlastnú národnú politiku," uviedol Rajchl vo videu, v ktorom pozýval ľudí na sobotnú demonštráciu.

Organizátori protest označili za celonárodné stretnutie "Česko proti vláde". Naposledy sa v Prahe zišli v apríli, vtedy z Václavského námestia pochodovali pražskou magistrálou a pozdĺž nábrežia až pred Úrad vlády. Okolo neho plánovali vytvoriť živú reťaz, čo sa im ale nakoniec nepodarilo.

Za marcovú demonštráciu čelili kritike vládnych predstaviteľov pre incident, keď sa po skončení oficiálneho protestu časť demonštrantov pokúsila vniknúť do budovy Národného múzea. Rozbúrený dav, ktorý chcel odstrániť ukrajinskú vlajku z fasády budovy, vtedy rozháňali ťažkoodenci.

01 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 02 - Modified: 2024-04-25 08:00:00 - Feat.: - Title: Európa brojí proti nadmernému turizmu. Domáci obyvatelia obľúbených destinácií vo veľkom protestujú 03 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 04 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 05 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:59