Zničené budovy a domy po smrteľnej búrke a záplavách, ktoré zasiahli mesto Darná. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Líbyi hrozí pretrhnutie ďalších dvoch priehrad, miestne úrady to popierajú

18.09.2023, 08:19
Autor:
ČTKČTK

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie zomrelo najmenej štyritisíc ľudí, starosta mesta Darná vyjadril obavy, že obetí môže byť až 20-tisíc.

Na severovýchode Líbye, v oblasti postihnutej pred týždňom záplavami, podľa niektorých zdrojov hrozí pretrhnutie ďalších dvoch priehrad. Informovala o tom v noci na dnes agentúra DPA. Správy o situácii na týchto dvoch priehradách sú ale rozporuplné, miestne úrady tvrdia, že sú v dobrom stave a nebezpeční nehrozia.

Záplavy v Líbyi pred týždňom spôsobila búrka a silné dažde, po ktorých sa pretrhli dve priehrady. Prúdy vody, bahna a sutín zničili najmä mesto Darná, ktoré malo pred katastrofou okolo 100-tisíc obyvateľov. Podľa odhadu Medzinárodnej organizácie pre migráciu vyše 40-tisíc ľudí prišlo strechu nad hlavou.

Nejasný počet obetí 

Počet obetí zostáva nejasný. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zomrelo najmenej štyritisíc ľudí, starosta mesta Darná začiatkom týždňa vyjadril obavy, že obetí môže byť až 20-tisíc.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) v sobotu s odvolaním sa na spoločnosť Červeného polmesiaca uviedol, že pri záplavách v oblasti Derná zomrelo 11 300 ľudí. V nedeľu však tento údaj OCHA zo svojej správy vyčiarkol.

image

Stovky tiel obetí povodne z líbyjského mesta Darna vyplavuje more až o desiatky kilometrov ďalej

DPA v nedeľu napísala, že možno hrozí pretrhnutie tiež pretrhnutie priehrady Džaza medzi mestami Darná a Benghází a priehrady Kattara blízko Benghází. Z prvej z nich úrady už odčerpávajú vodu, aby sa uvoľnil tlak na jej hrádze.

Pretrhnutie dvoch priehrad, ktoré spôsobilo jednu z najhorších katastrof svojho druhu v moderných dejinách Afriky, je teraz predmetom vyšetrovania líbyjskej prokuratúry. Podľa niektorých médií mali priehrady praskliny a kvôli tomu už skôr boli vyčlenené peniaze na ich opravu. Podľa agentúry DPA ale peniaze nedošli tam, kam mali.

Problémy s humanitárnou pomocou 

Týždeň po záplavách stále tisíce ľudí čakajú na správy o svojich blízkych aj na humanitárnu pomoc. Potrebujú najmä čistú vodu, jedlo, prístrešie. Organizácie OSN varovali pred šírením cholery či dehydratáciou. Dodávky pomoci síce vozia lietadlá do Benghází, to je ale asi 300 kilometrov vzdialené od najviac postihnutého mesta Darná.

image

Obavy z infekčných chorôb a humanitárnej krízy po záplavách v Líbyi rastú

Záplavy ale ešte viac poničili infraštruktúru, už skôr zničenú občianskou vojnou. Distribúcia potravín, vody či liekov tak je v oblasti ťažká. Podľa Lekárov bez hraníc je potrebná aj lepšia koordinácia operácií.

Mnohí ľudia v postihnutých oblastiach riešia dilemu, či zostať bez strechy nad hlavou, pitnej vody či potravín, alebo z oblasti odísť a riskovať smrť po výbuchu nášľapných mín.

Humanitárnu pomoc či záchranárov do Líbye poslali viaceré krajiny. V nedeľu napríklad susedný Egypt poslal do postihnutej oblasti lietadlovú loď, ktorá má slúžiť ako plávajúca nemocnica.

01 - Modified: 2024-04-26 13:09:12 - Feat.: - Title: Na východnú časť Afriky udreli silné dažde a záplavy. V Tanzánii už zomrelo vyše 155 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 13:08:20 - Feat.: - Title: V dôsledku rozsiahlych záplav v Tanzánii zahynulo vyše sto ľudí 03 - Modified: 2024-04-25 09:03:29 - Feat.: - Title: Takmer polovica veľkých čínskych miest sa potápa, tvrdí štúdia 04 - Modified: 2024-04-22 12:59:20 - Feat.: - Title: Záplavy v Číne si vyžiadali evakuáciu 60-tisíc ľudí, tri osoby prišli o život 05 - Modified: 2024-04-21 12:43:00 - Feat.: - Title: Juh Číny zasiahnu záplavy, aké sa vyskytujú raz za storočie, varujú médiá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 18:10