V Stepanakerte je počuť explózie a streľbu. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Karabachu vypukli tvrdé boje, Metropola je pod paľbou, dvaja ľudia zomreli

19.09.2023, 12:19
19.09.2023, 16:55

Azerbajdžan oznámil operáciu po tom, čo podľa neho šesť jeho občanov zabili pozemné míny.

Azerbajdžanské sily v utorok popoludní miestneho času narušili prímerie s Arménskom. Podnikajú raketové a delostrelecké útoky na Náhorný Karabach s prevažne arménskym obyvateľstvom, tvrdia podľa agentúry Armenpress miestne arménske úrady. Útoky si vyžiadali dve obete vrátane dieťaťa.

VIDEO: Zničenie arménskej protivzdušnej obrany Tor pri Stepanakerte:

Intenzívna paľba v Stepanakerte

Arménske ministerstvo zahraničia podľa agentúry TASS oznámilo, že sa Baku dopúšťa rozsiahlej agresie. Zo Stepanakertu, správneho centra Náhorného Karabachu, sú hlásené výbuchy a pod paľbou sú aj ďalšie mestá a obce v oblasti, informovala agentúra Armenpress. Správam o útokoch predchádzalo oznámenie Baku o začatí protiteroristickej operácie v oblasti.

"Azerbajdžan začal rozsiahlu vojenskú ofenzívu proti republike Arcach (arménsky názov pre neuznanú karabašskú republiku). V tejto chvíli je pod intenzívnou paľbou administratívne stredisko Stepanakert aj ďalšie mestá a dediny," citovala agentúra Armenpress vyjadrenie arménskych úradov v Náhornom Karabachu.

Jerevan dodal, že ruské jednotky - rozmiestnené v regióne na kontrolu dodržiavania podmienok posledného prímeria - by mali "podniknúť jasné a jednoznačné kroky na zastavenie azerbajdžanskej agresie".

Intenzita paľby na fronte s azerbajdžanskými silami sa výrazne znížila, uviedli podľa Reuters arménski separatisti ovládajúci Náhorní Karabach o pár hodín neskôr.

image

Manévre s USA, inšpekcia z Francúzska. Arménsko dráždi slabnúce Rusko

Súdiac podľa videí na sociálnych sieťach sú v Stepanakerte počuť sirény a paľba. Neskôr Armenpress s odvolaním sa na arménske sily v oblasti napísal, že azerbajdžanské jednotky sa neúspešne snažia o postup smerom na územie pod arménskou kontrolou.

Najmenej dvaja ľudia vrátane dieťaťa pri útokoch zomreli a ďalší utrpeli zranenia, povedal ombudsman neuznanej arménskej karabašskej republiky Gerham Stepanjan. Ako dodal, medzi zranenými civilistami je taktiež osem detí, cituje agentúra DPA.

Ostreľovanie zasiahlo aj obytné domy 

Azerbajdžan krátko predtým, ako prišli správy o ostreľovaní Náhorného Karabachu, informoval o začatí „lokálnej“ protiteroristickej operácii v tejto oblasti.

Tú vysvetlil ako nutnú reakciu na kroky arménskej armády, ktorá podľa neho pravidelne ostreľuje azerbajdžanské pozície a pokladá míny na azerbajdžanskom území. Azerbajdžanské ministerstvo obrany podľa azerbajdžanskej agentúry APA uviedlo, že pri operácii sa zameria výhradne na armádne ciele.

Podľa vyjadrenia karabašského ombudsmana Stepanjana na sociálnej sieti X (predtým Twitter) ale ostreľovanie zasiahlo aj obytné domy. Podľa neho sú zatiaľ informácie najmenej o dvoch mŕtvych.

Európska únia vyzvala Azerbajdžan, aby ukončil súčasné vojenské akcie. "Je potrebné sa okamžite vrátiť k dialógu medzi Baku a Arménmi v Karabachu," povedal podľa Reuters šéf únijnej diplomacie Josep Borrell a ponúkol, že EÚ tento dialóg sprostredkuje. Vyjadril zároveň obavy, že nová eskalácia by mohla viesť k exodu obyvateľov Náhorného Karabachu.

image

Humanitárna pomoc vstúpila do Náhorného Karabachu cez Arménsko a Azerbajdžan

Rusko vyzvalo na ukončenie bojov

Na ukončenie bojov vyzvalo aj ruské ministerstvo zahraničia. Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová okrem toho podľa Reuters oznámila, že Azerbajdžan informoval ruský mierový kontingent v Náhornom Karabachu len niekoľko minút pred začatím vojenských akcií.

Ruskí vojaci sú v oblasti od konca vojny medzi Azerbajdžanom a Arménskom v roku 2020 a majú dohliadať na dodržiavanie mieru.

Hlavné je presvedčiť Jerevan a Baku, aby si sadli za rokovací stôl, a vyvarovať sa obetí na životoch,“ povedal hovorca Kremľu Dmitrij Peskov podľa agentúry AFP.

Popri Rusku sa v konflikte medzi Baku a Jerevanom dlhodobo diplomaticky angažuje aj Turecko.

To sa podľa Baku dnes postavilo na stranu Azerbajdžanu. Turecký minister obrany Yaşar Güler v telefonáte so svojím azerbajdžanským náprotivkom povedal, že Turecko "je aj dnes na strane Azerbajdžanu", oznámil podľa TASS azerbajdžanský rezort obrany.

Baku v utorok v súvislosti so svojím oznámením o protiteroristickej operácii kritizovalo prítomnosť arménskej armády v Náhornom Karabachu. Arménske ministerstvo obrany reagovalo vyjadrením, že v regióne pravidelnú armádu nemá.

01 - Modified: 2023-09-11 11:55:34 - Feat.: 1 - Title: Washington a Jerevan odštartovali spoločné vojenské cvičenia, pripravia Arménov na medzinárodné misie 02 - Modified: 2023-09-08 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Manévre s USA, inšpekcia z Francúzska. Arménsko dráždi slabnúce Rusko 03 - Modified: 2023-09-08 18:02:11 - Feat.: 1 - Title: Rusko si predvolalo veľvyslanca Arménska. Krajina údajne podnikla "nepriateľské kroky" 04 - Modified: 2023-09-07 12:14:41 - Feat.: 1 - Title: Spoločné vojenské cvičenia Arménska a USA podkopú stabilitu v regióne, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2023-09-07 11:07:29 - Feat.: 1 - Title: Azerbajdžan pripravuje vojenskú provokáciu, tvrdí arménsky premiér
01 - Modified: 2024-05-07 11:34:26 - Feat.: - Title: Kaliňák: Vysoká úroveň nášho ťažkého a obranného priemyslu láka aj iné krajiny 02 - Modified: 2024-05-07 12:11:17 - Feat.: - Title: Fico v Baku. Slovensko si robí zálusk na plyn z Azerbajdžanu, Saková hovorí o odstrihnutí od Ruska 03 - Modified: 2024-05-07 09:54:42 - Feat.: - Title: Saková hovorí o odstrihnutí sa od ruského plynu: Vyvinieme maximálne úsilie na dovoz z Azerbajdžanu 04 - Modified: 2024-05-06 11:38:35 - Feat.: - Title: Fico odcestoval na oficiálnu návštevu Azerbajdžanu. Rokovať tam bude najmä o ekonomickej spolupráci 05 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 09:03