StoryEditor

Biden a Netanjahu pracujú na dohode o normalizácii vzťahov s Rijádom, USA má obavy o izraelskú demokraciu

20.09.2023, 20:07
Autor:
ČTKČTK

Joe Biden už v úvode rokovaní uviedol, že mieni s Netanjahuom hovoriť o demokratických hodnotách, čo bola viditeľná narážka na rozsiahlu a kontroverznú justičnú reformu

Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa dnes zaviazali, že budú spolupracovať v snahe docieliť prelomové dohody o nadviazaní diplomatických vzťahov medzi Izraelom a Saudskou Arábiou, píše agentúra Reuters. 

Biden sa s Netanjahuom stretol na okraj zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, nie v Bielom dome vo Washingtone. Vo vyhlásení po rokovaní Biely dom informoval, že Biden Netanjahua pozval do Washingtonu a že americký prezident zopakoval svoje obavy ohľadom "zásadných zmien izraelského demokratického systému".

Justičná reforma

Biden už v úvode rokovaní uviedol, že mieni s Netanjahuom hovoriť o demokratických hodnotách, čo bola viditeľná narážka na rozsiahlu a kontroverznú justičnú reformu, ktorú napriek masívnym protestom presadzuje Netanjahuova pravicová koalícia. Netanjahu medzitým zdôraznil, že Izrael je demokratickou krajinou.

Biely dom po rokovaní vo vyhlásení potvrdil pozvanie Netanjahua do Washingtonu a uviedol okrem iného, že Biden "zopakoval svoje obavy ohľadom zásadných zmien izraelského demokratického systému bez, ak nedôjde k čo najširšiemu konsenzu".

image

Wlachovský v New Yorku víta nový impulz pre mierový proces na Blízkom východe

Podľa denníka The Times of Israel sa rokovania skončili po 61 minútach a Biden ignoroval otázky novinárov, ktorí sa prezidenta pýtali, či má obavy o budúcnosť demokracie v Izraeli a čo by bolo potrebné ponúknuť Palestínčanom, ak by Saudská Arábia nadviazala vzťahy s Izraelom.

Biden zopakoval svoj záväzok zabrániť Iránu v získaní jadrovej zbrane a tiež vyjadril podporu dvojštátnemu riešeniu izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Vzťahy na Blízkom východe

Najvýznamnejším bodom rokovania podľa Reuters bola snaha vedená Spojenými štátmi o nadviazanie diplomatických vzťahov medzi Izraelom a Saudskou Arábiou. Takáto dohoda by zrejme zahŕňala bezpečnostné záruky USA a civilnú jadrovú pomoc, o ktorú usiluje Rijád, a tiež izraelské ústupky voči Palestínčanom, píše Reuters.

"Myslím, že pod vaším vedením, pán prezident, môžeme uzavrieť historický mier medzi Izraelom a Saudskou Arábiou," povedal Netanjahu a dodal, že". takýto mier by výrazne prispel k ukončeniu arabsko-izraelského konfliktu, zmiereniu medzi islamským svetom a židovským štátom a k dosiahnutiu skutočného mieru medzi Izraelom a Palestínčanmi. "Americkému prezidentovi izraelský premiér povedal, že môžu spoločne pracovať na tom, aby sa zapísali do dejín. "Spoločne," zopakoval Biden.

Išlo o prvé stretnutie izraelského premiéra a amerického prezidenta od Netanjahuovho decembrového nástupu do funkcie. Biden pozvanie Netanjahua do Bieleho domu odkladal kvôli obavám ohľadom izraelskej justičnej reformy, ktorá obmedzuje právomoci sudcov, a tiež kvôli rozširovaniu židovských osád na okupovanom Západnom brehu Jordánu, píše Reuters.

Netanjahu sa v prvých mesiacoch Bidenovho pôsobenia v Bielom dome v roku 2021 nedočkal stretnutia a potom bol odstavený od moci. Do úradu sa vrátil vlani v decembri. V júli Biden v Bielom dome pri príležitosti 75. výročia založenia Izraela prijal izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga, ktorého funkcia je skôr ceremoniálna.

01 - Modified: 2023-09-18 13:59:03 - Feat.: 1 - Title: Netanjahu obvinil protivládnych demonštrantov zo spojenia s nepriateľmi Izraela, vyvoval ostré reakcie 02 - Modified: 2023-09-16 19:50:33 - Feat.: 1 - Title: Irán zakázal pôsobenie niekoľkým inšpektorom medzinárodnej atómovej agentúry 03 - Modified: 2023-09-13 22:10:37 - Feat.: 1 - Title: Izraelský prezident nalieha na politických lídrov, aby ukončili krízu. Vládna reforma rozdelila spoločnosť
01 - Modified: 2024-05-02 16:11:05 - Feat.: - Title: Protesty nesmú byť násilné, pre antisemitizmus nie je miesto, povedal Biden o podporovateľoch Palestíny 02 - Modified: 2024-05-01 10:29:00 - Feat.: - Title: V Saudskej Arábii pre prívalové dažde uzavreli školy, voda zaplavila cesty 03 - Modified: 2024-04-30 11:30:04 - Feat.: - Title: S dohodou alebo bez. Izrael podnikne inváziu do Rafahu bez ohľadu na výsledok rokovaní, vyhlásil Netanjahu 04 - Modified: 2024-04-30 09:00:00 - Feat.: - Title: Raj pre všetkých gamerov. Exotická krajina plánuje postaviť prvý e-športový ostrov na svete 05 - Modified: 2024-04-28 18:23:16 - Feat.: - Title: Biden hovoril s izraelským premiérom Netanjahuom, oznámil Biely dom. Mali riešiť rukojemníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 01:29