Satelitná snímka ukazuje dym valiaci sa z veliteľstva ruského čiernomorského námorníctva po raketovom údere v Sevastopole na Kryme. FOTO: Reuters
StoryEditor

Úder na srdce Čiernomorskej flotily prišiel v pravú chvíľu. V budove veliteľstva rokovali generáli

23.09.2023, 10:21
23.09.2023, 12:42
Autor:
ČTKČTK

Útok potvrdila ukrajinská armáda. Ruský rezort obrany uviedol, že protivzdušná obrana zlikvidovala päť rakiet.

Pri ukrajinskom útoku na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole na okupovanom Kryme zahynulo najmenej deväť ľudí, ďalších 16 ich bolo zranených, povedal stanici Hlas Ameriky šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Kyrylo Budanov.

Medzi ranenými sú podľa neho generáli. Tlačové oddelenie ukrajinských síl pre špeciálne operácie tvrdí, že ukrajinská armáda budovu veliteľstva flotily zasiahla počas porady jej velenia. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno priamo nezávisle overiť.

VIDEO: Ukrajina zaútočila na ruskú čiernomorskú flotilu

Počas stretnutia velenia

Budanov zároveň nepotvrdil špekulácie o údajnom úmrtí veliteľa ruskej Čiernomorskej flotily admirála Viktora Sokolova. HUR vraj o jeho stave nemá informácie. K bilancii obetí útoku poznamenal, že v nej nie sú zahrnutí radoví vojaci, ktorí nie sú členmi velenia flotily a slúžili napríklad ako stráž. Ich počet sa zisťuje, vyhlásil Budanov.

Na otázku, akú úlohu pri plánovaní úderu hrali partizáni a miestni obyvatelia, Budanov odvetil, že rozviedka zhromažďuje údaje zo všetkých zdrojov. "Spravodajské zdroje patria k tým hlavným," povedal ukrajinskej službe Hlasu Ameriky. Šéf HUR zároveň nechcel odpovedať na otázku, či Ukrajinci pri útoku použili rakety západnej výroby.

image

Významný posun protiofenzívy: Ukrajinská ťažká technika prvýkrát prenikla za hlavnú ruskú obrannú líniu

Portál Ukrajinska pravda medzitým upozornil na oznámenie tlačového oddelenia ukrajinských síl pre špeciálne operácie, ktoré na platforme Telegram napísalo, že ich práca umožnila zasiahnuť veliteľstvo flotily počas stretnutia jej velenia.

Svoje údaje vraj odovzdali ukrajinskému letectvu, aby mohlo udrieť. "Podrobnosti operácie budú známe, až to bude možné," stoja v príspevku, kde ukrajinské sily pre špeciálne operácie zároveň uvádzajú, že si útok vyžiadal desiatky mŕtvych a zranených členov okupačných síl, vrátane velenia flotily.

Nové útoky

O ukrajinskom útoku na veliteľstvo Čiernomorskej flotily informoval v piatok popoludní Moskvou dosadený gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev, následne aj ruské ministerstvo obrany.

Moskva najprv uviedla, že pri raketovom údere zomrel jeden vojak, neskôr však oznámila, že je tento človek nezvestný. Následne útok potvrdila ukrajinská armáda. Ruský rezort obrany zároveň uvádzal, že protivzdušná obrana zlikvidovala päť rakiet.

Poradca šéfa ruskej správy polostrova Oleg Krjučkov medzitým podľa agentúry Reuters informoval o kybernetickom útoku na poskytovateľov internetových služieb na polostrove, ktorý viedol k narušeniam internetového spojenia.

Dnes dopoludnia úrady na Kryme varovali pred hrozbou vzdušného útoku na Sevastopoľ znova, podľa agentúry TASS sa tak stalo hneď dvakrát. Razvožajev medzitým s odvolaním sa na predbežné údaje na platforme Telegram informoval o dopade trosiek rakety. O škodách alebo ranených sa nezmieňuje.

image

Rusko zvýši budúcoročné výdavky na obranu o štvrtinu. Armáda dostane viac než dôchodcovia

Portál Krym.Realiu, ktorý je jedným z projektov rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL), dnes zverejnil satelitné snímky spoločnosti Planet Labs zachytávajúce následky vzdušného útoku na veliteľstvo flotily, z ktorých je zrejmé poničenie budovy jej sídla. Dym a poškodenie objektu je viditeľné aj z vesmíru, poznamenal portál.

Ruské médiá sa útoku nevenujú

Stanica BBC si dnes ráno na svojom ruskojazyčnom webe všíma to, že v ruských hlavných večerných správach nebola o útoku na veliteľstvo Čiernomorskej flotily v Sevastopole žiadna zmienka.

image

Nové pokyny Kremľa: Zelenskyj už nie je prezident a za Karabach môže Západ

V ostatnom čase médiá incident spomenuli niekoľkokrát a krátko. V hlavnom večernom vysielacom čase troch kľúčových ruských kanálov sa pozornosť sústredila na správy z frontu na Ukrajine, západné dodávky zbraní Kyjevu, situáciu v Náhornom Karabachu, protesty v Jerevane a ďalej na výstavbu jadrovej elektrárne v Maďarsku, opisuje BBC.

Rusko protiprávne anektovalo ukrajinský polostrov Krym v roku 2014. Ukrajinská armáda zintenzívnila útoky na ruské sily v Čiernom mori a na Kryme v čase, keď sa ukrajinskí vojaci snažia pri svojej protiofenzíve už niekoľko mesiacov dobyť späť Ruskom okupované územia na juhu a východe Ukrajiny.

01 - Modified: 2023-09-22 18:30:35 - Feat.: 1 - Title: Kanada pošle Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 450 miliónov eur, uviedol Trudeau 02 - Modified: 2023-09-22 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Nové pokyny Kremľa: Zelenskyj už nie je prezident a za Karabach môže Západ 03 - Modified: 2023-09-22 16:19:40 - Feat.: 1 - Title: Biden sľúbil Zelenskému, že USA dodajú Ukrajine strely taktické balistické strely s doletom 300 kilometrov 04 - Modified: 2023-09-22 15:24:35 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj prisľúbil oslobodenie Bachmutu a dvoch ďalších miest, protiofenzíva hlási úspechy 05 - Modified: 2023-09-22 07:28:07 - Feat.: 1 - Title: Väčšina padlých Rusov nebola na fronte ani len päť mesiacov. Do vojny idú bez výcviku
01 - Modified: 2024-04-28 06:10:00 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch 02 - Modified: 2024-04-28 05:29:37 - Feat.: - Title: Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru, zabezpečuje aj tranzit do Únie 03 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 04 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 05 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 08:42