Odstupujúci predseda kanadskej Dolnej snemovne Anthony Rota. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Predseda kanadského parlamentu odstúpil z funkcie pre škandál s veteránom, ktorý bojoval na strane nacistov

26.09.2023, 22:45
Autor:
TASRTASR

Jeho demisia súvisí so škandálom vyvolaným ocenením ukrajinského veterána, ktorý však počas druhej svetovej vojny bojoval na strane nemeckých nacistov.

Predseda kanadskej Dolnej snemovne Anthony Rota v utorok oznámil, že odstupuje zo svojej funkcie. Jeho demisia súvisí so škandálom vyvolaným ocenením ukrajinského veterána, ktorý však počas druhej svetovej vojny bojoval na strane nemeckých nacistov.

Ako vo svojej správe pripomenula agentúra AFP, incident s 98-ročným veteránom, prisťahovalcom z Ukrajiny Jaroslavom Hunkom, sa odohral počas nedávnej návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v kanadskom parlamente, ktorú do veľkej miery zatienil.

Rota sa v pondelok za svoje slová a konanie ospravedlnil. Vo svojom príhovore označil Hunku za hrdinu a vyzdvihol ho ako veterána druhej svetovej vojny, ktorý bojoval "za ukrajinskú nezávislosť proti Rusom". Prítomní poslanci a hostia v parlamente na Rotove slová reagovali búrlivým potleskom.

image

Zelenskyj sa pri návrate z OSN zastavil v Poľsku. Na miestnych politikov nezostal čas

Britská stanica BBC však informovala, že Hunka počas druhej svetovej vojny slúžil v 14. granátnickej divízii Waffen-SS, známej aj ako 14. dobrovoľnícka divízia "Galizien", zloženej prevažne z etnických Ukrajincov pod nacistickým velením.

Členovia divízie boli obvinení zo zabitia poľských a židovských civilistov, aj keď súdny tribunál ju neuznal vinnou zo žiadnych vojnových zločinov.

Krátko pred kapituláciou západným spojencom v roku 1945 bola jednotka premenovaná na 1. ukrajinskú divíziu.

Počas druhej svetovej vojny bojovali na nemeckej strane tisíce Ukrajincov, ale ďalšie milióny ich slúžili v sovietskej Červenej armáde, doplnila BBC.

image

Syn prezidenta Bidena žaluje Trumpovho bývalého právnika za zneužitie údajov

Rotov výrok na adresu Hunku vyvolal kritiku Centra priateľov Simona Wiesenthala, ktoré upozornilo, že ignoruje "strašný fakt, že Hunka slúžil v 14. divízii Waffen Grenadier SS - nacistickej vojenskej jednotke, ktorej zločiny proti ľudskosti počas holokaustu sú dobre zdokumentované." Centrum FSCW označilo celú záležitosť  za "šokujúci" a "neuveriteľne znepokojujúci" incident.

Rota sa židovským komunitám v Kanade i na celom svete ospravedlnil s tým, že "o ďalších informáciách sa dozvedel následne".

Terčom kritiky - aj zo strany kanadskej opozície - sa v súvislosti s Hunkom stala aj kancelária kanadského premiéra Justina Trudeaua, ktorá však poprela akúkoľvek zodpovednosť za incident.

Stanica BBC dodala, že ruské médiá a politici škandál v kanadskom parlamente veľmi aktívne komentujú a zneužívajú v rámci svojej protiukrajinskej rétoriky.

Zelenskyj minulý týždeň navštívil Spojené štáty, kde vystúpil na pôde OSN a stretol sa s prezidentom Joeom Bidenom, následne odcestoval do Kanady, ktorá je považovaná za jedného z hlavných spojencov Ukrajiny vo vojne vedenej Ruskom.

01 - Modified: 2024-04-23 20:45:46 - Feat.: - Title: V Kanade sa začalo rokovanie o celosvetovej zmluve o plastoch 02 - Modified: 2024-04-23 06:04:49 - Feat.: - Title: Na západe Kanady bojujú s požiarmi, niektoré trvajú ešte od minulého roka 03 - Modified: 2024-04-07 20:43:49 - Feat.: - Title: Kanada vyčlení 2,4 miliardy kanadských dolárov na investície do umelej inteligencie 04 - Modified: 2024-03-23 19:37:32 - Feat.: - Title: Kanada sa rozlúčila s bývalým premiérom Brianom Mulroneyom, mal svojho času najsilnejší mandát v histórii 05 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 05:20