Dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský. FOTO: TASR/Jakub Kotian 
StoryEditor

Nie je čas na únavu z pomoci Ukrajine, tvrdí Wlachovský

28.09.2023, 09:06
Autor:
TASRTASR

Šéf slovenskej diplomacie za zúčastnil stretnutia ministrov zahraničných vecí krajín skupiny Central 5 vo Viedni.

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Wlachovský sa v stredu zúčastnil na stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín skupiny Central 5 (C5) vo Viedni.

Stretnutiu dominovala pokračujúca ruská agresia proti Ukrajine. Minister Wlachovský v tejto súvislosti zdôraznil, že v súčasnosti nie je čas na únavu z poskytovania pomoci Ukrajine, informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

image

OBSE ako obeť vojny na Ukrajine. Ministri Stredoeurópskej päťky hovorili o jej budúcnosti, vojne a migrácii

"Cena za prípadný neúspech v legitímnej obrane Ukrajiny a jej boji za slobodu by bola oveľa vyššia, ako cena našej súčasnej podpory suseda, ktorý je obeťou vojenskej agresie Ruska,“ uviedol Wlachovský vo Viedni.

Na schôdzke sa diskutovalo aj o výzvach spojených s nelegálnou migráciou či rozširovaním , ale aj o situácii v regióne západného Balkánu či o energetickej bezpečnosti, diverzifikácii energetických zdrojov a znižovaní závislosti na ruských fosílnych palivách.

Neformálnu regionálnu platformu tvoria okrem Slovenska a Rakúska aj Česko, Maďarsko a Slovinsko.

"Potrebujeme sa posunúť v integračnom procese krajín západného Balkánu a stabilizovať tento región, rovnako ako nám záleží na pokroku nových kandidátskych krajín, ktorými sú Ukrajina a Moldavsko. Samozrejme, hodnotenie pokroku sa odvíja od plnenia dohodnutých kritérií," povedal Wlachovský.

image

Bulharsko posiela Ukrajine pokazené sovietske protilietadlové strely. Kyjev si ich má opraviť

V rámci rokovania ministrov sa uskutočnilo aj pracovné stretnutie s generálnou tajomníčkou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe Helgou Schmid.

Wlachovský uviedol, že nevidí žiadnu rozumnú alternatívu k OBSE a že správne fungovanie tejto organizácie je kľúčom k obnoveniu dialógu o zásadných otázkach mieru a bezpečnosti v Európe.

01 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 02 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 03 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu 04 - Modified: 2024-03-14 17:00:00 - Feat.: - Title: Kríza na bojisku: Front je krehkejší, než sa z postupu Rusov zdá. Hrozí prielom, varujú analytici 05 - Modified: 2024-03-08 17:01:59 - Feat.: - Title: Peter Weiss pre HN: Je to bezprecedentné a horšie ako za Mečiara. Napätie vo vzťahoch trvá už dlhšie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:35